Refu Interim

Wat is Aalst Verbindt?

Vrijetijdsactiviteiten en vrijwilligerswerk zijn geweldige manieren om te ontspannen en om een sociaal netwerk op te bouwen. Voor anderstalige nieuwkomers in Aalst is het ook een manier om Nederlands te oefenen en nieuwe plekken te leren kennen. 

Ben je als organisatie of vereniging op zoek hoe jij meer diversiteit kan brengen onder jouw vrijwilligers en/of leden, maar je weet niet hoe? Met het traject ‘Aalst verbindt’ kan je de nodige ondersteuning krijgen en terwijl de Aalsterse inburgeraar laten proeven van het vrijwilligerswerk en/of vrijetijdsaanbod van jouw organisatie of vereniging. Jouw aanbod moet wel kansen bieden aan de inburgeraar om te participeren op sociaal vlak en ingebed zijn binnen een Nederlandstalige context.

Wat we vooral moeten onthouden is dat ondanks het feit dat dit een verplicht traject is voor inburgeraars, zij vooral een fijne tijd kunnen beleven tijdens de activiteiten die zij in dit traject ondernemen. De focus moet ten alle tijde liggen op het verbinden met andere deelnemers, plezier maken, mensen ontmoeten, ontspannen, talenten ontdekken en een netwerk uitbouwen. Leg de waarde vooral in de interactie van de inburgeraar met de andere deelnemers en het plezier en ontspanning dat men uit de activiteit kan halen. 

diversiteit in je sportvereniging

Word vrijetijdsaanbieder

Wat moet je doen?

Je organiseert een activiteit en de inburgeraar neemt deel. Samen met jou en jouw organisatie of vereniging bekijkt team Inburgering van de stad Aalst wat kan. 

De trajectbegeleider van het Agentschap Integratie & Inburgering verwijst de inburgeraar door naar jouw activiteit en maakt de match op basis van diens talenten en interesses.

Praktisch

De deelnemer betaalt de ticketprijs en/of lidgeld. Wil je korting geven aan mensen in armoede? Neem dat contact op met de UiTPAScoördinator via uitpas@aalst.be.

De inburgeraar is verzekerd voor schade of letsels veroorzaakt aan derden via het Agentschap voor Integratie en Inburgering.

Wil je meer info? Contacteer dan Team Inburgering van de stad Aalst via inburgering@aalst.be. 

Welke ondersteuning mag je verwachten?

  • Helpdesk voor drempels of knelpunten
  • Aanbod van vormingen zoals duidelijke schriftelijke en gesproken taal, interculturele communicatie, omgaan met diversiteit...
  • Organiseren van vormingen binnen je vereniging

Bied vrijwilligerswerk aan

Refu Interim

Wat doet Refu Interim?

Refu Interim zoekt vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België en brengen zo toffe mensen samen met toffe organisaties. Vrijwilligerswerk is een leuke en zinvolle manier om een sociaal netwerk op te bouwen, om Nederlands te oefenen en om nieuwe plekken te leren kennen. 

Pintjes tappen aan de bar, buitenschoolse kinderopvang, opbouw en afbraak van een festival, de vestiaire bemannen, catering voorzien, mensen de weg wijzen in een theaterzaal, baby’tjes wegen en meten in een consultatiebureau voor Kind en Gezin, helpen in het rusthuis, klusjes doen, dieren knuffelen… de Refu Interim vrijwilligers doen het allemaal!

Wat moet je doen?

Neem rechtstreeks contact op met Stina Piron, de regioverantwoordelijke van Refu Interim voor Stad Aalst.

Welke ondersteuning mag je verwachten?

Refu Interim zorgt voor de matching en opvolging, ze komen mee bij een opstart, houden een vinger aan de pols, voorzien vormingen en zorgen ervoor dat de samenwerking vlot verloopt.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten. Heb je een vraag of opmerking? Maak een melding