Wat houdt cohousen in?
We spreken van cohousing, gemeenschappelijk wonen of samenhuizen, wanneer bewoners of gezinnen vrijwillig met elkaar samenleven. Volgende woongedeelten kunnen gedeeld worden: woonkamer, leefruimte, keuken, sanitaire voorzieningen, tuin.
Afhankelijk van de noden van de bewoners en de mogelijkheden binnen de woonconstructie, worden andere woonruimten gedeeld. In bepaalde cohouseprojecten hebben bewoners alleen maar een privéslaapkamer en worden de overige woonlokalen gedeeld. Andere cohouseprojecten hebben een autonome privéwoning binnen een gemeenschappelijk woonproject.
Cohousing is geschikt voor iedere burger die zich kan vinden in het idee om bepaalde woonruimtes te willen delen.
Wat zijn de opties?
Instappen in een cohousetrjact: Immerzeel+
Immerzeel+ wil een duurzame wijk zijn in de brede zin, met dus ook aandacht voor sociale duurzaamheid. Belangrijk daarbij is collectiviteit: meer doen met minder door gemeenschappelijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld gemeenschappelijk groen, deelmobiliteit of gedeelde ruimtes, collectieve woonvormen. Dit project staat nog in de beginfase.
Zelf een cohousetraject opstarten
Vraag advies op bij Samenhuizen vzw, Voortuitgangstraat 323 bus 11, 1030 Schaarbeek. Daar werd al jarenlange ervaring rond cohousen opgebouwd.
Een nieuwbouw realiseren of woning omvormen?
Heb je plannen een nieuwbouw te realiseren of een bestaande woning om te vormen tot een cohouseproject? Dan kan je advies krijgen van de stad.
Een cohouseproject is geen kamerwoning en elk cohouseproject is anders (locatie, gebouw, graad van samenwonen). In functie van de omgevingsvergunning wordt er dossier per dossier beoordeeld.
Heb je al een concreet project, dan kan je je in eerste fase bevragen bij themabalie Bouwen en wonen i.v.m. bestemmingswijzigingen en bouwtechnische elementen.
Woonkwaliteit
Dit deel is van toepassing voornamelijk bij renoveren van een bestaande woning naar een cohousevorm. Zorg ervoor dat je cohouseproject voldoet aan de basiskwaliteit en oppervlaktenormen van de Vlaamse Wooncode. Maak hiervoor een afspraak bij de medewerkers van team Wonen - deskundigen woonkwaliteit.
65-plusser
Wil je een cohouseproject opstarten specifiek gericht naar 65-plussers, dan kan je advies inwinnen bij Zorglab Aalst.