Fietshesjes Jorien Baete
Icon Select

Waarom de stad wel/niet meedoet met 'Black Friday'

'Black Friday' komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. De dag na Thanksgiving pakken winkels er uit met gigantische kortingen, ook online. De stad Aalst ziet 'Black Friday' vooral als een zwarte vrijdag op de weg: een herinnering dat je goed verlicht de baan op moet als zwakke weggebruiker. Om fietsverkeer én zichtbaarheid te promoten bij het eigen personeel, krijgen alle medewerkers met een fietsvergoeding een fluorescerend fietshesje. Die werden niet tegen grote kortingen gekocht bij online giganten, maar bij het Aalsterse bedrijf WOWOW. Een oproep om ook op 'Black Friday' lokaal(st) te kopen.

Alex

Fietshesjes Alex Wauters

Heel jaar lang feestlichtjes

Alex Wauters

Alex (zorgkundige WZC De Hopperank)

Al sinds de opening van WZC De Hopperank in 2014 is Alex Wauters er actief als zorgkundige. “Een warme werkplek met een diverse ploeg, waar ik me enorm geaccepteerd voel. Toen ik een paar jaar geleden van naam veranderde, was dat bijvoorbeeld geen issue. Nog voor het officieel was, stond het al op m’n uniform.” Momenteel doet Alex de nachtshiften van 22 tot 7 uur. “Vroeger ging ik wel eens te voet, maar nu bijna altijd met de fiets. Van bij mij thuis - ik woon aan het A.S.Z. - is dat zo’n 10 minuutjes. Door mijn ongewone uren fiets ik dus bijna altijd in het donker naar en van het werk. Het fietshesje zal goed van pas komen, maar ik val nu al op met de feestlichtjes aan mijn fiets. Da’s niet alleen met kerst, maar een heel jaar lang. Want, ja, het is nodig. Aan het kruispunt ‘Den Appel’ is het al vaak gebeurd dat auto’s me niet opmerken. Toch blijf ik trouw aan de fiets. File? Daar heb ik geen last van.”

Elena

Elke ochtend in het donker

Elena Speleers

Elena (poetshulp)

Wanneer Alex naar huis fietst, is Elena Speleers net aan haar werkdag begonnen. “Ik werk nu een jaar en drie maanden als poetshulp in het administratief centrum. Soms begint mijn shift al om 6 uur ’s ochtends. Dan vertrek ik thuis om half zes. Ik woon aan de Lion d’Orweg, dus het is slechts een tiental minuutjes fietsen, maar ik kom graag op tijd. Tijdens mijn rit is het altijd donker, dus dit fietshesje komt goed van pas. Ik fiets het liefst binnendoor naar het werk. Langs de Dender is het mij ’s ochtends nog iets te donker. Maar wisselen met de auto? Geen denken aan, met de fiets win ik tijd en geld. Geen parking zoeken, geen file, geen benzine… En met mijn fietsmand kan ik na m’n job nog gemakkelijk een boodschap doen.”

Fietshesjes Elena

Jorien

Fietshesjes Jorien

Voelt als thuiskomen

Jorien Baete

Jorien (coördinator boekhouding)

“De helft van de week woon ik bij m’n vriend in Aalst, de andere helft in Berlare. In dat laatste geval kom ik met de fiets naar m’n job”, zegt Jorien Baete, die actief is als coördinator boekhouding. “Over die 15 km doe ik zo’n 35 minuten met mijn elektrische fiets. Ik kom van een job waar bijna alles met de wagen gebeurde, nu haal ik veel rust uit die fietsrit. ’s Ochtends het landschap zien ontwaken, ’s avonds even een moment om je werk los te laten.” Werken voor Aalst voelt voor Jorien echt als thuiskomen. “Ik ben opgegroeid in Aalst, dus het blijft mijn tweede thuis. Het geeft me ook voldoening dat ik de impact van m’n werk zie. Zelfs bij zoiets achterliggends als financiën. Dat klinkt misschien onnozel, maar als ik naar Aquatopia ga en ik heb net die week de jaarrekening van het SportAG gemaakt, dan komt je job tot leven.”

Icon Select

Voordelen bij de stad: fietslease & -vergoeding

Als werknemer van de stad Aalst heb je recht op een fietsvergoeding van 0,35 EUR per km voor woon-werkverkeer, of een volledige terugbetaling van het abonnement voor het openbaar vervoer of een (eventueel) voordelige betalende parkeerplaats in de omgeving.

Stadspersoneel kan daarnaast jaarlijks intekenen op een fietslease.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten