Via Digipunt biedt de stad laptops aan in bruikleen voor een periode van twee jaar. Die laptops zijn er voor mensen met een beperkt inkomen. Het toestel wordt verleend na drie cursusmomenten waarin de aanvrager wegwijs gemaakt wordt in het gebruik van het toestel. Nadien wordt er samen met de Ligo-medewerker een bruikleenovereenkomst opgesteld en ondertekend, waarna de persoon de laptop mee naar huis krijgt.

Voorwaarden

Personen die:

  • in het bezit zijn van een UiTPAS met kansentarief òf kunnen aantonen dat ze een beperkt inkomen hebben via de Zorgbalie of hun toegewezen maatschappelijk assistent bij het OCMW.

  • inwoner zijn van de stad Aalst of één van de deelgemeenten (Herdersem, Baardegem, Meldert, Moorsel, Hofstade, Gijzegem, Nieuwerkerken, Erembodegem).

  • meerderjarig (18+) zijn.

  • deelnemen aan de driedelige basiscursus waarin ze worden wegwijs gemaakt in het gebruik van de laptop.

Procedure

Een laptop aanvragen kan op twee manieren. Waar je terecht kan, hangt ervan af of jij al in het bezit bent van een UiTPAS aan kansentarief.

  • Ben je in het bezit zijn van een UiTPAS aan kansentarief?

Dan heb je via Digipunt meteen recht op een gratis bruikleenlaptop, mits het volgen van een driedelige basiscursus.

In dat geval ga je langs bij Digipunt met jouw UiTPAS. Daar wordt gevalideerd of je nog steeds een actief kansenstatuut hebt. Indien dit het geval is, kan je je meteen inschrijven voor de 3-delige basiscursus bij Ligo. Na afronding van de cursus, kan de laptop, mits ondertekening van een bruikleenovereenkomst, meegenomen worden naar huis.

  • Ben je niet in het bezit van een UiTPAS aan kansentarief?

Dan moet jouw aanvraag eerst goedgekeurd worden.

In dat geval ga je niet langs bij Digipunt, maar dan verloopt jouw aanvraag eerst via het OCMW. Een aanvraag via het OCMW starten kan op twee manieren:

1) Langsgaan bij de Zorgbalie (Werf 9)

Wanneer je nog niet gekend bent bij het OCMW, kan je langsgaan bij de Zorgbalie in het administratief centrum. Daar kijkt men of je effectief recht hebt op een UiTPAS met kansentarief.

Wanneer je hier geen recht op hebt, gebeurt er eerst een sociaal-financieel onderzoek door de maatschappelijk werker. Op basis daarvan wordt een steunaanvraag ingediend. Bij goedkeuring schrijft de maatschappelijk werker jou in voor de basiscursus. Eens je die hebt afgerond, krijg je de laptop mee naar huis.

2) Aanvraag via jouw toegewezen maatschappelijk assistent

Wanneer je wel gekend bent bij het OCMW en je dus een toegewezen maatschappelijk assistent hebt, dan contacteer je deze persoon. De maatschappelijk werker bekijkt dan voor jou of je recht hebt op een UiTPAS met kansentarief of dient voor jou de steunaanvraag in om een toestel te verkrijgen.

Bij goedkeuring van de aanvraag schrijft de maatschappelijk werker jou in voor de basiscursus. Eens je die hebt afgerond en na ondertekening van de bruikleenovereenkomst, krijg je de laptop mee naar huis.

Kost

De bruikleenlaptops zijn gratis.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten