inbraakpreventie

Afwezigheidstoezicht

Ben je even afwezig door bijvoorbeeld vakantie of een ziekenhuisopname? Dan kan je gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. De politie komt dan af en toe langs en controleert of er geen verdachte of onveilige situaties zijn. De controles gebeuren willekeurig en dus zonder vast patroon. Dat kan zowel overdag als ’s nachts zijn.

Overdag en 's nachts

De politie voert zowel overdag als 's nachts controles uit. Wanneer zij iets verdachts opmerken contacteren zij de contactpersoon. Na je thuiskomst brengt de dienst Preventie je op de hoogte van het aantal uitgevoerde controles.

Geen garantie

Afwezigheidstoezicht gebeurt enkel als er geen andere prioritaire opdrachten zijn en kan dus in geen geval als een garantie beschouwd worden. Het is een extra controle naast de controle door buren/familie/vrienden.

Voorwaarden

  • Je woning/winkel/bedrijf bevindt zich op het grondgebied van Aalst of een van de deelgemeenten.
  • Het gaat over een woning, winkel of bedrijf. Voor appartementsgebouwen kan geen afwezigheidstoezicht aangevraagd worden.  
  • Je bent minstens 5 opeenvolgende dagen afwezig.  
  • In de woning/winkel/bedrijf mag niemand aanwezig zijn. Als het om een winkel of bedrijf gaat mag er geen activiteit zijn.
  • Je hebt het online aanvraagformulier ingediend (bij voorkeur ten laatste 7 dagen voor het vertrek).

Diefstalpreventieadvies

Inbraken voorkom je door je eigendom diefstalveilig te maken. De politie helpt je daarbij door het geven van diefstalpreventieadvies. Na het maken van een afspraak komt de diefstalpreventieadviseur van de politie bij jou langs, bekijkt jouw woning en gaat na wat beter kan. Hij geeft ter plaatse uitleg over hoe je je woning beter kan beveiligen. Dat kan bijvoorbeeld door andere leefgewoonten aan te nemen, door betere sloten te plaatsen en eventueel door bijkomende elektronische maatregelen te voorzien. Nadien ontvang je nog een verslag met tips op maat van je woning of handelszaak.

Premie inbraakbeveiliging

Elk jaar voorziet Stad Aalst in een premie voor het beveiligen van een woning.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten