Zet je een nieuwbouw woning? Of ga je je woning (grondig) renoveren en is die woning nog niet aangesloten op het openbaar rioleringsnet? Vraag dan hier je rioolaansluiting aan.

Voorwaarden

Zorg dat jouw privaat rioleringsstelsel volledig is ontworpen volgens het reglement op de rioolaansluiting van de Stad Aalst.

Procedure

De aanvraag voor een nieuwe huisaansluiting op het openbaar rioleringsnet doe je van zodra jouw privaat rioleringsstelsel is ontworpen. Alle documenten die je nodig hebt voor je aanvraag, vind je onderaan bij de documenten.

  1. Je vult en ondertekent het aanvraagformulier in.
    Het aanvraagformulier moet ondertekend worden door de eigenaar van de woning. De aannemer of architect mag dit niet ondertekenen.

  2. Gaat het om een grote renovatie (met omgevingsvergunning) of om een nieuwbouw, dan moet de volledig ingevulde aanstiplijst ook mee ingediend worden samen met het aanvraagformulier.

  3. Voldoe je aan de voorwaarden om te genieten van 6% BTW, dan moet je ook het attest 6% BTW ingevuld indienen samen met het aanvraagformulier.

  4. Je bezorgt het aanvraagformulier en indien van toepassing ook de aanstiplijst en het attest 6% BTW aan de balie Leefomgeving en mobiliteit. Dit kan door een e-mail te sturen naar lemo@aalst.be of op afspraak.

  5. Je ontvangt vervolgens van balie Leefomgeving en mobiliteit volgende gegevens:

    • de contactgegevens van het studiebureau dat jouw private rioleringsstelsel komt keuren

    • de gegevens van jouw contactpersoon van de dienst openbare werken

  6. Tegelijkertijd zal jouw contactpersoon van de dienst Openbare werken jouw aanvraag beoordelen.

  7. Bij goedkeuring van de aanvraag zal je per post een factuur ontvangen met overschrijvingsformulier om de retributie voor je aansluiting te betalen.

  8. Zorg dat jouw privaat rioleringsstelsel is aangelegd volgens het reglement op de rioolaansluiting van de Stad Aalst.

  9. Maak zelf een afspraak met het studiebureau voor de keuring via afkoppelingen@aquafin.be.

  10. Je zal aan dit bureau ook vooraf de volgende uitvoeringsplannen moeten bezorgen:

    • Liggingsplan

    • Inplantingsplan

    • Hemelwaterplan

      Meer uitleg over hoe bovenstaande plannen er moeten uitzien vind je ook op de 3e pagina van het aanvraagformulier. Of bij de documenten onderaan deze pagina. Als de plannen niet aan deze voorwaarden beantwoorden, kan er geen positief keuringsattest worden afgeleverd.

  11. De keuring vindt plaats.

  12. Ongeveer een week na de keuring ontvang je het keuringsattest van je privaat rioleringsstelsel. Als uit de keuring blijkt dat jouw privaat deel van de riolering niet conform is met het reglement, dan moet je zelf de nodige aanpassingen uitvoeren en een nieuwe afspraak maken met het keuringsbureau.

  13. Na het ontvangen van een geldig keuringsattest dien je onderstaande documenten in via het formulier: 'indienen keuringsattest private riolering'. Of je maakt opnieuw een afspraak bij balie Leefomgeving en mobiliteit en overhandigt zo de documenten.

    • keuringsattest;

    • de uitvoeringsplannen (liggingsplan, inplantingsplan en hemelwaterplan);

    • een bewijs van betaling van de retributie.

  14. Je private riolering wordt binnen de 20 werkdagen aangesloten. De termijn van 20 werkdagen begint pas te lopen na ontvangst van een geldig keuringsattest, de uitvoeringsplannen en een bewijs van de betaling van de retributie. De aansluiting gebeurt door een aannemer, die door de Stad Aalst is aangesteld.

Kost

Een standaardaansluiting op de riolering kost forfaitair 1 772 EUR exclusief btw. De standaarddiameter is 160 mm.

Wanneer een afvalwater- én hemelwateraansluiting tegelijkertijd uitgevoerd wordt, bedraagt de kostprijs 3 323 EUR exclusief BTW.

Op uitdrukkelijk verzoek en mits het voorleggen van een hydraulische berekening van het afvoerdebiet, kan het aanleggen van een grotere diameter worden toegestaan. Dit geldt ook voor het vernieuwen van bestaande aansluitingen.

Als de aanvraag voor een diameter groter dan 160 mm wordt aanvaard, dan wordt deze aansluiting uitgevoerd tegen een andere kostprijs. Deze kostprijs wordt bepaald aan de hand van bij de openbare aanbesteding vastgestelde eenheidsprijzen.

Meer info

Regelgeving
  1. Het gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019 aangaande de retributie op een nieuwe aansluiting aan de stadsriolering, is van toepassing.

  2. Het reglement op de rioolaansluiting en de bijhorende principetekeningen rioolaansluiting.

  3. Algemeen waterverkoopreglement
    In uitvoering van het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement (Belgisch Staatsblad 10 juni 2011) gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering van 6 december 2013 (Belgisch Staatsblad 10 januari 2014) en het Besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 (Belgisch Staatsblad 22 maart 2016).

  4. Omgevingsvergunningsdecreet
    Het decreet betreffende de omgevingsvergunning zoals bekrachtigd op 25 april 2014 en de decreten die dit decreet van 25 april 2014 wijzigen.
    Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (BS 23 februari 2016) en de besluiten die dit besluit van 27 november 2015 wijzigen.

  5. VLAREM
    Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en latere wijzigingen [DABM + bijlage(n)]
    Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne en latere wijzigingen (VLAREM II).

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten