Diversiteit aalst

Acties binnen het Plan Samenleven

Oefenkansen Nederlands voor anderstalige volwassenen

We breiden de oefenkansen Nederlands voor anderstalige volwassenen uit. Dat doen we aan de hand van meer activiteiten in het Taalpunt van Utopia en een nieuw aanbod waarbij we samen kennismaken met aanbod vrije tijd in Aalst. Aalst mocht ook Refu Interim verwelkomen. Zij leiden anderstalige nieuwkomers toe naar vrijwilligerswerk, waar zij onder andere Nederlands kunnen oefenen. Refu Interim is hiervoor op zoek naar organisaties en diensten die anderstalige vrijwilligers willen tewerkstellen. 

Begeleiding van kwetsbare jongeren naar hogere studies

Odisee, HOGENT en vzw LEJO hebben een project opgestart om kwetsbare jongeren toe te leiden naar hogere studies. Jongeren zullen actief geïnformeerd worden over de mogelijkheden van hogere studies en aan de hand van workshops hun talenten kunnen ontdekken. De drie partners werken een onthaal- en begeleidingstraject uit voor de jongeren die bij HOGENT en Odissee gaan studeren.

Begeleiding van kansengroepen naar de arbeidsmarkt

Groep Intro gaat extra sessies attitudetraining voor jongeren (W-ATT) organiseren. Die sessies zijn toegankelijk voor alle Aalsterse jongeren. Artikel 60 medewerkers die tewerkgesteld zijn bij een private organisatie, zullen in 2023 beroep kunnen doen op taalcoaching van Ligo Zuid-Oost Vlaanderen. Tot voor kort was deze ondersteuning enkel beschikbaar voor medewerkers in sociale werkplaatsen. OCMW Aalst zet extra in op het begeleiden van cliënten die 55+ zijn en werk zoeken.

Kwetsbare jongeren in contact brengen met sport en cultuur

Vzw LEJO gaat aan de slag om kwetsbare jongeren toe te leiden naar sport en cultuur en brengt drempels in het huidige aanbod in kaart. Ze doen dat in samenwerking met de stad, wat resulteerde in de laagdrempelige vrijetijdswerking Buurtwild/t. 

Brugfiguren onderwijs breiden hun werking uit

De brugfiguren onderwijs van het project met Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, VCLB en GO! CLB Dender breiden hun werking uit. De scholen waar de begeleiding afloopt in 2023 kunnen rekenen op een nazorgtraject. Ook andere basisscholen uit Regio Aalst met specifieke vragen kunnen bij hen terecht. 

Logo Vlaamse Gemeenschap met slogan "verbeelding werkt"

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten