Bezorgde man samen met hulpverlener

Kan jij je budget beheren?

Het overzicht bewaren over je inkomsten en uitgaven? Dan kan je rekenen op verschillende hulp:

  1. Budgetbegeleiding
  2. Budgetbeheer
  3. Schuldbegeleiding

In de video krijg je meer uitleg over de verschillende soorten begeleiding.

Video

Voor welke budget- en schuldhulp kan je terecht bij het OCMW?

Budgetbegeleiding

Als je problemen hebt om je uitgaven onder controle te houden, dan is budgetbegeleiding een mogelijke oplossing. Bij budgetbegeleiding beheer je zelf jouw budget, maar staat een maatschappelijk werker je met raad en daad bij door een maatschappelijk werker.

Schuldbemiddeling

Als je in schuldbemiddeling gaat, zal een schuldbemiddelaar proberen om een regeling te treffen met de schuldeisers. Samen met de schuldbemiddelaar stel je een afbetalingsplan op. Een schuldeiser moet wel akkoord gaan met het afbetalingsplan. OCMW Aalst is erkend als instelling voor schuldbemiddeling.

Budgetbeheer

Een maatschappelijk werker zal samen met jou een inventaris van je schulden maken en een budgetplan opstellen. Het verschil met budgetbegeleiding is dat de maatschappelijk werker jouw inkomsten beheert en de betalingen van je vaste kosten en van je schulden in jouw naam doet. Je krijgt leefgeld om eten mee te kopen en om andere noodzakelijke aankopen te kunnen betalen.

Collectieve schuldenregeling

Een laatste vorm is de collectieve schuldenregeling, vaak ook verkeerd aangeduid als 'collectieve schuldbemiddeling'. Dat is een gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen. Het doel is dat je jouw schulden kunt afbetalen en tegelijk menswaardig kunt leven.

Waar kan je nog terecht?

Hulp bij schulden

Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW)

Ben je in begeleiding bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW)? Dan kan je bij je begeleider van het CAW terecht voor schuldbemiddeling. Dat is gratis.

Als je niet in begeleiding bent bij het CAW, kan je daar niet terecht. 

Bureau voor Juridische Bijstand

Heb je heel veel schulden? Dan kan een collectieve schuldenregeling een oplossing zijn.

Het Bureau voor Juridische Bijstand kan je helpen om een collectieve schuldenregeling aan te vragen. Je maakt daarvoor een afspraak door te bellen naar 03 260 72 80. Dat kan van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur.

Ben je cliënt in het OCMW? Dan geeft je maatschappelijk werker je een afspraak voor het spreekuur.

Advocaat, gerechtsdeurwaarder of notaris

Zij mogen ook bemiddelen bij schulden. Je kiest zelf je advocaat, gerechtsdeurwaarder of notaris. Dat is niet gratis. De prijs kan verschillen.

Dyzo

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je schulden? Dan kan je terecht bij Dyzo. Die begeleiding is gratis.

Budget- en schuldhulp aanvragen

Icon Select

Nog geen cliënt bij het OCMW?

Zoek je hulp en ben je nog geen cliënt bij het OCMW? Dan kan je langskomen bij de zorgbalie in het administratief centrum. De maatschappelijk werkers nemen dan de tijd om met jou te spreken en na te gaan hoe we het beste kunnen helpen. 

Icon Select

Wel al cliënt bij het OCMW?

Dan heb je al een maatschappelijk werker toegewezen gekregen. Daarvoor kan je terecht in het Sociaal Huis in de Gasthuisstraat in Aalst. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten. Heb je een vraag of opmerking? Maak een melding