Puncheur

Puncheur is ontstaan als grap, legt Thomas uit. “Terug in 2017 was ik helemaal weg van Tom Boonen en hoopte ik dat hij voor de vijfde keer Parijs-Roubaix zou winnen. Samen met mijn vader wilde ik hem aanmoedigen met beschilderde boodschappen op de weg. Maar voor we naar Parijs-Roubaix zouden afzakken, wilden we al eens oefenen op de straatstenen van De Ronde van Vlaanderen met het portret van Tom en het opschrift ‘one more Tom’. Met een flinke dosis spanning besloten we twee nachten voor de Ronde zowel op de Paterberg, Koppenberg, Taaienberg als de Eikenberg toe te slaan. Een en al geklungel was het, want kalkspray en regen bleken geen goede match. De volgende nacht probeerden we het opnieuw, dit keer met  permanente graffitiverf. De reacties waren positief en streetart-collectief Puncheur was geboren.”

De straatkunstwerken werden meerdere keren zonder officiële toestemming geplaatst, waardoor ze eigenlijk illegaal waren. Maar ze werden wel gewaardeerd. “Destijds hadden we nog geen naamsbekendheid en moesten we telkens opnieuw uitleggen waar we mee bezig waren. Gelukkig zagen de politie of beveiliging ook dat we niet waren gekomen om te vandaliseren en werden we nooit wandelen gestuurd. Nu vragen we meestal wel eerst toestemming en zijn er zelfs verkeersborden die letterlijk stellen dat het verboden is om op de grond te schilderen, tenzij je Puncheur heet. (lacht) Dat onze werken telkens verdwijnen, maakt het net zo boeiend. Elk jaar kunnen we opnieuw aan de slag voor de volgende koers. De portretten zijn vergankelijk, net als de roem van de wielrenners. Het is zelfs een goed argument als je de tekeningen illegaal neerzet.”

“Er bestaan al verkeersborden: graffiti verboden, behalve voor Puncheur”

Thomas

50 uur voor Bradley Wiggins

Hoe gaat Puncheur juist te werk? “In de loop der jaren zijn we een stuk professioneler geworden. ‘Onze pa’ blijft thuis en ik kan rekenen op een zevenkoppig team. In Cimorné hebben we een eigen lasersnijder en alles wat nodig is om de stencils voor te bereiden. Die snijden we laag per laag uit in karton en spuiten we ter plaatse met graff iti op de grond. We werken heel gedetailleerd. Aan Bradley Wiggins hebben we 50 uur voorbereiding gehad. Ter plaatse spuiten duurt maar een uurtje. Dat is het leuke werk.

Voorzitter zaliger

We richten ons hoofdzakelijk op de wielerscene, maar hebben intussen ook sporticonen uit andere disciplines een plek gegeven. Zoals Pieter Timmers en Nina Derwael na hun prestaties op de Olympische Spelen. Ook tragische gebeurtenissen krijgen onze aandacht, zoals Bjorg Lambrecht die  kwam te overlijden na een valpartij in de Ronde van Polen. Of de voorzitter zaliger van vrijwilligersbeweging ‘Les Amis de Paris-Roubaix’, die de kasseien op Parijs-Roubaix onderhoudt. Wat we doen is niet vernieuwend of moeilijk. Maar als je ziet wat onze streetart kan betekenen voor de families en vrienden van deze iconen, dan besef je dat het niet zomaar iets is.”

Van Boonen tot Boon

“Ik speelde al een tijdje met het idee om een eerbetoon te brengen aan de grote Louis Paul Boon. Aangezien ik in Erembodegem woon en vaak langs de Kapellekensbaan fiets, leek me dat een passende locatie. Tot bibliotheek Utopia me vroeg om L.P. Boon te portretteren op de straat stenen van het Utopiaplein. Uiteindelijk hebben we besloten om zijn beeltenis op de gevel van de Pupillen te schilderen, wat het grootste project van Puncheur tot nu toe werd. Boon in eigen stad schilderen, zal ons nog lang bijblijven en smaakt naar meer. Op 10 mei bijvoorbeeld, dan zullen honderden wielrenners de 1000 km van Kom op tegen Kanker fietsen en aankomen in het stadscentrum van Aalst. Voor hen schilderen we binnenkort een erehaag op de straatstenen van de Gentsestraat, Vlaanderenstraat en Nieuwstraat.”

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten