Refu Interim

Wat kan je als vereniging verwachten?

Vrijetijdsactiviteiten en vrijwilligerswerk zijn geweldige manieren om te ontspannen en om een sociaal netwerk op te bouwen. Voor anderstalige nieuwkomers in Aalst is het bovendien een kans om Nederlands te oefenen en nieuwe plekken te ontdekken. 

Ben je als organisatie of vereniging op zoek naar manieren om meer diversiteit onder je vrijwilligers en/of leden te brengen, maar je weet niet waar te beginnen? Team inburgering biedt de nodige ondersteuning om anderstalige Aalstenaars te laten kennismaken met het vrijwilligerswerk en/of vrijetijdsaanbod van jouw organisatie of vereniging. 

Nodig bijvoorbeeld de Klaptafel uit om deelnemers te laten proeven van je activiteiten, publiceer je aanbod op ikdoemee.be, of contacteer team inburgering voor een traject of vorming op maat.

Wat vooral belangrijk is, is dat jullie samen met de deelnemers een fijne tijd kunnen beleven tijdens de activiteiten. De focus moet altijd liggen op het verbinden met andere deelnemers, plezier maken, mensen ontmoeten, ontspannen, talenten ontdekken en een netwerk uitbouwen. De waarde ligt vooral in de interactie met de anderstalige Aalstenaar, met de andere deelnemers en in het plezier en de ontspanning die je samen uit de activiteit haalt. 

diversiteit in je sportvereniging

Word vrijetijdsaanbieder

Icon Select

Starten doe je in vier simpele stappen:

  1. Neem contact op via inburgering@aalst.be.
  2. Er komt iemand langs om samen met je vereniging te bekijken welke ondersteuning je kan verwachten.
  3. Registreer je activiteiten in de UiTdatabank en de ikdoemee-databank zodat anderstaligen ze kunnen vinden.
  4. Zorg voor een warm onthaal.

Welke verenigingen kunnen deelnemen?

Heeft je organisatie of vereniging een vrijetijdsaanbod dat...

  • participatie bevordert op sociaal vlak?
  • plaatsvindt in een Nederlandstalige context?
  • een oefenkans Nederlands kan zijn?

Dan kunnen wij je helpen om je aanbod toegankelijker te maken voor anderstaligen. Een projectmedewerker van Team Inburgering zal contact met je opnemen om samen te bekijken wat mogelijk is en welke ondersteuning we kunnen bieden.

Praktisch

Indien de anderstalige Aalstenaar momenteel een inburgeringstraject volgt, dan verwijst de trajectbegeleider van het Agentschap Integratie & Inburgering deze persoon door naar jouw activiteit en maakt de match op basis van diens talenten en interesses. Deze inburgeraars dienen hun deelname te laten registreren via een officieel registratiedocument

De deelnemer betaalt de ticketprijs en/of lidgeld. Wil je korting geven aan mensen in armoede? Neem dan contact op met de UiTPAScoördinator via uitpas@aalst.be.

De inburgeraar is verzekerd voor schade of letsels veroorzaakt aan derden via het Agentschap voor Integratie en Inburgering.

Wil je meer info? Contacteer dan Team Inburgering van de stad Aalst via inburgering@aalst.be. 

Welke ondersteuning mag je verwachten?

  • Helpdesk voor drempels of knelpunten
  • Aanbod van vormingen zoals duidelijke schriftelijke en gesproken taal, interculturele communicatie, omgaan met diversiteit...
  • Organiseren van vormingen binnen je vereniging
  • Registratie van je activiteit op het ikdoemee platform en/of Uitdatabank
Icon Select

Registreer je activiteiten online

Laat geïnteresseerden weten welke activiteiten jouw vereniging organiseert via de UiTdatabank. Omschrijf er je activiteit zo duidelijk mogelijk. Duid er ook de taaliconen aan. Zo kunnen anderstaligen beter inschatten hoe goed je Nederlands moet zijn om deel te nemen. Je geregistreerde activiteit op de UiTdatabank wordt gelinkt met de databank ikdoemee.be. Die website biedt een volledig overzicht van alle participatietrajecten voor Vlaanderen en Brussel.

Wist je dat activiteiten die je in de UiTdatabank zet automatisch ook verschijnen in het stadsmagazine CHIPKA?

Icon Select

Hoe maak ik mijn vereniging toegankelijker?

Is jouw vereniging al toegankelijk? Doe de 9 B-check! 

  • Vlot Bereikbaar qua locatie en tijd?
  • Beschikbaar zonder wachtlijsten en andere drempels?
  • Betaalbaar voor iedereen, zonder extra verborgen kosten?
  • Bruikbaar voor de doelgroep, aansluitend bij bestaande noden?
  • Begrijpbaar? Communiceer je eenvoudig en duidelijk?
  • Betrouwbaar?
  • Bekend bij je doelgroep?
  • Begripvol, met aandacht voor culturele gevoeligheden?
  • Betreedbaar voor alle deelnemers?

Bied vrijwilligerswerk aan

Compagnie Cordial

Wat doet Refu Interim?

Refu Interim zoekt vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België en brengen zo toffe mensen samen met toffe organisaties. Vrijwilligerswerk is een leuke en zinvolle manier om een sociaal netwerk op te bouwen, om Nederlands te oefenen en om nieuwe plekken te leren kennen. 

Pintjes tappen aan de bar, buitenschoolse kinderopvang, opbouw en afbraak van een festival, de vestiaire bemannen, catering voorzien, mensen de weg wijzen in een theaterzaal, baby’tjes wegen en meten in een consultatiebureau voor Kind en Gezin, helpen in het rusthuis, klusjes doen, dieren knuffelen… de Refu Interim vrijwilligers doen het allemaal!

Wat moet je doen?

Neem rechtstreeks contact op met Stina Piron, de regioverantwoordelijke van Refu Interim voor Stad Aalst.

Welke ondersteuning mag je verwachten?

Refu Interim zorgt voor de matching en opvolging, ze komen mee bij een opstart, houden een vinger aan de pols, voorzien vormingen en zorgen ervoor dat de samenwerking vlot verloopt.

Vrije tijd met 'De Klaptafel'

Wat is Klaptafel?

Klaptafel is voor alle Aalstenaars die in groep vrije tijd in Aalst willen ontdekken en is tegelijkertijd een oefenkans Nederlands voor anderstaligen. Met de Klaptafel op uitstap neemt de groep deel aan activiteiten van een cultuur- of sportvereniging, een evenement of aan andere projecten van de stad Aalst. Op die manier probeert de stad de drempel naar kennismaking met en deelname aan vrijetijdsactiviteiten te verlagen. 

De Klaptafel avondactiviteit gaat één keer door per trimester. Tijdens Klaptafel bekijkt de stad samen met de deelnemers wie aan welke activiteiten wil deelnemen. Ze luisteren naar interesses en maken samen het programma. Elke maand gaat de Klaptafel minstens 2 keer op uitstap. 

Icon Select

De Klaptafel uitnodigen?

Inburgeraars een leuke tijd bezorgen en samen Nederlands oefenen: dat is een win-win. Organiseert jouw cultuur-, sport- of jeugdvereniging activiteiten? Wil je daar de Klaptafel uitnodigen? Stel je werking voor op de driemaandelijkse Klaptafel avond en laat potentiële nieuwe leden deelnemen aan je vrijetijdsaanbod. Contacteer het team inburgering van de Stad Aalst.

Video

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten