Verplichte afkoppeling regenwater
Bij rioleringswerken waarbij een gescheiden stelsel wordt aangelegd, ben je verplicht om je regenwater af te koppelen zodat het niet samen met je afvalwater in de riolering verdwijnt. Dat houdt in dat het afval- en het regenwater gescheiden moet worden op jouw eigendom en apart moet worden aangesloten op de nieuwe leidingen in de straat. Deze afkoppeling is een verplichting van zowel de Europese als de Vlaamse overheid.
Regenwater laten infiltreren
Regenwater moet zoveel mogelijk de kans krijgen om ter plekke in de bodem te infiltreren, in plaats van meteen naar de riolering te stromen. Zo help je overstromingen voorkomen én zorg je ervoor dat de grondwaterreserves worden aangevuld.
Het doel van een gescheiden rioleringsstelsel is dus ook om regenwater zoveel mogelijk op je eigen terrein op te vangen, te bufferen en te laten infiltreren.
Je kan het regenwater afkomstig van je dak bufferen in een regenwaterput en nadien gebruiken binnen- of buitenshuis. Regenwater kan je ook opvangen in greppels, een poel, een infiltratiekom of een wadi en zo laten infiltreren in de bodem.
Begeleiding en subsidies
Voor de start van de werken zal je gecontacteerd worden door een afkoppelingsadviseur, aangesteld door de stad.
De adviseur begeleidt je bij de afkoppeling van je regenwater. Voor het afkoppelen en het infiltreren van hemelwater in een bestaande woning geeft de stad een premie van max. 1 000 EUR, met nog een extra voor mensen met een beperkt inkomen.
De adviseur handelt deze aanvraag voor jou af en geeft je de nodige uilteg.
Water in mijn kelder na rioleringswerken?
Oude rioolbuizen verkeren vaak in slechte staat en vertonen verschillende scheuren. Door die scheuren sijpelt er veel grondwater de riolering in, terwijl we dit grondwater nodig hebben, zeker tijdens droge periodes.
Wanneer een nieuwe, waterdichte riolering wordt aangelegd, kan het grondwater naar zijn oorspronkelijk peil stijgen. Als je kelder onvoldoende waterdicht is, dan kan het grondwater langs de keldervloer of -muren insijpelen.
Wat kan ik eraan doen?
Laat je kelder preventief waterdicht maken of kies voor een pomp, die het binnensijpelend grondwater wegpompt.
Om waterschade aan elektrische toestellen in de kelder te voorkomen, zet je ook best die toestellen op een hoogte.
Blijf ik bereikbaar voor openbare diensten?
Postbedeling
De postbode zal tijdens de werken zijn ronde afwerken zoals gewoonlijk.
Je hoeft dus geen post te missen.
Afvalophaling
Als de afvalwagens de straat niet kunnen bereiken, worden tijdelijke verzamelpunten georganiseerd. ILVA communiceert dit vooraf.
Hulpdiensten
Er wordt voor gezorgd dat hulpdiensten steeds tot bij jou geraken. De hulpdiensten worden vooraf van de werken op de hoogte gebracht.
Openbaar vervoer
Rijdt er openbaar vervoer door jouw straat? Door de werken blijft dat niet altijd mogelijk. De Lijn communiceert de omleiding en eventuele tijdelijke haltes.
Steunmaatregelen tijdens de werken
Hinder- of sluitingspremie voor ondernemers
Bij hinder door openbare werken kun je als ondernemer onder bepaalde voorwaarden een hinderpremie of een sluitingspremie krijgen van de Vlaamse overheid.
De hinderpremie dient om jou als ondernemer te ondersteunen zodat je kan blijven ondernemen, ook wanneer je hinder ondervindt door wegenwerken.
Ben je toch genoodzaakt om je activiteiten tijdelijk stop te zetten? Dan kan je in aanmerking komen voor een sluitingspremie. De sluitingspremie wordt toegekend per dag dat je de onderneming werkelijk sluit. De volledige afhandeling gebeurt door VLAIO.
Veiligheid op en rond de werf
Hoe verplaats ik me veilig binnen de werfzone?
- Respecteer de afsluiting en volg de omleiding of gebruik de voorziene doorgang voor voetgangers en fietsers.
- Zorg dat je voldoende zichtbaar bent en draag op donkere dagen een fluohesje.
- Blijf niet langer dan nodig in de werfzone.
- Hou zoveel mogelijk afstand van de werfvoertuigen.
- Maak oogcontact met de arbeiders in de machines.
- Blijf aandachtig voor je omgeving en gebruik dus geen gsms of oortjes.
Hoe zorgt de stad voor minder hinder bij werftransport?
De Stad Aalst, Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA (beroepsvereniging van de bouwhandelaar) werken samen aan een maximaal bereikbare, leefbare en veilige omgeving tijdens private en publieke bouw- en wegenwerken op het grondgebied van Aalst.
- Stad Aalst communiceert actief met aannemers en bouwheren over werftransport in schoolomgevingen.
- Er gebeurt geen werftransport voor werven in schoolomgevingen tijdens de begin- en einduren van de school.
- Het werftransport rijdt zo veel mogelijk langs brede wegen die zijn bedoeld voor veel doorgaand verkeer. Woongebieden worden vermeden.
- Er worden inspanningen gedaan om de werfroutes proper te houden en de lading wordt afgedekt als er veel stofhinder kan ontstaan.
- Er vindt geen werftransport met tractoren plaats in de bebouwde kom en in schoolomgevingen tenzij het college van burgemeester en schepenen een uitzondering toelaat via het aanspreekpunt van de stad.
Verstopte riolering en andere schade na wegenwerken
Rioolaansluiting verstopt
Is de rioolaansluiting van je woning verstopt geraakt ten gevolge van wegenwerken?
Bij een verstopping laat je de riolering op jouw privé-eigendom en de aansluiting tot in de hoofdriool reinigen door een ontstoppingsfirma. Is het probleem niet opgelost? Contacteer dan de stad.
Schade door de stad
Wanneer je als burger, rechtspersoon of vereniging schade hebt geleden (of meent te hebben geleden) door toedoen van de stad, dan kun je dit melden.
De stadsdiensten bekijken met de verzekeringsmaatschappij of de stad aansprakelijk is en in welke mate je een vergoeding kan ontvangen.