Wat moet je doen bij schade door een natuurramp?
Sinds 1 maart 2007 moet de dekking tegen de meest voorkomende natuurrampen, opgenomen zijn in alle brandpolissen. Hierdoor is het aangeraden om altijd eerst contact op te nemen met je brandverzekeraar teneinde de schade, opgelopen ingevolge de natuurramp, vergoed te kunnen krijgen. Om je dossier en aangifte te kunnen staven, is het raadzaam om foto's te nemen van de schade.
Het Vlaams Rampenfonds verleent ook een tegemoetkoming in de materiële schade bij een natuurramp, op voorwaarde dat de Vlaamse Regering het natuurfenomeen erkent wegens het uitzonderlijke of schadelijke karakter. Let wel, de tussenkomst van het Vlaams Rampenfonds is enkel voorbehouden voor goederen die niet kunnen verzekerd worden in het kader van een brandpolis 'eenvoudige risico's'.
Goederen die niet verzekerd zijn binnen een brandpolis (hoewel een verzekering wel mogelijk was), worden enkel vergoed als het slachtoffer kan aantonen dat hij recht had op een leefloon of een gelijkwaardige vergoeding, op het ogenblik van de ramp.
Schadevergoeding Vlaams Rampenfonds aanvragen
Een aanvraag tot erkenning als ramp verloopt sinds 7 november 2020 niet langer via de stad. Als je aanspraak wil maken op een vergoeding via het Vlaams Rampenfonds, dan moet je daarvoor best binnen de 60 dagen na de geleden schade een aanvraag indienen tot erkenning als ramp bij het fonds zelf (en dus niet bij de stadsdiensten).
Als de ramp officieel erkend wordt als natuurramp, dan heb je 3 maanden de tijd (vanaf de maand die volgt op de publicatie in het Belgisch Staatsblad) om een volledig schadedossier in te dienen bij het Vlaams Rampenfonds via het e-loket Vlaanderen of via aanvraagformulieren bij het Rampenfonds.
- Online: alle informatie en de aanvraagdocumenten zijn terug te vinden op de webpagina’s van het Vlaams Rampenfonds (te bereiken via de link hieronder)
- Telefonisch: Je kunt er eveneens terecht op het nummer 02 553 50 10
- Mail: rampenfonds@vlaanderen.be
- Post: je kunt jouw aanvraag ook indienen op het adres van het Vlaams Rampenfonds: Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken, Team Rampenfonds, Marie-Elisabeth Belpairegebouw, Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel