Hand de bescherming van de gezinsveiligheid

Lokaal sociaal beleidsplan

Wat is het?

Het lokaal beleidsplan Aalst 2020-2025 biedt als beleidskader een overzicht van ambities, doelstellingen en acties waar we vanuit het lokaal bestuur de komende jaren willen op inzetten. Benieuwd naar de ambities, doelstellingen en acties? Die kan je raadplegen in het document.

Rechten & diensten voor kwetsbare gezinnen

Stad Aalst ontvangt vaak het signaal dat kwetsbare gezinnen niet altijd op de hoogte zijn van hun rechten en het bestaande dienstverleningsaanbod. Hierdoor krijgen cliënten niet alle ondersteuning waar ze recht op hebben, zelfs wanneer men al jaren in de hulpverlening zit. Aalst kent vele waardevolle sociale projecten en organisaties. Hierdoor is het ook voor intermediairs niet altijd evident om een goed zicht te hebben op het hulp- en dienstverleningsaanbod in onze stad.

Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelde de stad, in nauwe samenwerking met enkele lokale actoren, een aantal hulpmiddelen. Meer bepaald een infobrochure 'overzicht van rechten en diensten voor kwetsbare gezinnen in Aalst’, maar ook een ‘doorverwijskaart’. Die kaart is opgemaakt als een sjabloon. Je kunt het document dus personaliseren met het eigen logo en conform de eigen huisstijl.

Met deze hulpmiddelen beoogt de stad:

 • De stad wil hulp- en dienstverleners zoveel mogelijk stimuleren om voor de eigen cliënten na te gaan of hun sociale rechten uitgeput zijn. Het is belangrijk om er hierbij niet zomaar van uit te gaan dat dit al gebeurd is omdat de betrokken cliënt reeds enige tijd in de hulpverlening zit.
 • Een meer integrale begeleiding van de kwetsbare doelgroep en een warme toeleiding tussen welzijnsorganisaties. Hierbij wil de stad hulp- en dienstverleners aanmoedigen om ook oog te hebben voor noden van de cliënt over levensdomeinen die buiten het eigen werkingsgebied vallen.

Sociale hulpvraag

Heb je een sociale hulpvraag? Of wil je iemand door doorverwijzen met een hulpvraag? Dan kan je daarvoor het formulier invullen. 

Icon Select

Heb je zelf aanvullingen?

De stad zal 2 keer per jaar een update doen van het 'overzicht van rechten en diensten'. Naast die update kunnen te allen tijde eventuele aanvullingen of wijzigingen gebeuren. Je kan altijd zelf informatie doorgeven via mail.

Welzijnsforum

Wat is het?

Het Welzijnsforum is een forum dat lokale welzijnsactoren met werkingsgebied in Groot-Aalst samenbrengt met het oog op het bevorderen en het inspireren van het lokaal sociaal beleid. De Forumvergadering komt minstens 2 keer per jaar samen. Daarnaast worden er in de schoot van het Welzijnsforum themawerkgroepen, vormingen en netwerkmomenten georganiseerd.

Voor wie?

Het Welzijnsforum is samengesteld uit:

 • Een vertegenwoordiging van de lokale welzijnsactoren. Hieronder wordt verstaan: elke in Aalst gevestigde of in Aalst actieve welzijnsdienst (dienstenaanbieder) en doelgroeporganisatie (doelgroepvertegenwoordiger) met rechtspersoonlijkheid
 • Eventueel aangevuld met individuen met een actief engagement t.o.v. het lokaal sociaal beleid in Aalst en mensen met (ervarings)deskundigheid
 • De schepen van Sociale Zaken en Welzijn
 • Een ambtelijke afvaardiging namens diensten van het lokaal bestuur die betrokken zijn bij het lokaal sociaal beleid
Icon Select

Lid worden?

Wie geïnteresseerd is om lid te worden van het Welzijnsforum kan met vragen of voor meer info over de werking van het Welzijnsforum een mailtje sturen naar oproepsociaalbeleid@aalst.be

Stel je je graag kandidaat? Vul dan het formulier in.

Sociaal strategische sites

De Stad Aalst heeft op verschillende toegankelijke locaties een sociaal hulp- en dienstverleningsaanbod. Met deze locaties willen de stad ervoor zorgen dat elke inwoner een plek heeft waar ze terecht kan met vragen. Tegelijkertijd heeft elke site een heel specifiek karakter: sommige sites werken buurtgericht, andere sites zetten in op specifieke doelgroepen (bv. Jongeren, gezinnen…).

Ontmoetingshuis De Brug

Ontmoetingshuis De Brug is een open huis waar je vrij kan binnenwandelen. Een afspraak maken hoeft niet. Je vindt er op de gelijkvloers het buurtrestaurant, op het eerste verdiep is er de ambulante hulpverlening bij drug- en alcoholmisbruik.

Bord met eten

OverKophuis

Nood aan een luisterend oor? Zoek je een chille plek om 's middags je lunch op te eten? Of wil je gewoon nieuwe mensen leren kennen? Het OverKop-huis is er kinderen en jongeren tot 25 jaar. 

OverKop

Huis van het Kind

Wie opvang zoekt, geen raad weet met een huilbaby of puberende kinderen of met andere opvoedingsproblemen kampt, kan in het Huis van het Kind terecht. 

Huis van het Kind

De Gendarmerie

De Gendarmerie is een nieuwe ontmoetingsplek in de binnenstad die mensen en talent dichter bij elkaar wil brengen. Een groene ontmoetingsplaats voor elke Aalstenaar. Een hotspot waar iedereen zijn talent kan ontwikkelen of andere kan helpen zijn talent te ontwikkelen.

De Gendarmerie

De Zorgbalie

De dienst sociale zaken staat open voor alle inwoners. De dienst heeft een aantal wettelijk opgelegde taken, zoals pensioenaanvragen en aanvragen voor tegemoetkomingen aan mindervaliden en bejaarden.

Dame aan de zorgbalie

LDC De Maretak

Lokaal dienstencentrum De Maretak is voor buurtbewoners dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Hier kan je je creatief ontplooien en zinvol bezig zijn tijdens de informatieve en ontspanningsactiviteiten. Maar je kan hier hulp krijgen bij persoonlijke verzorging en andere hygiënische zorgen, warme maaltijd nuttigen, ... 

LCD De Maretak

Inschrijven voor de nieuwsbrief Welzijnsklik

Met de digitale nieuwsbrief Welzijnsklik blijf je op de hoogte van alle welzijnsnieuwtjes in onze stad. Van welke rechten of diensten kan je gebruik maken? Welke welzijnsprojecten lopen er in Aalst? Wil je werken in de welzijnssector?

Administratief Centrum

Adres
Werf 9, 9300 Aalst
Telefoon

Openingsuren vandaag

 • 08:30 - 14:30

Het administratief centrum omvat bijna alle stadsdiensten van Aalst. Je kan er terecht voor al je vragen

Vorige week Openingsuren van 20 mei 2024 tot 26 mei 2024 Next week
Maandag 20 mei 2024
 • Gesloten
Dinsdag 21 mei 2024
 • 08:30 - 14:30
Woensdag 22 mei 2024
 • 13:00 - 20:30
Donderdag 23 mei 2024
 • 08:30 - 14:30
Vrijdag 24 mei 2024
 • 08:30 - 14:30
Zaterdag 25 mei 2024
 • Gesloten
Zondag 26 mei 2024
 • Gesloten

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten