Hoe reageren bij zwerfvuil en sluikstorten in je buurt?

Wat is zwerfvuil?

Het onderscheid tussen zwerfvuil en sluikstorten is niet altijd makkelijk te maken. Zwerfvuil is afval dat eerder uit onachtzaamheid achtergelaten wordt. Ook hondenpoep valt hieronder. Sluikstorten gebeurt eerder bewust. Meestal gaat het daarbij ook om grotere stukken.

Wat is sluikstorten?

Zodra je afval ergens achterlaat, opslaat of stort op een manier die niet aan het politiereglement voldoet, spreken we van sluikstorten. Enkele voorbeelden: huishoudelijk afval dumpen in afvalkorven op openbare plaatsen, frituurolie of andere vloeistoffen in de rioolputten gieten, verkeerd aangeboden en niet opgehaalde huisvuilzakken buiten laten staan, afval aan de (gesloten) toegangspoorten van het containerpark of De Kringwinkel achterlaten.

Ik merk zwerfvuil of sluikstort op in mijn buurt

Als je zwerfvuil of sluikstorten wil melden, dan kan je dat doen via het meldingsformulier. Je kan ook bellen naar 053 77 9300 of langskomen in het administratief centrum. 

Het team Stadsreiniging van de dienst Onderhoud openbaar domein en logistiek ruimt het afval dan zo snel mogelijk op (enkel als het zich op het openbaar domein bevindt).

Om de straten en pleinen net te houden werkt Stad Aalst ook met een veegplan. Daarin vind je terug wanneer elke straat onderhouden zal worden.

zwerfvuil ruimen

Gratis zwerfvuilzakken

Ga jij op pad om zwerfvuil te rapen? Schitterend, bedankt daarvoor! Wist je dat burgers en/of verenigingen zwerfvuilzakken kunnen afhalen bij team Uitleen, logistiek en evenementen van de stad? De aanvraag moet minstens 2 weken op voorhand gebeuren en dit via het digitaal invulformulier.

Heb je een volledige zak gevuld? Zet hem bij een straatvuilnisbakje of op een duidelijke zichtbare plaats langs de openbare weg en geef deze locatie door via het meldingsysteem van de stad. Op die manier wordt je zak vlot opgehaald. Wie een grote actie organiseert en een groot aantal zakken verwacht, spreekt best vooraf af waar en wanneer de zakken kunnen worden opgehaald via natuurenduurzaamheid@aalst.be.

Ander opruimmateriaal

Wist je dat je grijpers, handschoenen & hesjes kan verkrijgen via Mooimakers? Je kan deze gratis bestellen en bij je thuis laten leveren. Je hoeft je opruimmateriaal niet terug in te leveren. Zo kan je altijd op pad!

Voor eenmalige opruimacties in groep kan je via ILvA een zwerfvuilkoffer uitlenen.

Opruimacties voor scholen

In het voorjaar en in het najaar zijn er in samenwerking met ILvA steeds opruimacties voor scholen. De deelnemende scholen krijgen achteraf van ILvA een sorteerverslag van het afval dat ze opgeruimd hebben. Dat is dan weer goed lesmateriaal. Om verder dan louter opruimen te kunnen gaan, zijn er over het thema ook hele lessenpakketten beschikbaar op de website van ILva.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten