Straatgeveltuintjes
Een straatgeveltuintje is een door een particulier beplant gedeelte van het voetpad, langs de huizenkant, eventueel na uitbreken van de verharding van het voetpad. Geveltuinen zijn belangrijk voor een stad. Ze maken de straat mooier, brengen meer natuur in de stad en zijn goed voor het klimaat en de luchtkwaliteit.
Boomplantacties
Via het Bomencharter engageren steden en gemeenten zich om tegen 2024 samen 1 miljoen extra bomen in Vlaanderen aan te planten. Al 145 steden en gemeenten ondertekenden het Bomencharter, waaronder ook de stad Aalst. In Aalst willen over een periode van 6 jaar vanaf 2019 minstens 12 000 nieuwe bomen aanplanten.
Waarom zijn bomen belangrijk?
Bomen zijn fantastische wezens die CO2 uit de atmosfeer halen. De koolstof (C) nemen ze op en de zuurstof (O2) pompen ze in de lucht zodat wij gezonde (bos)lucht kunnen inademen. Bomen zijn dus een aangename en efficiënte manier om de klimaatopwarming onder controle te houden. Maar daarnaast beschermen ze ons ook tegen de gevolgen van klimaatopwarming (droogte, hitte, overstromingen). Bomen verbeteren de luchtkwaliteit (ze halen fijn stof uit de lucht). Ze vormen een geluidsbuffer. Ze zijn bovendien goed voor de biodiversiteit. Bomen produceren lekker en vers fruit en voedzame noten. Ze zijn goed voor onze gezondheid en bevorderen ons geluksgevoel. Als je het economisch bekijkt, doen bomen zelfs de waarde van je huis stijgen. Redenen te over om bomen aan te planten.
Wat is de uitdaging voor Aalst?
Het Bomencharter is een initiatief van Jo Maes uit Bertem, een man met een passie voor bomen. Steden en gemeenten engageren zich om tegen 2024 samen 1 miljoen extra bomen in Vlaanderen aan te planten.
Onze stad neemt de handschoen op, samen met al 144 andere steden en gemeenten. In Aalst willen we over een periode van 6 jaar vanaf 2019 minstens 12 000 nieuwe bomen aanplanten. Dat komt neer op 1 boom per kind tot 12 jaar. We doen dat zelf door gerichte bebossingsacties, het aanplanten van een geboortebos, de vergroening van scholen en straten...
Alle bomen die geplant worden op het grondgebied Aalst worden meegenomen in de telling. Naast de stad Aalst kunnen ook bedrijven, scholen, verenigingen, de Vlaamse overheid... en alle burgers hun steentje bijdragen.
De bomenteller, de barometer van deze actie, geeft het aantal extra bomen weer dat sinds 1 januari 2019 werd aangeplant op Aalsters grondgebied. Heb je recent zelf ook bomen aangeplant? Dan kan je het aantal, de locatie en de soort ingeven via het digitale formulier onderaan dit artikel. Hoe meer personen hun aanplantingen doorgeven, hoe sneller de teller op 12 000 nieuwe bomen zal staan. Misschien doen we zelfs nog beter. Ga je mee de uitdaging aan?