Welvaartstraat in slechte staat

Welke werken vinden er plaats?

Gescheiden riolering aanleggen

Begin november start aannemer Viabuild uit Puurs-Sint-Amands, in opdracht van de stad, met het opbreken van de bestaande wegverhardingen en de oude rioleringen. Nadien wordt er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd bestaande uit twee buizen: één voor afvalwater en één voor regenwater. De regenwaterriolering is ontworpen om bij hevige regen de grote hoeveelheden water beter te verwerken en zo overstromingen te voorkomen. Aansluitend op de aanleg van de rioleringen zal het wegdek vernieuwd worden.

Regenwater maximaal infiltreren

De voetpaden worden gerealiseerd in betonklinkers en de parkeerplaatsen in grasdallen. Daarnaast zijn er verschillende groenzones voorzien, waaronder de asverschuivingen, en wordt er een nieuwe gracht aangelegd in het park. De opbouw van de weg is ontworpen om het regenwater zo maximaal mogelijk in de grond te laten dringen. Hierdoor wordt het grondwater meer aangevuld. Bij hevige regenval zal het water minder de riolering inlopen om de kans op overstroming te verkleinen.

Vernieuwd park en bushalte

In het park zullen bankjes, speelelementen en multifunctionele zitelementen tussen de bestaande en nieuwe bomen verschijnen. Op de zitelementen, vervaardigd uit vezelversterkt beton, kan je een babbeltje slaan met de buren, jouw workout doen of even stretchen na een rondje lopen. Kinderen kunnen er hun energie op kwijt en hun zotste fantasieën tot leven laten komen. Van haasje over tot een theekransje, ze kunnen er zich naar hartenlust mee amuseren. Ook wordt de bushalte vernieuwd en worden hier fietsbeugels voorzien. 

Ontwerp Welvaartstraat Oude Gentbaan parking Sint Anna

Planning van de werken

Ontwerp en inspraak

De ontwerpplannen werden voorgesteld op de bewonersvergadering, die plaatsvond op donderdag 31 maart 2022. De bewoners konden hun opmerkingen doorgeven. Waar mogelijk werden de opmerkingen verwerkt in het definitief ontwerp. Ook op woensdag 11 september 2024 vond een bewonersvergadering plaats. De presentatie daarvan kun je onderaan deze pagina downloaden. 

Aanbesteding en voorbereidende nutswerken

De voorbereidende nutswerken werden opgestart in maart 2023 en afgerond in juli 2023. Van zodra de definitieve plannen goedgekeurd werden door het college van burgemeester en schepenen, werd de aanbesteding uitgeschreven. De werken werden toegewezen aan aannemer Viabuild. 

Infomoment bewoners

Woensdag 11 september vond het infomoment voor bewoners en andere betrokkenen plaats. Het definitieve ontwerp, het bouwteam en de werkplanning werden toegelicht. Achteraf konden de plannen analoog worden ingekeken en vragen worden gesteld aan het bouwteam. De plannen en de presentatie zijn onderaan te vinden.

Fasering heraanleg riolering en wegdek

De heraanleg kan door onvoorziene werfomstandigheden maandag 4 november 2024 niet aanvangen. Enkel de heraanleg van de parking Sint-Anna wordt opgestart op 4 november. Vanaf maandag 6 januari start ook de heraanleg van de straten. Om de hinder te beperken wordt elke fase eerst volledig afgewerkt voor de start van een volgende fase.  

Icon Select

De timing is onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden. 

Hieronder zijn de zes fases te vinden:

  • Parking Sint-Anna
  • Fase 1 - kruispunt Welvaartstraat x Ledebaan 
  • Fase 2 - vanaf kruispunt Welvaartstraat x Ledebaan tot en met kruispunt Welvaartstraat x Asserendries
  • Fase 3 - vanaf kruispunt Welvaartstraat x Asserendries tot en met kruispunt Welvaartstraat x Spaarzaamheidstraat
  • Fase 4 - tussen kruispunt Welvaartstraat x Spaarzaamheidstraat en kruispunt Oude Gentbaan x Gentsesteenweg (N9) x Welvaartstraat
  • Fase 5 - kruispunt Oude Gentbaan x Gentsesteenweg (N9) x Welvaartstraat
  • Fase 6 - Roklijf, Oude Gentbaan en park

Hoe verplaats ik me op de werf?

VAL OP

Doe voor je vertrekt reflecterende of fluorescerende kledij of accessoires aan. Zo ben je zichtbaar op en rond de werf. 

KIJK EN LUISTER

Oortjes, koptelefoon, gsm's en andere toestellen steek je voor je op de werf komt in je zak. Zo kan je steeds oogcontact maken met de arbeiders in de machines en blijf je aandachtig voor de omgeving.

VOLG DE INSTRUCTIES

Op de werf respecteer je de afsluiting, gebruik je de voorziene doorgang en hou je zoveel mogelijk afstand van de werfvoertuigen. Luister naar de werfleider of arbeiders ter plaatse.

Merk je een gevaarlijke situatie op, signaleer dit ter plaatse aan de werfleider van de stad Aalst. De werfleider ter plaatse draagt een fluogele jas met een witte helm. Vind je de werfleider niet, contacteer dan de dienst Openbare werken.

Gevolgen voor het verkeer tijdens fase 1

Vanaf maandag 6 januari tot en met eind februari wordt het kruispunt Welvaartstraat x Ledebaan afgesloten voor al het verkeer. Enkel voetgangers kunnen de werf passeren.

  • Fietslijn 6 wordt verlegd van de Ledebaan naar de Vilainstraat;
  • De bussen van De Lijn volgen hun normaal traject;
  • Plaatselijk gemotoriseerd verkeer komende van de viaduct kan vanop de Boudewijnlaan de Asserendries en de Ledebaan niet inrijden;
  • Plaatselijk gemotoriseerd verkeer rijdt naast de tunnel en via de rotonde met de Raffelgemstraat naar Asserendries, Cesar Haeltermanstraat of Ledebaan.
Welvaartstraat omleiding fase 1

Contact, plannen en extra informatie

Icon Select

Contact

Voor verdere vragen over dit project, staat Gunther paraat als projectleider van de stad. Hij is bereikbaar via mail.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten