ILvA recyclagepark

Recyclageparken

Inwoners van het werkingsgebied van ILvA, waaronder Groot-Aalst, krijgen met hun identiteitskaart toegang tot alle recyclageparken binnen dat werkingsgebied. Een inwoner van Erembodegem-Terjoden kan zo bijvoorbeeld zonder probleem naar het kortbij gelegen recyclagepark van Haaltert.

Als niet-particulier naar het recyclagepark

Ook niet-particulieren zoals verenigingen of scholen en nieuwe inwoners (in afwachting van de aanpassing van hun identiteitskaart), houders van tweede verblijven en verbouwers hebben onbeperkt toegang tot de recyclageparken. Hiervoor dienen ze via de bijgevoegde formulieren hun aanvraag in voor een "bezoekerskaart". Kmo's vragen hun bezoekerskaart nog steeds bij ILvA aan via kmo@ilva.be.

Je betaalt voor het aangeboden afval aan hetzelfde tarief als de gezinnen. Met uitzondering van de houders van een kaart voor niet-Belgische gezinnen, heb je echter (nog) geen recht op een vrijstelling van betaling voor de eerste 125 aangeboden kg, zoals voor de gezinnen wel het geval is.

Voor KMO's gelden er andere regels. Meer info hierover via kmo@ilva.be.

Gratis houthaksel afhalen

Houthaksel is te gebruiken als ’bruin’ structuurmateriaal bij het composteren of als mulchlaag van de tuinbodem. Je kunt gratis houthaksel afhalen aan volgende recyclageparken:

 • Aalst 2, Spuimeersenweg 1, 9308 Hofstade
 • Erpe-Mere, Keerstraat 3, 9420 Erpe-Mere
 • Sint-Lievens-Houtem, Bussegem 1a, 9520 Vlierzele

Wat moet je meebrengen?

Lege zakken, lege bakken of een aanhangwagen en een schop.

ILvA afvalophaling
diftar ilva

Afvalophaling

Icon Select

Interessant om te weten: huisvuil mag pas vanaf 18 uur de avond vóór de ophaaldag op de stoep. Dat geldt zeker ook in het weekend. Is de ophaling op maandag, dan mag je afval pas zondagavond buiten. Wie die regel niet naleeft, wordt beschouwd als een sluikstorter. 

Gewogen diftar

Afvalmaatschappij ILvA werkt met het diftarsysteem. Dit betekent dat:

 • je je restfractie in grijze containers zal moeten aanbieden.
 • je restfractie én GFT gewogen worden en je betaalt per kilogram.
 • de gele zakken en de GFT-stickers zijn verdwenen. 
 • je betaalt via een voorschot op je afvalrekening.

Ga je verhuizen of verbouwen?

Bij een verhuis of een verbouwing kan het even duren voordat de officiële adreswijziging in orde is. Om de tijd te overbruggen tussen het controlebezoek van de wijkagent, en de officiële adreswijziging, is het mogelijk om al afvalcontainers van ILva aan te vragen en te activeren op je nieuwe adres. 

Activatie van afvalcontainers na officiële uitschrijving

Na een verhuis, na het overlijden van de laatste bewoner of bij leegstand, wordt de afvalcontainer automatisch gedeactiveerd. Toch kan het nog gebeuren dat er afval moet worden aangeboden. Je kan dat voor maximaal 6 weken aanvragen en indien nodig kan die periode daarna nog éénmalig verlengd worden. Daarna worden de containers definitief gedeactiveerd.

Tegemoetkoming gewogen diftar

Een tegemoetkoming (m.b.t. luiers / pampers / incontinentiemateriaal) in de afvalkost voor gewogen diftar kan sinds januari 2022. 

PMD-zakken

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons. ILvA komt tweewekelijks aan huis om de blauwe zak in te zamelen. De blauwe zakken zijn ofwel per twee te koop aan 0,50 EUR, of per rol van 20 aan 5 EUR in het administratief centrum of in de supermarkt.

GFT, biobakje en biozakje

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. ILvA komt in de wintermaanden om de 2 weken en in de zomermaanden elke week langs om GFT in te zamelen. Je moet je GFT aanbieden in een groene ILvA-container van 140 liter of van 40 liter. GFT wordt ingezameld volgens het principe van gewogen diftar.

Een biobakje is een emmertje met verluchtingsgaatjes, waarin een biologisch afbreekbaar zakje past. Daarin kan je keukenafval (groente- en fruitafval) terecht. Het gevulde zakje kan in de gft-container. De biobakjes en -zakjes worden verkocht als pakket. Voor 12 EUR heb je een pakket van 5 rolletjes biozakjes en een biobakje. De biozakjes zijn ook te koop voor 2 EUR per rolletje van 25 zakjes. De bakjes en zakjes zijn in de handel te koop. 

Papier en karton

ILva komt om de 4 weken aan huis langs om het papier en karton in te zamelen. De inzameling aan huis van papier en karton is gratis. Je kan er ook mee terecht op het recyclagepark.

Glas

ILvA komt om de 4 weken aan huis langs om het glas in te zamelen. De inzameling aan huis van glas is gratis. Je kan er ook mee terecht op het recyclagepark.

Grofvuil

ILvA komt, op aanvraag, aan huis om grofvuil in te zamelen. Je kan dat op 2 manieren aanvragen:

 • Via je ILvA-account. Meld je aan en kies voor afval op afroep. Volg er de stappen om je aanvraag te voltooien.
 • Bel naar het nummer 053 85 85 45

Je kan met grofvuil ook terecht op het recyclagepark, maar daar zijn de regels anders: je moet de metalen en hout van het grofvuil scheiden.

Kerstboominzameling

Je kan jouw kerstboom gratis laten ophalen door ILvA na de feestdagen, maar er zijn een aantal voorwaarden: 

 • De kerstboom mag geen pot, kluit of versiering meer bevatten. 
 • De boom mag maximaal 2 m hoog en 30 kg zwaar zijn.
 • Probeer de kerstboom zo zichtbaar mogelijk aan te bieden door hem bijvoorbeeld recht te zetten, zodat ILvA ze ook in het donker spotten.

De datum van de inzameling staat op de papieren afvalkalender en in de Recycle app aangeduid met een kerstboomicoontje. Maar je kan er ook voor kiezen om je kerstboom, vanaf 9/01, naar het recyclagepark te brengen, in ruil krijg je een gratis zak compost van 40 liter.

Afvalkalender

Op papier

De afvalkalender, ook wel ophaalkalender genoemd, bevat naast de ophaaldata ook heel wat nuttige info over de inzameling van huishoudelijk afval. Je vindt er ook praktische afvalpreventietips in terug.

De kalenders lopen vanaf 1 april. In de loop van de maand maart krijgt iedereen zijn afvalkalender automatisch in de bus. De kalenders worden door ILvA bedeeld. Is er bij die bedeling iets misgegaan, neem dan contact op met ILvA via tel. 053 85 85 45 of klachten@ilva.be. ILvA bezorgt je dan de juiste kalender. 

In de loop van de maand april (als alle bedelingen aan huis afgelopen zijn) kun je aan de balie in het administratief centrum een kalender afhalen. Op verzoek wordt de kalender opgestuurd. Let wel: we raden iedereen aan de kalender hetzij telefonisch (053 77 9300) hetzij via mail (info@aalst.be) aan te vragen. Het kan zijn dat we de resterende kalenders van ILvA nog niet ontvangen hebben.

In de app

Je kunt de ophaaldata ook vinden op de ILvA-website. Kies je straat uit de overzichtslijst, vul dan je huisnummer in.
Mensen met een smartphone kunnen ook terecht op de 'Recycle' app om de afvalkalender te raadplegen.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten