Icon Select

Milieuhinder melden

Bij milieuhinder, milieumisdrijf of milieuschade verwittig je de stadsdiensten via een melding. In bepaalde situaties is het beter meteen de politie of brandweer telefonisch te verwittigen (bij burenhinder, nachtlawaai en rookhinder). Afhankelijk van de situatie kan de milieutoezichthouder, de milieupolitie, wijkagent of brandweer tussenkomen.

Vergeet niet te vermelden:

  • naam, adres en telefoonnummer van de melder;
  • naam en/of adres van de beklaagde;
  • duidelijke omschrijving van de melding, vermelding van tijdstip, frequentie en duur waarop de hinder zich voordoet.

Wat is milieuhinder?

Geluidshinder veroorzaakt door een bedrijf of installatie

Geluidshinder is een vaak voorkomende hinder. De gevolgen van lawaaihinder kunnen geestelijke en lichamelijke problemen veroorzaken zoals stress, slaapstoornissen en blijvende gehoorschade. Om die problemen tegen te gaan worden geluidsnormen gereglementeerd in VLAREM II.

Het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning bevat geluidsvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen of activiteiten. Het volstaat als bedrijf niet om enkel de geluidsnormen VLAREM II na te leven, je moet ook over de correcte omgevingsvergunning beschikken. In bepaalde situaties geldt de meldingsplicht. Bij een melding of vergunning worden voorwaarden opgelegd die de hinder onder controle houden. Het toegelaten geluidsniveau is afhankelijk van de exploitatie: periode van de dag, aard van de omgeving, nieuwe of bestaande inrichting. Woon je in de buurt van een bedrijf en ondervind je hiervan geluidshinder of maakt de warmtepomp van je buur te veel lawaai, dan kan je daarvan een melding maken.

Ook bepaalde installaties zoals wamtepompen in nieuwbouwwoningen kunnen geluidshinder veroorzaken. Bespreek dit eerst met je buur, misschien kan een eenvoudig onderhoud of nazicht door een technicus al snel het probleem verhelpen. Krijg je geen medewerking of gehoord dan maak je best een melding.

geluidshinder bedrijven

Burenhinder of nachtlawaai

Aalst wil een stad zijn waar het aangenaam is om te wonen en te vertoeven. In het GAS-reglement hoofdstuk 5 worden regels en sancties opgelegd die geluidsoverlast tegengaan. 

De meest voorkomende overlast is burenhinder of nachtlawaai. In zo'n situatie kan je best onmiddellijk de politie contacteren via 053 73 27 27 of 112.

Geurhinder

Iedereen heeft het recht om in een aangename omgeving te wonen en zich te verplaatsen. Mest of uitstoot van een bedrijf kan geurhinder veroorzaken. De geurhinder van welke aard dan ook kan storend werken voor bewoners en bezoekers. Voor geurhinder in Aalst kan je een melding maken bij de stad.

Rookhinder

Heb je last van rookhinder in je buurt, neem dan meteen contact op met 112. Afhankelijk van de situatie kan de brandweer of politie de vaststellingen doen en onmiddellijk ingrijpen.

Bedrijvenhinder

Alle bedrijven in Aalst moeten een goede milieuhygiëne respecteren die de mens en natuur beschermen. Heb je hinder van een nabijgelegen onderneming of bedrijventerrein of merk je dat de natuur (bodem, water, lucht) vervuild maak dan een melding via de stad.

Sommige bedrijven voorzien een eigen milieumeldpunt waar je hinder kan melden, bekijk daarvoor de bedrijfswebsite.  

Verontreiniging

Een lekkende mazouttank, een ongeval met motorolie, afval in de bodem of gebruik van pesticiden kunnen de bodem verontreinigen. Een illegale lozing van vervuilde stoffen in een beek of riolering leiden tot ernstige milieuvervuiling. In de eerste plaats moet de vervuiling gestopt worden. Ontdek je een incident of misbruik, meld het dan onmiddellijk aan de stad Aalst of contacteer de politie 053 73 27 27.

verontreiniging

Andere hinder

Heb je geen antwoord gevonden in bovenstaande informatie en ben je nog steeds op zoek naar een oplossing? Dan kan je op de website van Vlaanderen meer informatie vinden.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten