Ze hebben er net een namiddag integratiecomité opzitten wanneer ze CHIPKA te woord staan. “Dat vindt elke maandag plaats. De ene week in het OLV, de andere week bij ons”, zegt algemeen directeur Sabine Siau van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (A.S.Z.). Binnenkort is die ‘bij ons’ verleden tijd, want vanaf 1 januari 2025 gaan het A.S.Z. en OLV verder als één fusieziekenhuis. “Momenteel werken een zestal taskforces – van HR en ICT tot juridische zaken en financiën – volop om alle processen in dezelfde richting te krijgen. In de toekomst zal nog bijkomende expertise van onze medewerkers nodig zijn om het traject succesvol te doorlopen.” “In totaal sleutelen dagelijks een 100-tal mensen aan de integratie”, vult algemeen directeur Peter Verhulst van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV) aan. “En dat aantal zal enkel nog toenemen.”
Waarom fuseren de twee Aalsterse ziekenhuizen?
“Het fusieziekenhuis zal een beter antwoord bieden op de schaarste in sommige knelpuntberoepen”
Peter: “Het is een logische beweging in het medische landschap dat ziekenhuizen in centrumsteden meer samenwerken. Het is vandaag ook een belangrijke voorwaarde voor subsidies. In het verleden waren er al veel fusies met kleinere ziekenhuizen in de periferie van grootsteden. Het A.S.Z. had bijvoorbeeld al campussen in Wetteren en Geraardsbergen, het OLV in Asse en Ninove. Nu die twee ook nog eens fusioneren, bestrijken we een heel grote regio met meer dan 600 000 inwoners.”
Sabine: “Daarmee worden we het derde grootste ziekenhuis van het land en plaatst Aalst zich nog meer op de kaart als zorgstad. We zijn ook vrij ambitieus en willen een volledig zorgaanbod blijven garanderen én nog verruimen. Bepaalde medische voorzieningen vereisen een aantal quota en dreigen te verdwijnen als een minimumaantal patiënten niet gehaald wordt. De fusie moet dat tegengaan en net ruimte bieden aan nog meer innovatieve behandelingen.”
Bij een nieuw ziekenhuis hoort dan ook
een nieuwe naam?
Sabine: “Klopt, die komt er zeker samen met een logo, maar da’s nog niet voor meteen. Voor mij wordt het heel belangrijk dat we in dat logo onze ambitie en het DNA van de nieuwe organisatie kwijt kunnen.”
Peter: “Aan de fusie ging een lang proces vooraf. Eerst moesten we elkaar wat besnuffelen en vertrouwen winnen. Nu zijn we zwanger, laat ons zeggen, en verwachten we een prachtige baby. Maar we moeten de tijd tot de bevalling respecteren. (lachje)”
Wat zal er veranderen voor de patiënt?
Peter: “Heel weinig. We hopen dat de systemen tegen 2025 zoveel mogelijk op elkaar zijn afgestemd. We gaan bijvoorbeeld werken met een uniform facturatiesysteem, met dezelfde informatie en betalingsmogelijkheden. De documenten zullen er steeds hetzelfde uitzien, op welke campus de patiënt zich ook aanbiedt. Het lokale ziekenhuis moet weliswaar het eerste aanspreekpunt van de patiënt blijven. We willen hem zeker niet confronteren met een medische mastodont. Maar voor een efficiënte en snelle opvolging heeft zo’n fusie enkel voordelen.”
Wat zal er veranderen voor de werknemers?
Peter: “Met 5 000 medewerkers en daarbovenop
nog eens 450 artsen, worden we de grootste werkgever van de regio. Het fusieziekenhuis zal niet alleen jobs creëren, maar ook een beter antwoord bieden op de schaarste in sommige knelpuntberoepen. Iets waar we nu dagelijks tegen botsen. Door de krachten te bundelen en personeel flexibeler in te schakelen hopen we de zorg enkel te verbeteren.”
Sabine: “Op het vlak van verloning en voordelen zijn we vandaag alles aan het oplijsten. Wat zijn de verschilpunten en waar kunnen we naar elkaar toegroeien in een nieuw statuut? Tegen 1 januari 2025 moet elke werknemer een contract hebben en moet de loonmotor op orde staan. Verder zetten we nu volop in op de ICT-processen en de zorgstrategie: hoe gaan we de zorg in de toekomst organiseren?”.
“De finale ambitie is een volledige nieuwbouw op een nieuwe locatie”
Peter: “Het OLV komt historisch uit een katholieke zuil, het A.S.Z. uit een stedelijke. Het is belangrijk dat we die geschiedenis niet vergeten en dat we die een plaats geven in onze fusie. Vandaag kijken we met een open blik naar de patiënten uit onze regio. Iederéén is welkom en iedereen verdient toegang tot de beste geneeskunde, zorg en begeleiding, ongeacht de sociaal-economische achtergrond van de patiënt.”
Sabine: “De finale ambitie van het project is een volledige nieuwbouw op een nieuwe locatie, waar we beide entiteiten ook letterlijk samenbrengen. Dan spreken we wel over een termijn van 15 à 20 jaar.”
Zijn er plannen om nu al volledige afdelingen
te verhuizen?
Peter: “We zijn dat in kaart aan het brengen en opties aan het bekijken, maar momenteel kan ik daar nog geen uitspraak over doen. Ik nodig CHIPKA uit om volgend jaar vooral nog eens langs te komen.”
Staat bij deze genoteerd.
Primeur in de Benelux
De Aalsterse ziekenhuizen zijn al langer toonaangevend op het vlak van hartbehandelingen. Nu heeft het A.S.Z. ook een primeur voor de Benelux te pakken.
Bij patiënten die geen openhartoperatie aankunnen, worden hartklepziektes steeds vaker behandeld met interventies via de lies. Behandelingen van de aortaklep en de mitralisklep via katheters in de lies kennen al een uitgebreide toepassing, maar de mogelijkheden voor de behandeling van tricuspidalisklepziektes waren tot voor kort zeer beperkt. In het hartcentrum van het A.S.Z. werd en programma opgestart waarbij er verschillende nieuwe technieken aangeboden worden aan patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden voor een ernstig lekkende tricuspidalisklep.
Zo hebben de cardiologen als eerste in de Benelux toegang tot de nieuwste generatie katheters om met een ‘clip’ de lekkage te behandelen of is er de mogelijkheid om een volledige tricuspidalisklepvervanging uit te voeren via de lies.
“De resultaten zijn alvast veelbelovend, wij bouwen dit programma verder uit, zodat we nog meer patiënten kunnen helpen”, zegt dr. Liesbeth Rosseel, cardioloog in het A.S.Z (midden op foto). “Wanneer onze expertise wordt samengevoegd met die van onze collega’s in het OLV – zowel op het vlak van hartklepziektes alsook in andere cardiale domeinen – zal het fusieziekenhuis beschikken over een hartcentrum met grote internationale uitstraling, dat pionier zal zijn met tal van innovatieve technieken binnen de cardiologie en cardiochirurgie.”