Mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is zorg en ondersteuning bieden aan een familielid, vriend, buur… op regelmatige basis. Je doet dit niet als beroep of in het kader van vergoed vrijwilligerswerk. Je doet dat uit liefde voor de persoon waar je vaak een persoonlijke band mee hebt. Ben jij een mantelzorger?

  • Je biedt zorg aan iemand omdat die ziek is, een handicap heeft, een bepaalde ouderdom heeft, psychisch kwetsbaar is of een verslavingsproblematiek heeft.
  • Je hebt een persoonlijke band met de persoon waarvoor je zorgt. Je hoeft geen familie te zijn, want je kan ook zorgen voor een goede vriend(in), buur...
  • Je verleent op regelmatige basis hulp aan iemand.

Waar kan je als mantelzorger terecht?

Mantelzorg wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren. Desondanks kan het – met hoeveel liefde ook gedaan – soms zwaar wegen voor een mantelzorger. Daarom is het belangrijk dat je als mantelzorger ook goed voor jezelf zorgt. Je kan een beroep doen op andere (professionele) hulp. Zo krijg je wat tijd en ruimte vrij.

Mantelzorgverenigingen

Er zijn 6 erkende mantelzorgverenigingen in Vlaanderen. Je kan bij hen terecht met je vragen en samen met jou zoeken ze naar oplossingen. Mantelzorgverenigingen organiseren ook vaak vakanties, ontmoetingsmomenten of andere activiteiten. Je kan gratis lid worden van een verenging.

Ziekenfonds

De sociale dienst van je ziekenfonds biedt hulp- en dienstverlening aan gebruikers en hun mantelzorgers. Je kan bij die dienst terecht met vragen of problemen in verband met thuiszorg, zorgverzekering, pensioenen, sociale of financiële situatie, ziekte- en invaliditeitsverzekering, administratieve aangelegenheden, …Ga langs bij je ziekenfonds of maak een afspraak en bespreek de mogelijkheden.

Lokale dienstencentra

Er zijn drie lokale dienstencentra (LDC)  in Aalst. In een lokaal dienstencentrum kan je andere mantelzorgers ontmoeten, of deelnemen aan activiteiten.

LDC de Maretak: Albrechtlaan 119a, 9300 Aalst | website LDC de Maretak

LDC De Toekomst: Sint-Kamielstraat 85, 9300 Aalst | website LDC De Toekomst

LDC De Dendervallei: Alfons De Cockstraat 12a, 9310 Herdersem |website LDC De Dendervallei

Mantelzorgcafé De Palto

De stad heeft samen met de lokale dienstencentra café De Palto opgericht. De Palto is een ontmoetingsplek waar mantelzorgers terechtkunnen voor een kop koffie terwijl zij in een ontspannen sfeer verhalen kunnen uitwisselen met anderen. De Palto vindt elke tweede maandag van de maand plaats in één van de drie lokale dienstencentra. Inschrijven kan bij LDC De Maretak op het telefoonnummer 053 72 29 20.

Pleegzorg voor volwassenen

Zorg je in je gezin voor een familielid of kennis met een handicap of psychiatrische problematiek? Dan kan je via Pleegzorg ondersteuning en een vergoeding krijgen voor je pleeggast.

Zorgbalie stad Aalst

De zorgbalie van de stad Aalst vind je terug in het administratief centrum en helpt iedereen met hulpvragen graag verder. Aan de zorgbalie kunnen bezoekers terecht voor de dienstverlening van de stad zoals pensioenaanvragen, verminderingskaart openbaar vervoer, ondersteuning bij de opmaak van een wilsverklaring. Ook vragen voor het OCMW, zoals een aanvraag leefloon of allerhande steunvragen kan je stellen aan de zorgbalie.  

Premies en tegemoetkomingen

Stad Aalst keert geen mantelzorgpremie uit. Het budget wordt geïnvesteerd in een betere dienstverlening voor mantelzorgers. Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg heeft een actueel overzicht van Vlaamse en Federale premies en tegemoetkomingen. 

Hulp aan huis

Soms heb je extra ondersteuning nodig in het dagelijks leven. Dan zijn er diverse organisaties in Aalst die klaarstaan om je te helpen met huishoudelijke taken, poetshulp of maaltijdbedeling. 

Jonge mantelzorger

1 op 5 jongeren tussen 11 en 18 jaar, en 1 op 3 jongeren tussen 18 en 25 jaar is een jonge mantelzorger. Zij zorgen voor een naaste, zoals een ouder, broer of zus, familielid of vriend. Op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg vind je heel wat tips en informatie terug voor jonge mantelzorgers. 

Mantelzorger van een persoon met dementie

In Vlaanderen zijn er ongeveer 131 800 mensen met dementie. 70% van hen woont thuis. De voorspelling is dat tegen 2060 het aantal personen met dementie zal verdubbelen. Als stad willen we werken aan een dementievriendelijk Aalst, waar personen met dementie meetellen en met warmte, betrokkenheid en menselijkheid omkaderd worden.

Bijeenkomsten en informatiesessies voor mantelzorgers van personen met (jong)dementie

Met het actieplan ‘Aalst, dementievriendelijke stad’ werkt de Stad Aalst aan een omgeving waar personen met dementie en hun mantelzorgers meetellen. Hier vind je een overzicht van het activiteitenaanbod voor de periode mei - augustus 2024 specifiek voor mantelzorgers van personen met dementie.

Mantelzorgbijeenkomst

De familiegroep Aalst van Alzheimerliga Vlaanderen organiseert regelmatig bijeenkomsten voor mantelzorgers van personen met dementie. In 2025 staan volgende bijeenkomsten op de planning:

  • Dinsdag 28 januari 2025, 19 - 21 uur  - Thema 'Levend verlies, rouw en verlies bij dementie met spreker Chris De Cooman'. 
  • Donderdag 27 maart 2025, 19 - 21 uur - Thema 'Samen dementie draagbaar maken, interactief gesprek met Nele Van Schelvergem'.
  • Dinsdag 20 mei 2025, 19 - 21 uur - Thema 'Vergeet jezelf niet. Over zelfzorg voor de mantelzorger, met spreker Chris De Cooman'.
  • Donderdag 21 augustus 2025, 14 - 16 uur - 'Voelschort maken onder begeleiding van Inge en Ashley'. 
  • Dinsdag 7 oktober 2025, 19 - 21 uur - Thema 'Wat als het even teveel wordt? Praktische info als je er even tussen uit wilt of waar de persoon met dementie deeltijds terecht kan'.
  • Donderdag 4 december 2025, 19 - 21 uur - Thema 'Warme dementiezorg in de winter. Hoe kunnen we de komende donkere dagen en eindejaarsperiode zo aangenaam mogelijk beleven?' met Nele Van Schelvergem.
  • Locatie: Kaffee (cafétaria) WZC Lakendal, Bert Van Hoorickstraat 44, Aalst
  • Inkom: gratis. 

  • Inschrijven (niet verplicht) via 0470 24 66 21 of aalst@alzheimerligavlaanderen.be 

Praatcafé dementie

Het Praatcafé Dementie is een  tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van personen met dementie, waarbij telkens een thema wordt toegelicht door een deskundige. Er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met lotgenoten. 

  • Donderdag 20 februari 2025, 19.30 - 21.30 uur - Thema 'Vroegtijdige zorgplanning door Myriam Verhas, psycholoog Palliatief Support Team OLV-ziekenhuis (A-zorg)'. Locatie: Residentie Prieelshof – Dr. Prieëlslaan 24 – 9340 Oordegem. Inkom: 5 EUR. 
  • Donderdag 15 mei 2025, 19.30 - 21.30 uur - Thema 'Wegwijs in premies en tegemoetkomingen door Johan Pessemier
    Locatie: OLV Ziekenhuis (Azorg), Moorselbaan 164, 9300 Aalst, zaal Guernica (vergaderzaal 4de verdieping Nieuwbouw)
    . Inkom: gratis.
  • Donderdag 25 september 2025,  14 -16 uur - 'Allemaal beestjes. Een beestige wandeling met stadsgids Koen (max. 3 km'. Locatie: afspraak Hopmarkt thv. toeristisch infokantoor.
  • Dinsdag 18 november 2025, 19.30 - 21.30 uur - Theatervoorstelling Bobijn door theater ’t Goesting'. Locatie: Zaal Pax, Dorpsstraat 119, 9420 Erpe-Mere. Inkom: 5 EUR. 
  • Meer info: 053 82 05 11

Vragen? Bel naar de gratis dementielijn

Iedereen die te maken heeft met dementie is welkom om de Dementielijn te bellen. Of je nu een naaste bent, een mantelzorger, een professional, of zelf leeft met dementie. De Dementielijn is gratis bereikbaar op 0800 88 100 van maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9 en 19 uur. Op woensdag is de Dementielijn beschikbaar van 9 tot 21 uur. 

Ook via mail kan je je vraag stellen: hulpvragen@alzheimerligavlaanderen.be.

Online informatiesessies

Cera organiseert gratis online informatiesessies (webinars), onder meer over dementie en mantelzorg. Neem een kijkje op hun website voor de meest recente informatie. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten