Samenstelling van de Gecoro

De samenstelling van de Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) is de taak van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meer vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de Gecoro. Verder beslist zij over de samenstelling van de commissie.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het aanschrijven van de verenigingen en het voorbereiden van de beslissingen van de gemeenteraad.

Gecoro Aalst bestaat, naast de voorzitter die door het college wordt voorgedragen en een deskundige ruimtelijke ordening is, uit 20 leden en hun plaatsvervangers. De commissie bestaat uit:

  • Experten op het vlak van ruimtelijke ordening
  • Een groep (deskundige) vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen. Ze zijn onder meer actief in één of meer milieu- en natuurverenigingen, verenigingen van werkgevers of zelfstandigen, verenigingen van handelaars, verenigingen van landbouwers en in een of meer verenigingen van werknemers. De gemeenteraad bepaalt welke verenigingen hiertoe aangeschreven worden en benoemt hun vertegenwoordigers.

Opdracht van de Gecoro

  • College van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad adviseren bij de opmaak van een ruimtelijk structuurplan en de ontwikkeling van concrete (ruimtelijke) uitvoeringsplannen.
  • Adviseren over stedenbouwkundige verordeningen en bezwaarschriften.
  • Advies geven over omgevingsvergunningsaanvragen en over alles wat te maken heeft met ruimtelijke ordening. Zowel op vraag van de stad als uit eigen beweging.

Huishoudelijk reglement

Gecoro Aalst heeft een eigen huishoudelijk reglement

Dit huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) overeenkomstig de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening(art. 1.3.3 en 1.3.4) en hetbesluit van de Vlaamse Regeringtot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voorruimtelijke ordening van 7 september 2018.

Het reglement regelt onder meer de wijze van agenderen en uitnodigen, de manier waarop binnen de Gecoro informatie wordt verspreid en opgevolgd, hoe adviezen worden geformuleerd en hoe met minderheidsstandpunten wordt omgegaan.

Icon Select

Raadpleeg de Gecoro-adviezen

Via de raadpleegomgeving kan je agenda's, besluiten en notulen inkijken. Adviezen die persoonsgebonden informatie bevatten of informatie waaruit de identiteit van iemand kan worden afgeleid, worden niet actief gepubliceerd. Iedere burger kan evenwel bestuursdocumenten inkijken of opvragen bij bestuursondersteuning

Raadsleden

deskundige in het domein van de monumentenzorg en/of de archeologie
vertegenwoordiger van milieu- en natuurverenigingen
vertegenwoordiger van een vereniging van werkgevers of zelfstandigen
vertegenwoordiger van een vereniging van handelaars
vertegenwoordiger van een vereniging van werknemers
vertegenwoordiger van de maatschappelijke geleding jeugd
cd&v-Team
vertegenwoordiger van de geleding senioren

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten