Heraanleg Klaterbaan

Welke werken vinden er plaats?

In het ontwerp werd de parkeerproblematiek, de leefbaarheid en het maximaal ter plaatse houden van hemelwater op elkaar afgestemd. Vanaf 2025 geldt bij een heraanleg van het openbaar domein ook de verstrengde hemelwaterverordening. 

Regenwater maximaal infiltreren

De rijbaan wordt aangelegd in waterpasserende klinkers en de parkeerstroken in grasdallen. Daarnaast zijn er twee groene buffer zones voorzien. De opbouw van de weg is ontworpen om het regenwater zo maximaal mogelijk in de grond te laten dringen. Hierdoor wordt het grondwater meer aangevuld. Bij hevige regenval zal het water minder de riolering inlopen om de kans op overstroming te verkleinen.

Buurtparkje met speel-, sport- en rustelementen

Fietsbeugels, zitbanken, speelkeien, en balanceer- en hindernissenparcours zullen in het straatbeeld verschijnen. Aan fietsbeugels kan je elke type fiets vastleggen. Op de zitelementen kan je even gaan zitten en een babbeltje slaan met de buren of even stretchen na een rondje lopen. Op de speelkeien kunnen kinderen hun zotste fantasieën tot leven laten komen. Van haasje over tot een theekransje, ze kunnen er zich naar hartenlust mee amuseren.  

Klaterbaan x Bergekouter

Planning van de werken

Ontwerp en inspraak

Het ontwerp werd opgemaakt aan de hand van de bezorgdheden van de bewoners. Onderaan zijn de plannen te vinden. Heb je een opmerking? Stuur dan tot begin juni een mailtje naar de dienst Openbare werken.

Aanbesteding en voorbereidende nutswerken

Aan de hand van de opmerkingen en de resultaten van de lopende onderzoeken zal het ontwerp waar nodig aangepast worden. Wanneer het definitief ontwerp klaar is, wordt de aanbesteding uitgeschreven. De nutsmaatschappijen werden gecontacteerd en de voorbereidende nutswerken zijn reeds voltooid.

Fasering heraanleg wegdek

De heraanleg is voorzien in de loop van 2025. De planning wordt verder afgestemd met de aannemer. 

Gevolgen voor het verkeer

Woonerf na heraanleg

Na de werken wordt de straat een woonerf. Die verkeersmaatregel wordt ingevoerd om de verkeersveiligheid, de leefbaarheid en de woonkwaliteit van de straten en zijn inwoners te verhogen. Door fietsers, steppers en gemotoriseerd verkeer te vertragen, komt er opnieuw ruimte vrij om gezellig een babbeltje te slaan met de buren, samen een workout te doen en kinderen veilig te laten spelen. Ook de hulpdiensten zijn erbij gebaat, want een vlotte doorgang wordt zo verzekerd.

Wat mag je allemaal doen in een woonerf?

  • Voetgangers mogen de volledige breedte van de weg gebruiken, maar mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren;
  • Kinderen mogen er spelen;
  • Max. 20 km/u voor fietsers, steppers en gemotoriseerd verkeer;
  • Parkeren mag enkel in de voorziene parkeervakken;
  • Laden en lossen is toegestaan;
  • Iemand laten in- of uitstappen uit de wagen is toegestaan.
Icon Select

Ik wil contact opnemen

Voor verdere vragen over dit project stuur je een mailtje naar de dienst Openbare werken. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten