OverKop Korale Wenen
Icon Select

Wat is KORALE?

KORALE is een project van Interreg Europe, gesteund door de Europese Unie. Zes steden of regio's binnen de EU werken samen rond het thema eenzaamheid. Voor België is Aalst de vertegenwoordigende stad. Ook het Baskenland (Spanje), Lissabon (Portugal), Wenen (Oostenrijk), Fingal (Ierland) en de Centraal-Deense regio nemen deel.

Elk om beurt nodigen de partners elkaar uit in hun land om kennis te maken met de lokale initiatieven tegen eenzaamheid. Het eerste congres vond afgelopen juni plaats in het Spaanse San Sebastian, nu was Wenen aan de beurt. In 2026 komt KORALE naar Aalst.

OverKop Korale Wenen

'Als je niet aan tafel zit, sta je waarschijnlijk op het menu.' Het is een quote die toepasbaar is op veel congressen. De zalen zitten vol met experts binnen het vakgebied, maar de mensen over wie het congres gaat, die ontbreken. Niet bij dit KORALE-congres rond eenzaamheid bij jongeren. De stad Aalst nam bewust twee stakeholders mee die met beide voeten in de realiteit en problematiek staan. Yana De Saedeleer (links) en Therese De Bodt werken allebei in het OverKophuis, een open huis zonder drempel waar de Aalsterse jeugd na schooltijd kan langsgaan om te ontspannen, mensen te leren kennen of hun hart te luchten.

Sociale initiatieven bundelen

Het tweede KORALE-congres vond plaats in het Rathaus van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. In de statische Wappensaal werd Social City Wien uitgelegd, een platform tegen eenzaamheid dat verschillende sociale initiatieven uit de stad bundelt en met elkaar verbindt. Op de netwerkmarkt kwamen de congresbezoekers bijvoorbeeld meer te weten over sociale woonprojecten, fietsinitiatieven of gratis juridische begeleiding voor jongeren.

De uitwisseling met bevlogen professionals uit het werkveld gaf me waardevolle inzichten, waarvan ik er zeker ga meenemen

Therese De Bodt (OverKop Aalst)
KORALE Wenen OverKop
KORALE Wenen OverKop
KORALE Wenen OverKop

Ontwapenend en authentiek

Er waren niet alleen presentaties uit Oostenrijk, ook de Aalsterse jongedames namen het woord om hun werking uit te leggen. Achteraf vertelden vele bezoekers hoe "ontwapenend" en "authentiek" ze Therese en Yana vonden. Hun presentatie was dan misschien niet de meest afgelikte of ingestudeerde, ze kwam wel recht uit het hart en paste helemaal bij de visie én betekenis van OverKop.

Inspirerend om te zien dat zoveel landen zich inzetten tegen eenzaamheid. Alleen samen zetten we een belangrijke stap richting meer verbinding

Yana De Saedeleer (OverKop Aalst)

Sociaal woonproject

De tweede dag stonden er bezoeken op het programma aan 'good practices'. Eén daarvan was WienZimmer, een sociaal woonproject waar in totaal 3 000 mensen aan een laag tarief een appartement kunnen huren. Een voormalige dansschool op de site werd ingericht als buurtcentrum. Kinderen brengen er hun vrije tijd door of maken hun huiswerk. En ook de ouders zijn er welkom voor infosessies of laagdrempelige babbels.

Gratis hobby

Afsluiten deed het internationale gezelschap bij Hobby Lobby, dat vrije tijd gratis aanbiedt aan kwetsbare kinderen. Hobby Lobby is actief in alle grote Oostenrijkse steden en sinds kort ook in Duitsland en Roemenië. Ze werken met een grote poule vrijwilligers die hun talent wekelijks willen delen en overbrengen naar jongeren. School stopt in Oostenrijk al om 14 uur en zo zorgt Hobby Lobby ervoor dat ze minder verveeld en geïsoleerd geraken of gekluisterd aan hun smartphone. Heel veel nuttige info én inspiratie om mee te nemen naar Aalst.

Lees hier het verslag van het eerste congres

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten