Op deze pagina
KOALA
Ontmoetingsplek voor ouders en (jonge) kinderen uit de wijk Mijlbeek
KOALA is een samenwerkingsverband tussen Huis van het Kind, Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, de stad en het OCMW met de kinderdagverblijven Oogappel, Notendop en Pinnemuts, Kind & Gezin, kinderdagverblijf ‘t Patoeterke van vzw Denderkind, kinderdagverblijf Mezennestje en Kinderdagverblijf Tatien.
Een boek lezen, samen een spel spelen, andere mama’s en papa’s ontmoeten, op bezoek naar de bibliotheek, even tot rust komen met een kopje koffie of thee, babymassage, vragen over kinderopvang of over je rechten…? Het kan allemaal bij KOALA Aalst, een spel- en ontmoetingsplek voor gezinnen met jonge kinderen (0-3 jaar) die wonen in de wijk Mijlbeek. Het project wil bovendien kinderopvang toegankelijker maken en organiseert regelmatig acties.
Wanneer kan je terecht bij KOALA?
- Elke 1e, 2e en 3e woensdag van de maand, van 9.30 tot 11.30 uur in de Twee Hagenstraat 33, Aalst
- Elke laatste woensdag van de maand, van 9.30 tot 11.30 uur in de Rozendreef 161, Aalst
Ontmoeting in Huis van het Kind
Ontmoet andere ouders en kindjes
Tijdens dit ontmoetingsmoment georganiseerd door Wiegwijs ben je welkom met je kindje. Hier is alle ruimte om te spelen voor jonge kinderen. Ook voor ouders is er ruimte om elkaar te leren kennen, te praten en ideeën uit te wisselen.
Het ontmoetingsmoment vindt elke donderdag van 10 tot 12 uur plaats in Huis van het Kind (Grote Markt 3, Aalst).
Wereldmama's
Anderstalige moeders met kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen wekelijks deelnemen aan 'Wereldmama's' in Huis van het Kind. Integratie, samen Nederlands leren, ondersteuning bij de opvoeding en de stad leren kennen zijn de doelstellingen van deze vormings- en ontmoetingsmomenten. Mama's en kinderen kunnen samen deelnemen aan de bijeenkomsten.
Leer je buren kennen
Buurtproject B²
Met het Buurtproject B² van Mensen voor Mensen wordt ingezet op kleine ontmoetingen tussen buurtbewoners met een groot effect.
Het doel van het B² project is om kleine ontmoetingen te boosten tussen buurtbewoners, isolement te doorbreken, verbinding tussen buren te versterken en zo ieders maatschappelijke participatie en welbevinden te verhogen.
Concreet doet de vzw dat door onder andere verbindende acties op te zetten in 3 grote buurten in Aalst via outreach. (Het gaat over de 3 administratieve buurten: Aalst Rechteroever Periferie Noord, Aalst Rechteroever Centrum en Aalst linkeroever Centrum Noordwijk).
Buren verbinden met de Buurbel
Stad Aalst lanceert de Buurbel. De bedoeling is om buren die hulp vragen of bieden telefonisch met elkaar te verbinden. Heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld een tuinklusje? Doe dan een beroep op de sympathieke buren van de Buurbel. Doe je graag eens een boodschap voor een gebuur? Stel je dan kandidaat als hulpgever. Buurbel je mee? Bel naar 078 25 04 13 of registreer je via de website van Give A Day.
Ontmoeten in de lokale dienstencentra
Een lokaal dienstencentrum – of kortweg een LDC – is een plek waar jij en je buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Je kan er tijdens de openingsuren vrij in en uit lopen. Kom langs voor een babbel, een leuke activiteit of een lekkere en gezonde maaltijd. Heb je vragen en weet je niet waar naartoe? Je kan advies en informatie vragen bij de centrumleider.
Je kan in Aalst terecht in één van de drie lokale dienstencentra: LDC de Maretak, LDC De Toekomst en LDC De Dendervallei.
Mantelzorgcafé De Palto
De meeste zorg en ondersteuning voor ouderen en zorgbehoevenden wordt geboden door informele zorgdragers - mensen die dit niet beroepshalve doen - zoals familie, buren, vrienden of vrijwilligers. Zij doen dit uit idealisme, vriendschap, liefde, of omwille van een familiale band. De stad ondersteunt mantelzorgers (personen die voor een familielid zorgen) en heeft samen met de lokale dienstencentra café De Palto opgericht.
De Palto is een ontmoetingsplek waar mantelzorgers terechtkunnen voor een kop koffie terwijl zij in een ontspannen sfeer verhalen kunnen uitwisselen met anderen.
Waar en wanneer kan je terecht in De Palto?
De Palto vindt elke tweede maandag van de maand plaats in één van de drie lokale dienstencentra. Inschrijven kan bij LDC De Maretak op het telefoonnummer 053 72 29 20.
LDC De Toekomst
Sint-Kamielstraat 85
9300 Aalst
LDC De Dendervallei
Alfons De Cockstraat 12a
9310 Herdersem-Aalst
LDC De Maretak
Albrechtlaan 119a
9300 Aalst