Piëdestal Puncheur

Puncheur op de Piëdestal

Prachtig zijn ze, de kunstwerken van Puncheur. Oprichter Thomas Daem uit Erembodegem heeft een hart voor wielrennen en zoekt met zijn werken iconische plaatsen op. “Onze streetart-portretten op asfalt zijn telkens een eerbetoon aan renners die uitblinken en de koers kleuren. Als we tijdens een tv-uitzending in beeld komen, betekent het dat we de moeite zijn om te tonen en is onze missie geslaagd.”

Sporten tegen kanker

Op haar rechterarm staat ‘my second life’ getatoeëerd. “Mijn tweede leven, gezet na mijn eerste kankerbehandeling in 2014”, aldus Jill Raes (48), die al haar hele carrière actief is bij de Aalsterse politie. “Intussen zit ik aan mijn vierde leven.” Een leven vol beweging en herwonnen energie is dat, want na een deelname aan de 10 Miles, staat Jill in het hemelvaartweekend aan de start van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.

Jill Raes

"Radicalisering is een samenloop van omstandigheden"

Joyce en Maarten, thema deradicalisering

We keren een aantal jaar terug in de tijd, naar 2015. Europa is in de ban van aanslagen en van jongeren die naar Syrië of Irak trekken. Vier burgemeesters trekken óók ten strijde, tegen de radicalisering op hun grondgebied. Ze kloppen aan bij de Vlaamse regering om werk te maken van een preventief beleid. Nu, negen jaar later, staat het deradicaliseringsbeleid er, op Vlaams én op lokaal vlak. Joyce Coppens, deradicaliseringsambtenaar bij de stad, en Maarten De Waele van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, beten zich vast in de materie en leggen ons uit waarom dat zo belangrijk is.

Elektriciteit op de Zuidkaai

Café Elektriekske
Gerda van café Elektriekske
Frank Vander linden

“De Zuidkaai? Awel ja, daar aan ‘Redt-U-Zelven’! Ge weet wel, voorbij de Zeebergbrug. Die nieuwe appartementen, tussen ’t park en de Dender. De voormalige  Electrabelsite.” Ziehier een doorsnee verwijzing naar de locatie van de nieuwe stadswijk, een voormalige industriële site waar verloedering plaatsmaakte voor heerlijk wonen, waar ook horeca weer mag floreren. En waar de mens Frank Vander linden ons genoegzaam één van die nieuwe woningen in de buurt aanwijst: “Dit is mijn huis.”

Lees de volledige CHIPKA digitaal

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten