aanplantingen

Tips voor het aanplanten

De plantafstanden voor bomen en struiken worden bij voorkeur bepaald door de keuze van de plantensoort (eventueel variëteit) en het doel dat je voor ogen hebt.

  • Zorg ervoor dat kruinen en wortels op termijn geen nutsvoorzieningen (elektriciteitskabels en dergelijke) kunnen beschadigen.
  • Let erop dat de beplantingen de zichtbaarheid voor weggebruikers op de openbare weg niet belemmeren en dat ze eventuele verkeersborden niet overgroeien.
  • Hou rekening met een vlotte doorgang voor landbouwvoertuigen wanneer je aanplant langs landbouwwegen. Regelmatig onderhoud en zorgvuldig beheer zijn ook belangrijk om de doorgang te behouden.
  • Plant streekeigen bomen en hagen: geef de natuur een steuntje in de rug en plant soorten die van nature in ons land thuishoren.
    • Bomen: zomereik, berk, es, wilg (*), abeel, ratelpopulier, beuk, lijsterbes, linde (*), esdoorn (*) e.a.
    • Hagen en struiken: liguster (*), beuk, haagbeuk, linde (*), vlier, hazelaar (*), sporkehout (*), rode kornoelje (*), Gelderse roos e.a.
*soorten met een sterretje zijn uitgesproken bijenvriendelijk 

Op welke afstand van de scheidingslijn tussen 2 private eigendommen mag geplant worden?

(uitgezonderd bosaanplanting in de landbouwzone)

Aanplantingen van vòòr 1 september 2021 (uitgezonderd bosaanplanting in de landbouwzone)

Een gemeenschappelijke haag of boom, op of kortbij de scheidingslijn, kon met akkoord van beide buren.

Als er geen akkoord, dan waren tot 1 september 2021 de volgende afstanden van de scheidingslijn (te meten vanaf het midden van de planten) van toepassing: 

  • hoogstammige bomen: 0,85 m
  • haag tot onbepaalde hoogte: 0,85 m
  • haag tot 1,60 m hoogte: 0,45 m

Als het perceel in een ruimtelijk uitvoeringsplan of in een verkaveling ligt, dan gelden de voorschriften die daarin vermeld staan. Voor meer informatie daarover kun je terecht bij de themabalie Bouwen en wonen.

Aanplantingen van na 1 september 2021 (uitgezonderd bosaanplanting in de landbouwzone)

Op 30 januari 2020 werd in de Belgische kamer van volksvertegenwoordigers een wetsontwerp goedgekeurd houdende boek 3: Goederen van het Burgerlijk wetboek. Dit gaat over de invoering van het nieuwe boek ‘goederen’ die op 1 september 2021 in werking getreden is en waar o.a. de plantafstanden zijn in opgenomen.

Een gemeenschappelijke haag of boom, op of kortbij de scheidingslijn, kan nog altijd mits akkoord van beide buren. Zet het wel op papier zodat er later geen discussie over kan zijn. Wat op of kortbij de scheidingslijn geplant is, wordt als gemeenschappelijk beschouwd tenzij het tegendeel blijkt.

Als er geen akkoord is, dan mag er slechts geplant worden op volgende afstanden van de scheidingslijn.: 

  • Bomen die minstens 2 m hoog zijn, 2 m te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom
  • Andere bomen, struiken en hagen tot 2 m hoog op 0.5 m. 

De nabuur kan zich niet verzetten tegen de aanwezigheid van beplantingen die niet hoger reiken dan de afsluiting tussen de percelen. Gaat het in dat geval om een niet-gemene afsluiting, dan heeft de eigenaar het recht deze als steun voor zijn beplantingen te gebruiken.

Bestaande beplantingen die zijn aangeplant vóór 1 september 2021 vallen onder de oude bepalingen van het Veldwetboek. De bepalingen van het Burgerlijk wetboek zijn dus niet van toepassing op het bestaand groen en spelen alleen een rol bij nieuwe aanplantingen vanaf 1 september.

Vergunning voor bosaanplanting in landbouwzone

In gebieden bestemd voor landbouw op het gewestplan is voor een bosaanplanting een vergunning van het college van burgemeester en schepenen vereist. Het is in elk geval verboden op minder dan zes meter van de scheidingslijn tussen twee erven bomen aan te planten, in de voor bosbouw bestemde zone, langs de voor landbouw bestemde zone.

Het college van burgemeester en schepenen beslist over die vergunning binnen 30 dagen na de aanvraag. Gebeurt dit niet binnen die termijn, dan wordt de vergunning geacht verleend te zijn. De weigering van de vergunning wordt gemotiveerd. Binnen een maand na de kennisgeving kan beroep worden ingesteld bij de Deputatie. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten