Aalst, een dementievriendelijke stad

In Vlaanderen zijn er ongeveer 131 800 mensen met dementie. 70% van hen woont thuis. De voorspelling is dat tegen 2060 het aantal personen met dementie zal verdubbelen. Als stad willen we werken aan een dementievriendelijk Aalst, waar personen met dementie meetellen en met warmte, betrokkenheid en menselijkheid omkaderd worden.

De stad lanceerde het actieplan ‘Aalst, dementievriendelijke stad 2024-2025'. Daarmee zetten we in op preventie en sensibilisering, en een versterking van het (zorg)aanbod.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Praatcafé dementie

Het Praatcafé Dementie is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van mensen met dementie waarbij telkens een ander thema centraal staat. Door de ongedwongen sfeer in het café kunnen mantelzorgers ervaringen uitwisselen en contacten leggen met andere lotgenoten. Gewoon luisteren kan uiteraard ook. Iedereen met vragen of twijfels kan terecht in het praatcafé. 

Familiegroep dementie

De Familiegroep Dementie is een initiatief van Alzheimerliga Vlaanderen.

Het is een open zelfhulpgroep voor familieleden en mantelzorgers van personen met dementie of jongdementie. Naast informatie zorgt vooral het lotgenotencontact ervoor dat de mantelzorgers zich gesteund voelen. Ze vernemen van elkaar tips, informatie en steun waar ze behoefte aan hebben. Je voelt je sterker door gesprekken met lotgenoten. Zij geven je steun en herkenning.

Mantelzorgcafé De Palto

De meeste zorg en ondersteuning voor ouderen en zorgbehoevenden wordt geboden door informele zorgdragers - mensen die dit niet beroepshalve doen - zoals familie, buren, vrienden of vrijwilligers. Zij doen dit uit idealisme, vriendschap, liefde, of omwille van een familiale band. De stad ondersteunt mantelzorgers (personen die voor een familielid zorgen) en heeft samen met de lokale dienstencentra café De Palto opgericht.

De Palto is een ontmoetingsplek waar mantelzorgers terechtkunnen voor een kop koffie terwijl zij in een ontspannen sfeer verhalen kunnen uitwisselen met anderen.

Samana

Bij Samana vzw kan je terecht voor informatie op maat en ondersteuning om goed voor jezelf te blijven zorgen. 

Hulp aan huis

Soms heb je extra ondersteuning nodig in het dagelijks leven. Daarom zijn er diverse organisaties in Aalst die klaarstaan om je te helpen met huishoudelijke taken, poetshulp of maaltijdbedeling. 

Activiteiten voor personen met dementie

Gewoon Leven

Gewoon Leven organiseert activiteiten voor mensen met (jong)dementie en hun mantelzorgers.

Voor liefhebbers van boeken

Iedereen leest. Ook onder de mensen met dementie zijn er talrijke liefhebbers van boeken en ander leesvoer. Een lange roman lezen lukt soms niet meer, maar dat wil niet zeggen dat je moet stoppen met lezen. In Utopia vind je heel wat boeken die wél toegankelijk zijn voor personen met dementie.

Er is nog heel wat aanbod dat wel toegankelijk is voor personen met dementie. Denk aan kortverhalen, gedichtenbundels, prentenboeken en graphic novels. Voor wie het zicht achteruit gaat, zijn er boeken met grootletterschrift en luisterboeken.

Onze bibliotheek heeft in de maand oktober een themastand met literatuur over dementie, maar ook met literatuur toegankelijk voor personen met dementie.  Benieuwd? In de flyer geven we al een aantal tips mee. Of spring gewoon eens binnen in Utopia.

Documenten

Icon Select

Heb je vragen over dementie?

Je kan bellen naar de gratis luister- en infolijn van de Alzheimerliga op 0800 15 255 of mailen. In het woonzorgcentrum kan je ook steeds de referentiepersoon dementie aanspreken.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten. Heb je een vraag of opmerking? Maak een melding