OverKophuis in Aalst

Therese: “Bij OverKop kan je terecht met elke denkbare vraag of struggle. Dat kan gaan over liefdesperikelen, identiteitsvragen, vriendschappen, schoolproblemen, seksualiteit, eenzaamheid… Helaas hebben ook wel heel wat jongeren die hier komen donkere gedachten. We staan er vaak van versteld hoeveel van hen met serieuze dingen zitten, ook al zijn ze nog maar 13 jaar. Als zulke problemen aan bod komen en als blijkt dat die jongeren nog door niemand worden geholpen, is dat wel even schrikken.”

Yana: “Mentaal welzijn is een moeilijk thema om over te praten, maar het kan levens een nieuwe wending geven. De sterkte van OverKop is dat we onmiddellijk beschikbaar zijn. Psychologen hebben vaak wachtlijsten, maar bij ons wandel je binnen en kan je meteen praten mocht het nodig zijn. Sommige jongeren hebben wat tijd nodig, maar ze merken al snel dat alles bij OverKop bespreekbaar is.”

Therese: “Gelukkig praten we hier niet enkel over moeilijke thema’s. Niet iedereen die hier komt heeft de grootste rugzak, er zijn ook jongeren die prima in hun vel zitten en enkel wat vrienden zoeken of eens binnen springen wanneer ze 15 minuten moeten wachten op de bus. OverKop is een veilige plek, het is fijn om hier te zijn.”

"De drempel om naar een therapeut te gaan is voor jongeren veel lager dan voor de oudere generatie"

Yana

Yana: “Rond mentaal welzijn bestaat helaas nog steeds een taboe, dat komt meestal niet door de jongeren maar wel door hun omgeving. We horen dikwijls dat ouders durven zeggen: ‘Stel je eens niet zo aan, een psycholoog is toch niet nodig?’. Ik hoop dat binnen 50 jaar, als de jongeren van nu grootouders zijn, mentaal welzijn geen taboe meer is.”

Therese: “Jongeren die hier komen vinden ook heel wat steun aan elkaar. Het is mooi om zien hoe sommigen zijn uitgegroeid van onzekere, bange individuen die met niemand durfden te praten maar jongeren die er staan. Komt er iemand nieuw binnen, dan wordt die onmiddellijk betrokken door zowel ons als de jongeren. De toekomst van OverKop ziet er mooi uit. Op 8 november vieren we onze tweede verjaardag. Het wordt een groot feest op de Graanmarkt en in het OverKop-huis.”

Annabel: “Het perfecte alternatief”
“Ik ben blij met mijn nieuwe functie! OverKop intrigeerde me al van bij de start door de laagdrempeligheid en de manier van werken. Als klinisch psycholoog droomde ik altijd al van een cafeetje in Aalst waar tussen pot en pint tijd zou zijn voor vragen rond mentaal welzijn. Maar OverKop is eigenlijk het perfecte alternatief. Aan je mentale gezondheid kan je leren werken. En  dat hebben de jongeren van vandaag wel door. De drempel om naar een (privé)therapeut te  aan is voor hen veel lager dan bij de oudere generatie onder ons. Die zwijgen het liefst in alle talen dat ze überhaupt naar een therapeut zouden durven gaan.”

Vergadering in het OverKop-huis

"Niet iedereen hier heeft de grootste rugzak. Sommigen komen hier nieuwe vrienden maken of de bus wachten"

Therese

Indra: “Al een hele week verliefd”
“Ik zocht niet meteen werk maar zag de vacature passeren en zou zo kwaad zijn geweest op mezelf mocht ik er niet volledig voor zijn gegaan. Ik ben psychologe maar ook gewoon Indra, een creatieve, zotte doos die aan kinderen en jongeren wil laten zien dat een psycholoog ook ‘zot’ kan zijn. Eén van de jongeren vertelde me onlangs dat die meer voor zichzelf wil opkomen, waarop een andere aan tafel aanvulde dat hij is moeten stoppen met toneel door zijn mentaal welzijn. Dat ze het beiden zo open durfden zeggen, vond ik al ongelooflijk. En zo geschiedde, binnenkort is het tijd voor een workshop rond toneel en weerbaarheid. Als dat niet leuk en inspirerend werken is! Och ja, ik loop hier al een hele week verliefd rond, aan de slag gaan bij OverKop is een goeie keuze geweest.”

Emma: “Stem van de jongeren”
“Alle medewerkers hier zijn keihard de stem van de jongeren want als hulpverlener kom je met OverKop tot bij de jongeren, en niet omgekeerd. OverKop telt nu 5 medewerkers, wat een luxe. Op 7 oktober zijn het de Open Geestdagen, met  OverKop zetten we dan de deuren open voor publiek. Kom gerust langs, dan stellen we onszelf graag eens in real life voor.”

Lotte (OverKop)

Getuigenis van Lotte: “Ik ben supertrots”

Lotte (20): “Een tijdje geleden stapte ik bij OverKop binnen omdat het niet goed ging met mij. Yana en Therese hebben me enorm geholpen en deden me de stap zetten naar een psycholoog. Het gaat  intussen veel beter. Ik kom nu langs bij OverKop voor de fun, ben kind aan huis en kreeg als eerste de titel van ‘OverKop-ambassadeur’. Ik neem dikwijls de social media van OverKop over en verzamelde getuigenissen van andere OverKop-jongeren voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Supertrots ben ik!”

Ik kreeg als eerste de titel van 'OverKop-ambassadeur'

Lotte

Overkophuis

Adres
Graanmarkt 3, 9300 Aalst
Telefoon

Openingsuren vandaag

  • 12:00 - 16:30

Nood aan een luisterend oor? Zoek je een chille plek om 's middags je lunch op te eten? Of wil je gewoon nieuwe mensen leren kennen? Het OverKop-huis is er kinderen en jongeren tot 25 jaar. 
 

Vorige week Openingsuren van 10 juni 2024 tot 16 juni 2024 Next week
Maandag 10 juni 2024
  • 15:00 - 17:00
Dinsdag 11 juni 2024
  • Gesloten
Woensdag 12 juni 2024
  • 12:00 - 16:30
Donderdag 13 juni 2024
  • Gesloten
Vrijdag 14 juni 2024
  • 15:00 - 18:00
Zaterdag 15 juni 2024
  • Gesloten
Zondag 16 juni 2024
  • Gesloten

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten