Op deze pagina
Lokaal sociaal beleidsplan
Wat is het?
Het lokaal beleidsplan Aalst 2020-2025 biedt als beleidskader een overzicht van ambities, doelstellingen en acties waar we vanuit het lokaal bestuur de komende jaren willen op inzetten. Benieuwd naar de ambities, doelstellingen en acties? Die kan je raadplegen in het document.
Rechten & diensten voor kwetsbare gezinnen
Stad Aalst ontvangt vaak het signaal dat kwetsbare gezinnen niet altijd op de hoogte zijn van hun rechten en het bestaande dienstverleningsaanbod. Hierdoor krijgen cliënten niet alle ondersteuning waar ze recht op hebben, zelfs wanneer men al jaren in de hulpverlening zit. Aalst kent vele waardevolle sociale projecten en organisaties. Hierdoor is het ook voor intermediairs niet altijd evident om een goed zicht te hebben op het hulp- en dienstverleningsaanbod in onze stad.
Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelde de stad, in nauwe samenwerking met enkele lokale actoren, een aantal hulpmiddelen. Meer bepaald een infobrochure 'overzicht van rechten en diensten voor kwetsbare gezinnen in Aalst’, maar ook een ‘doorverwijskaart’. Die kaart is opgemaakt als een sjabloon. Je kunt het document dus personaliseren met het eigen logo en conform de eigen huisstijl.
Met deze hulpmiddelen beoogt de stad:
- De stad wil hulp- en dienstverleners zoveel mogelijk stimuleren om voor de eigen cliënten na te gaan of hun sociale rechten uitgeput zijn. Het is belangrijk om er hierbij niet zomaar van uit te gaan dat dit al gebeurd is omdat de betrokken cliënt reeds enige tijd in de hulpverlening zit.
- Een meer integrale begeleiding van de kwetsbare doelgroep en een warme toeleiding tussen welzijnsorganisaties. Hierbij wil de stad hulp- en dienstverleners aanmoedigen om ook oog te hebben voor noden van de cliënt over levensdomeinen die buiten het eigen werkingsgebied vallen.
Welzijnsforum
Wat is het?
Het Welzijnsforum is een forum dat lokale welzijnsactoren met werkingsgebied in Groot-Aalst samenbrengt met het oog op het bevorderen en het inspireren van het lokaal sociaal beleid. De Forumvergadering komt minstens 2 keer per jaar samen. Daarnaast worden er in de schoot van het Welzijnsforum themawerkgroepen, vormingen en netwerkmomenten georganiseerd.
Voor wie?
Het Welzijnsforum is samengesteld uit:
- Een vertegenwoordiging van de lokale welzijnsactoren. Hieronder wordt verstaan: elke in Aalst gevestigde of in Aalst actieve welzijnsdienst (dienstenaanbieder) en doelgroeporganisatie (doelgroepvertegenwoordiger) met rechtspersoonlijkheid
- Eventueel aangevuld met individuen met een actief engagement t.o.v. het lokaal sociaal beleid in Aalst en mensen met (ervarings)deskundigheid
- De schepen van Sociale Zaken en Welzijn
- Een ambtelijke afvaardiging namens diensten van het lokaal bestuur die betrokken zijn bij het lokaal sociaal beleid
Sociaal strategische sites
De Stad Aalst heeft op verschillende toegankelijke locaties een sociaal hulp- en dienstverleningsaanbod. Met deze locaties willen de stad ervoor zorgen dat elke inwoner een plek heeft waar ze terecht kan met vragen. Tegelijkertijd heeft elke site een heel specifiek karakter: sommige sites werken buurtgericht, andere sites zetten in op specifieke doelgroepen (bv. Jongeren, gezinnen…).
Ontmoetingshuis De Brug
Ontmoetingshuis De Brug is een open huis waar je vrij kan binnenwandelen. Een afspraak maken hoeft niet. Je vindt er op de gelijkvloers het buurtrestaurant, op het eerste verdiep is er de ambulante hulpverlening bij drug- en alcoholmisbruik.
OverKophuis
Nood aan een luisterend oor? Zoek je een chille plek om 's middags je lunch op te eten? Of wil je gewoon nieuwe mensen leren kennen? Het OverKop-huis is er kinderen en jongeren tot 25 jaar.
Huis van het Kind
Wie opvang zoekt, geen raad weet met een huilbaby of puberende kinderen of met andere opvoedingsproblemen kampt, kan in het Huis van het Kind terecht.
De Gendarmerie
De Gendarmerie is een nieuwe ontmoetingsplek in de binnenstad die mensen en talent dichter bij elkaar wil brengen. Een groene ontmoetingsplaats voor elke Aalstenaar. Een hotspot waar iedereen zijn talent kan ontwikkelen of andere kan helpen zijn talent te ontwikkelen.
De Zorgbalie
De dienst sociale zaken staat open voor alle inwoners. De dienst heeft een aantal wettelijk opgelegde taken, zoals pensioenaanvragen en aanvragen voor tegemoetkomingen aan mindervaliden en bejaarden.
LDC De Maretak
Lokaal dienstencentrum De Maretak is voor buurtbewoners dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Hier kan je je creatief ontplooien en zinvol bezig zijn tijdens de informatieve en ontspanningsactiviteiten. Maar je kan hier hulp krijgen bij persoonlijke verzorging en andere hygiënische zorgen, warme maaltijd nuttigen, ...
Inschrijven voor de nieuwsbrief Welzijnsklik
Met de digitale nieuwsbrief Welzijnsklik blijf je op de hoogte van alle welzijnsnieuwtjes in onze stad. Van welke rechten of diensten kan je gebruikmaken? Welke welzijnsprojecten lopen er in Aalst? Wil je werken in de welzijnssector?
Sociale hulpvraag
Heb je een sociale hulpvraag? Of wil je iemand door doorverwijzen met een hulpvraag? Dan kan je daarvoor het formulier invullen.