Een belangrijk deel van het huishoudelijk afval zoals het groente-, fruit- en tuinafval, kan je zelf verwerken. Door het thuis te verwerken tot compost halveert je de huisvuilzak en maak je een bodemverbeteraar voor je eigen tuin.

Thuiscomposteren kan op verschillende manieren. Je kan het afval composteren in een compostvat, een compostbak, een wormenbak of op een composthoop. Wie wil starten met thuiscomposteren, kan een compostvat of een compostbak aankopen via de stad.

De stad verkoopt gesubsidieerde compostvaten, -bakken en beluchtingsstokken.

Een compostvat heeft een inhoud van 280 liter. Het is 93 cm hoog en heeft onderaan een diameter van 80 cm.
Een kunststoffen compostbak meet in elkaar gezet 100 cm X 100 cm X 120 cm. Hij wordt in een bouwpakket geleverd.

Je aankoop kan in een gewone personenwagen.

Voorwaarden

Enkel voor inwoners van Groot-Aalst.

Procedure

Voor het bestellen van het compostmateriaal vul je het daarvoor voorziene online formulier in, minstens 14 dagen voor afhaling. De afhaaldagen zijn te kiezen tussen maandag, woensdag of vrijdag. Na ontvangst van je aanvraag, geeft de verantwoordelijke medewerker van de stad Aalst je een exacte afspraak. Je betaalt ter plaatse contant of met bancontact aan de balie van Team Uitleen, logistiek en evenementen op de afgesproken datum in de Stedelijke Werkhuizen, Bergemeersenstraat 145, 9300 Aalst. Volg de gele lijnen op de grond bij het betreden van het terrein. Ter plaatse krijg je ook nog een informatieboekje met meer info over composteren. Mocht je nog vragen hebben, kan je steeds mailen naar compost@aalst.be

Kost

Compostvat: 20 EUR (de stad geeft er gratis een beluchtingsstok bij)
Beluchtingsstok apart: 5 EUR

Compostbak (kunststof): 70 EUR

Een beluchtingsstok is enkel nodig bij een vat. Bij een bak heeft dit minder nut.

Je kunt je recht op een gft-container inruilen. Dit gebeurt rechtstreeks bij ILvA. Alle info vind je op de website van ILvA.

Uitzonderingen

Deksels van compostvaten zijn niet apart verkrijgbaar. Het model compostvat dat we gesubsidieerd te koop aanbieden verandert door de jaren heen. We kunnen zelf ook enkel ''volledige'' vaten aankopen, geen wisselstukken.

Meer info

Vlaco behartigt het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. Vlaco verenigt zowel overheden (de OVAM en intercommunales) als bedrijven die organisch-biologisch afval verwerken.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten