Op deze pagina

Werken

Ben je nieuw in Aalst en ben je op zoek naar (vrijwilligers-)werk, maar je weet niet hoe? Met Refu Interim, het digitaal vrijwilligersloket Give a Day en het begeleidingstraject van Duo for a Job kan de stad samen met jou al een stap in de goede richting zetten.

Vrijwilligerswerk via Refu Interim

Ben je nieuw in België; wil je Nederlands oefenen en nieuwe mensen leren kennen? Refu Interim helpt jou bij het zoeken naar en vinden van vrijwilligerswerk. 

 • Wil je actief dingen doen en mensen helpen?
 • Wil je iets nieuws proberen en ervaring opdoen?
 • Heb je een talent waar je graag iets mee doet, maar weet je niet hoe?

Stuur een mailtje naar stina@refuinterim.be als je interesse hebt.

Inburgering Refu Interim

Vrijwilligerswerk via Give A Day

Ken je al wat meer Nederlands en ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in Aalst?

Op deze website vind je alle informatie en alle vacatures voor vrijwilligers. De stad werkt met het digitaal vrijwilligersloket ‘Give a Day’.

Duo for a job

DUO for a JOB vzw is een organisatie die jonge werkzoekenden (18 jaar - 33 jaar) met migratieachtergrond (niet-EU) helpt in hun zoektocht naar werk.

Je krijgt een mentor met veel ervaring die je ondersteunt en advies geeft. Een traject duurt 6 maanden. Wil je meer uitleg? Dan kun je je inschrijven voor een infosessie.

Vrije tijd

Ben je op zoek naar leuke activiteiten in je vrije tijd? Wil je graag sporten, muziek maken, zingen, op uitstap gaan, iets nieuws leren, nieuwe mensen ontmoeten? Misschien ben je inburgeraar en zoek je naar invulling voor je participatietraject?

Wat kan je doen?

Maak kennis met het vrijetijdsaanbod in Aalst:

 • Neem deel aan een conversatiegroep om je Nederlands te oefenen, zoals Babbelonië of Klaptafel.
 • Schrijf je in bij een cultuurvereniging of sportclub.
 • Neem deel aan inburgeringsactiviteiten van de stad; wereldmama's, samen spelen, samen lezen, samen sporten... 
 • Doe vrijwilligerswerk via Refu Interim.

 • Neem deel aan Klaptafel. 'Met de Klaptafel op uitstap', maak je in groep kennis met verschillende vrijetijdsactiviteiten in Aalst.

Deze activiteiten en meer kun je terugvinden op de IKDOEMEE databank. Duid 'mijn locatie' aan en vind in Aalst aan welke activiteiten je kan deelnemen. 

Icon Select

Moet je een participatietraject afleggen?

Inburgeraars die een participatietraject moeten afleggen kunnen terecht bij hun trajectbegeleider van het Agentschap Integratie & Inburgering voor meer informatie. Maak een afspraak via 02 701 75 00 of via het contactformulier.

Klaptafel

Klaptafel is een conversatietafel Nederlands. Nederlandstalige en anderstalige Aalstenaars ontmoeten elkaar om Nederlands te oefenen. Samen met de Klaptafel gaan we ook op uitstap en maken we in groep kennis met vrije tijd in Aalst.

Wanneer?

 • Vrijdag 21 juni 2024
 • Vrijdag 20 september 2024
 • Vrijdag 6 december 2024

Telkens van 19.30 tot 21.30 uur.

Waar?

NW - Open Huis voor Hedendaagse Kunst en Film
Houtkaai 15
9300 Aalst

Avondprogramma:

 • We praten met elkaar in kleine groepjes over verschillende thema's. Team inburgering zorgt voor inspiratie!
 • Voorstelling van activiteiten en uitstappen in Aalst.
 • Inschrijvingsmoment. Kies aan welke vrijetijdsactiviteiten je de komende maanden wil deelnemen in groep; ga mee sporten, naar het theater, een muziek- of dansvoorstelling, een activiteit van een lokale vereniging.

Hoeveel kost het?

 • Deelnemen aan klaptafel is gratis.
 • Wil je iets drinken? Drankjes zijn niet duur. 

Niveau Nederlands:

taaliconen naast elkaar
Klaptafel

Schrijf je in voor een Klaptafel

Kies hieronder aan welke Klaptafel je wil deelnemen.

Met de Klaptafel op uitstap

Wat houdt het project in? 

We gaan in groep op uitstap en leren vrije tijd in Aalst kennen. We nemen deel aan activiteiten van een cultuurvereniging of sportclub, we gaan samen naar een evenement of nemen deel aan projecten van de stad Aalst. Tijdens de activiteiten engageren Nederlandstalige Aalstenaars zich om samen met anderstaligen Nederlands te oefenen. Een vast programma is er niet. Je kiest zelf aan welke activiteiten je wil deelnemen. 

Voor wie? 

Voor anderstalige en Nederlandstalige Aalstenaars. Op sommige activiteiten zijn ook families met kinderen welkom.

Prijs?

We kiezen zoveel mogelijk gratis activiteiten of met UiTPAS aan kansentarief.

Icon Select

Vragen of inschrijven?

 • Bekijk hieronder het programma en maak je keuze.
 • Stuur een e-mail met je naam en telefoonnummer naar inburgering@aalst.be.
 • Of kom langs tijdens de Klaptafel sessies. 
Activiteiten 2024

Wil je met de Klaptafel op uitstap? Ontdek hier het programma met de activiteiten en schrijf je in. Of schrijf je in tijdens de Klaptafel avondactiviteit op 21 juni 2024, 20 september 2024 of 6 december 2024.

Integratie en inburgering

Op 26 juni 2024 is er de eerste uitstap samen met Klaptafel. Speel je graag bordspelletjes? Wil je graag samen Nederlands oefenen met je kinderen? Heb je geen kinderen, maar wil je nieuwe mensen...

samen spelen
Integratie en inburgering

Op 30 juni 2024 gaat de Klaptafel naar de film. Families met kinderen zijn welkom. Zin om samen Nederlands te oefenen en te ontbijten? Wil je liever gewoon een koffie of thee? Ook welkom! 

Netwerk Aalst
Integratie en inburgering

Op 18 juli 2024 gaan we samen met Klaptafel naar de Parkfeesten. Heb je zin om te feesten op live muziek in het Stadspark? Schrijf je in voor de activiteit 'Parkfeesten'. 

Bram & Lennert
Integratie en inburgering

Op 23 juli 2024 gaat de Klaptafel op bezoek bij sportclub Scherma. Ben je benieuwd wat schermen is? Heb je zin om kennis te maken met deze sport door deel te nemen aan een korte initiatie? Schrijf je...

Schermen
Integratie en inburgering

Op zaterdag 24 augustus 2024 gaan we samen met Klaptafel naar CIRK. Families met kinderen zijn welkom. Zin om samen Nederlands te oefenen en te kijken naar een leuke circusvoorstelling? Schrijf je in...

CIRK
Integratie en inburgering

Op 1 september 2024 kan je met de Klaptafel feesten op Casa Del Mundo. Het wereldfeest gaat door in de stad met veel muziek, lekker eten en verschillende organisaties die hun projecten voorstellen...

Casa del Mundo

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten