Nederlands leren

Samen sporten

Wat houdt het project in?

Elke sessie is er een andere sportactiviteit. Je thuistaal is niet Nederlands en je wilt graag oefenen? Iedereen kan deelnemen, ook als je niet sportief bent. 

 • Gratis
 • Wanneer? 16 januari, 20 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei,18 juni telkens van 16.30 tot 17.30 uur
 • Waar? Sportzaal VTI de Puytenput (Sinte Annalaan 198, Aalst). We wachten je op aan het onthaal.

Samen spelen

Wat houdt het project in?

We spelen samen bordspelletjes. Je oefent Nederlands op een leuke manier samen met je kind(eren) vanaf 6 jaar. Kinderen kunnen niet alleen deelnemen, maar moeten worden begeleid door een volwassene.

 • Gratis
 • Wanneer? 21 februari tot 26 juni telkens van 14 tot 16 uur
  • 21, 28 februari

  • 6, 13, 20, 27 maart

  • 17, 24 april

  • 8, 15, 22, 29 mei

  • 5, 12, 19, 26 juni

 • Waar? In cultuurcentrum De Werf (Molenstraat 51, Aalst). We wachten op jou aan het onthaal.

Taalbubbels

Wat is Taalbubbels?

Taalbubbels is een speels taalbad Nederlands voor anderstalige kinderen en jongeren. Het taalproject geeft anderstalige leerlingen, die tijdens vakanties weinig of geen Nederlands spreken, de kans om de taal te oefenen. Bij Taalbubbels oefen je het Nederlands via leuke activiteiten zoals spelletjes, knutselen, sporten, muziek maken, koken, uitstapjes...  Zo durven kinderen meer Nederlands te praten. 

Taalbubbels wordt georganiseerd in de paasvakantie en in de zomervakantie.

Voor wie is Taalbubbels?

Woon je in Aalst of ga je er naar school? Volg je maximaal al anderhalf jaar Nederlandstalig onderwijs? Dan kan je deelnemen aan Taalbubbels.

 • In de paasvakantie is Taalbubbels er voor kinderen van de derde kleuterklas tot het derde leerjaar. Taalbubbels duurt 5 dagen.
 • In de zomervakantie is Taalbubbels er voor anderstalige kinderen en jongeren van de derde kleuterklas tot en met het zesde jaar middelbaar onderwijs (max. 18 jaar). Ook OKAN-leerlingen zijn welkom. Taalbubbels in de zomervakantie duurt 10 dagen.
Taalbubbels

Hoe kan je deelnemen aan Taalbubbels?

Je kan inschrijven via de zorgcoördinator of leerlingenbegeleider van de school. Je schrijft in voor de volledige periode.

Taalbubbels in de paasvakantie kost 10 EUR (of 2,50 EUR als je een UiTPAS met kansentarief hebt). In de zomervakantie is deelnemen gratis.

De activiteiten van Taalbubbels vinden plaats in de Academie voor Beeldende Kunsten (ingang via achterzijde), Nieuwbeekstraat 3, Aalst.

Icon Select

Contacteer Taalbubbels

Heb je nog vragen? Of wil je nog extra info die je op deze pagina niet terugvindt over Taalbubbels?

Video

Babbelonië

Wat is Babbelonië?

Wil je Nederlands oefenen en nieuwe mensen leren kennen? Dan is Babbelonië iets voor jou! In Babbelonië babbelen Nederlandstalige en anderstalige deelnemers met elkaar over thema’s zoals familie, vrije tijd, eten, feest… Ook andere activiteiten zijn mogelijk: een wandeling, deelname aan een buurtfeest, bezoek aan een museum... Een vast programma is er niet. Er wordt samen besproken wat er gedaan wordt.

Wanneer vindt Babbelonië plaats?

Babbelonië is er elke week, behalve tijdens de schoolvakanties. Er zijn per week verschillende samenkomsten:

 • Op donderdag van 9 tot 11 uur in LDC De Toekomst - Sint-Kamielstraat 85, Aalst.
 • Op donderdag van 19 tot 21 uur in ontmoetingshuis De Brug - Hertshage 11-19, Aalst.
 • Op zaterdag van 13 tot 15 uur in Ligo - Bert Van Hoorickstraat 19, Aalst.

Hoe kan je deelnemen aan Babbelonië?

Je kan vrij langskomen. Je kiest zelf of je elke week komt, of nu en dan. Inschrijven is niet nodig. Deelnemen is gratis.

Icon Select

Contacteer ons

Heb je nog een vraag? Of wil je nog extra info over Babbelonië die je op deze pagina niet terugvindt? 

Wereldmama's

Wat is Wereldmama's?

Wereldmama’s is een ontmoetingsplek voor anderstalige ouders en jonge kinderen. Anderstalige moeders met kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen wekelijks deelnemen aan 'Wereldmama's' in het Huis van het Kind. Ook zwangere mama's zijn welkom. Mama's en kinderen kunnen samen deelnemen aan de bijeenkomsten.

Wat mag je verwachten?

Integratie, samen Nederlands leren, opvoedingstips krijgen en de stad leren kennen zijn het doel van de bijeenkomsten.

Hoe kan je deelnemen aan Wereldmama's?

Wereldmama's is er elke dinsdag van 9 tot 11.30 uur, behalve tijdens de schoolvakanties. Je kan vrij langskomen. Je kiest zelf of je elke week komt, of zo nu en dan. Inschrijven is niet nodig.

Wereldmama's vindt plaats in Huis van het Kind, Grote Markt 3, Aalst.

Babyboon
Icon Select

Contacteer ons

Heb je nog een vraag? Of wil je nog iets meer weten over Wereldmama's dat je op deze pagina niet terugvindt?

Taalpunt in Utopia

Wat is het Taalpunt?

Taalpunt Nederlands is een plek in de Utopiabibliotheek (Utopia 1, Aalst) speciaal voor nieuwkomers en anderstaligen die Nederlands willen leren of oefenen. De afdeling bevat taalcursussen, woordenboeken, leerboeken, leesboeken in eenvoudige taal, Vlaamse films, taalspellen en Wablieft-kranten. Er is een aanbod voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Inschrijven in de bibliotheek en het uitlenen van materialen is gratis.

'Oefen hier je Nederlands' in de winkel

Oefen je Nederlands in de winkel

Ben je Nederlands aan het leren? Dan kan je ook Nederlands oefenen in de winkel. Doe jij je boodschappen al in het Nederlands? Of schakel jij - of de winkelier - snel over naar een andere taal? Veel deelnemende lokale handelaars willen jou helpen oefenen. Je herkent ze aan de affiche of sticker aan het raam.

5 tips om je Nederlands te oefenen in de winkel

 1. Zeg dat je Nederlands aan het leren bent.
 2. Vraag om trager te praten.
 3. Begrijp je iets niet? Vraag uitleg of vraag om te herhalen.
 4. Wees niet bang om fouten te maken.
 5. Geef niet op, blijf oefenen.
Nederlands oefenen bij handelaars
Lijst met deelnemende handelaars

Online Nederlands leren

Online Nederlands leren met Nedbox

NedBox is een website waar je Nederlands kan oefenen via tv-fragmenten en krantenartikels.  Het gebruik van de website is gratis.

Heb je een computer of smartphone? Dan kun je meteen beginnen. Je kan kiezen uit verschillende thema's. Per thema kies je welke filmpjes en artikels je wil bekijken en welke oefeningen je wil maken. Je kan per oefening ook het niveau kiezen.

online nederlands leren

Cursus Nederlands

Waar kun je een cursus Nederlands volgen?

Een cursus Nederlands is een manier om Nederlands te leren. Het Agentschap Integratie en Inburgering helpt jou bij het vinden van een cursus die het beste bij jou past. Het Agentschap verwijst jou door naar de scholen CBE LIGO of CVO PRO.

Hoe kan je inschrijven voor een cursus Nederlands?

Maak een afspraak bij het Agentschap Integratie en Inburgering. Dat kan op deze manier:

 • Telefoneer naar 02 701 75 00.
 • Ga naar het contactpunt Aalst, Dendermondse Steenweg 16, Aalst.

Brochure Nederlands leren & oefenen in Aalst

De stad Aalst wil haar inwoners graag helpen om Nederlands te leren. Deze brochure geeft in verschillende talen een overzicht van de initiatieven in onze stad om Nederlands te leren en te oefenen. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten. Heb je een vraag of opmerking? Maak een melding