“Mensen met alcohol- en drugsproblemen laat je niet in de kou staan”
Marleen: “Traject bestaat uit een team van 6 hulpverleners en is gevestigd in ontmoetingshuis De Brug. We begeleiden jongeren en volwassenen die vragen hebben rond middelengebruik, alcohol en drugs. Mensen die naar Traject komen doen dat meestal uit vrije wil en zijn in principe gemotiveerd of hebben institutionele voorwaarden. De wet is duidelijk, bezit en gebruik van zowel cannabis als van andere illegale drugs zijn verboden. Wanneer een minderjarige betrapt wordt met drugs, maakt de politie een proces-verbaal op, worden de ouders verwittigd en moet de jongere een verplicht traject van een aantal gesprekken volgen bij ons.”
Thys: “Op die manier kennen heel wat jongeren Traject. Deze voormiddag kwam er nog iemand over de vloer die in 2014 verplicht bij Traject moest langskomen en die nu opnieuw de weg naar ons heeft gevonden omdat hij wil stoppen met het roken van wiet. We proberen die jonge mensen te overtuigen iets te veranderen aan hun gebruik. We trachten een vertrouwensband op te bouwen en werken vanuit de noden van de cliënt en onder strikt beroepsgeheim. Iedereen is welkom bij ons.”
Marleen: “Middelengebruik staat nooit alleen, meestal liggen hier heel wat andere problemen aan de basis zoals op het werk of relationeel. Bij problematieken die onze expertise niet zijn, zullen we cliënten doorverwijzen naar partnerorganisaties zoals De Sleutel, OCMW, de sociale kruidenier…”
Komt drugverslaving meer voor bij bepaalde lagen in de bevolking?
Marleen: “Verslaving komt veel meer voor dan wij denken. Verslaving discrimineert niet, je komt het in alle lagen van de bevolking tegen. Vaak is het een manier om een ongemakkelijk gevoel of een trauma te dempen. Als omstaander ga je het vaak zelfs niet merken dat een persoon gebruikt. Als je iemand onder invloed van cocaïne ontmoet, zal je denken dat die persoon zo zelfverzekerd is. Ook al zit er meer achter."
Thys: “Verslaving is een chronische hersenziekte die iedereen kan treffen. Het is een ziekte die niet simpelweg te genezen valt met medicatie en die meer vraagt dan wilskracht alleen.”
Welke drugs is het populairst onder jongeren?
Thys: “Cannabis blijft het meest gebruikte product, maar er komen steeds meer aanmeldingen van ketamine (of ‘Special K) en mefedron (of ‘mefi’). Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel waarmee je met kleine dosissen in een rustgevende roes belandt. Maar in grotere hoeveelheden kan je het bewustzijn volledig verliezen.
Mefedron is een oppeppende drug die stimulerend werkt en waar je euforisch en energiek van wordt. Mensen raken er snel aan verslaafd, wat het dus extreem gevaarlijk maakt. De wereld is er niet minder complex op geworden nu heel wat middelen zo makkelijk bereikbaar zijn. Vroeger moest je er nog voor naar Nederland of naar een duister park, maar tegenwoordig kan het sneller aan huis worden geleverd dan een pizza.”
“Drugs worden tegenwoordig sneller aan huis geleverd dan een pizza”
Welke preventieve maatregelen nemen jullie om alcohol- en drugsproblemen te voorkomen?
Thys: “In de klas moet gepraat worden over drugs. Scholen die dat willen kunnen Traject i.s.m. team Veiligheid van Stad Aalst vragen om een gratis interactief groepsgesprek over alcohol, drugs en de rol die (vriendschaps-)relaties daarin spelen. Onze workshops zijn er voor leerlingen van het 4de middelbaar. We hebben het over de effecten van drugs en alcohol op lichaam en brein, de risico’s en de wetgeving. We geven ook een aantal stellingen waarover leerlingen een standpunt kunnen innemen en hun zegje kunnen doen waarom ze er zus of zo over denken. Drugs zijn helaas geen ver-van-hun-bedshow en intussen zo genormaliseerd dat je sterk in je schoenen moet staan om ‘nee’ te kunnen zeggen.”
Hoe gaan jullie emotioneel om met zware dossiers?
Thys: “Nooit iets mee naar huis nemen, lukt niet. We zijn en blijven mensen. Maar we hebben wel geleerd om er afstand van te nemen, anders houd je het niet vol. Een voorbeeld: ik had onlangs een 15-jarige cliënt die het goed deed op school, opgroeide in een warm gezin maar verslaafd raakte aan mefedron. We zagen hem telkens verder afglijden tot hij voor enkele dagen verdween. Zowel wij, zijn ouders als de school hebben dagen gezocht tot hij weer opdook. Hij heeft zich uiteindelijk laten opnemen en nu gaat het goed. Maar van zoiets lig je wakker.”
Marleen: “Ook suïcide is een heftig thema. Ondanks het feit dat we hier opleidingen voor volgen, blijft zoiets plakken. Het is hard
als jongeren zeggen dat ze hun hele leven hebben ‘verkloot’. Sommigen hebben geen thuis meer en slapen noodgedwongen op straat. Tijdens deze koude winterdagen gaat zoiets mijn petje te boven.”
Thys: “Gelukkig komt het ook dikwijls goed. Er zijn cliënten die ons na een aantal jaren opbellen om te zeggen dat ze het wel stellen of jaarlijks een kerstkaartje sturen. Dat doet enorm veel deugd.”
“Verslaving discrimineert niet, je vindt het in alle lagen van de bevolking”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
Marleen: “We merken dat er nood is aan een centrum als Traject. We zouden onze werking graag verder kunnen uitbreiden, met extra middelen. Gebruik hangt vaak samen met een dagbesteding. Als mensen beslissen om hiermee te stoppen, komt er heel wat tijd vrij. Het is dan de uitdaging om niet te gaan niksen maar om bezig te blijven met iets als werk of studie en om in de vrije tijd andere dingen te bedenken om te doen. In de toekomst willen we hier positieve of zinvolle activiteiten kunnen organiseren met cliënten waarbij we inzetten op hun competenties, eerder dan te focussen op hun problemen. Want mensen
met een verslaving zijn meer dan hun verslaving
alleen.”
Thys: “Ook ‘kinderen van’ verdienen extra aandacht. Heel wat kinderen groeien op in een gezin waar minstens één ouder regelmatig alcohol, drugs of pillen misbruikt of verslaafd is. We willen met Traject graag een aanbod uitwerken voor deze doelgroep, hen informeren, ondersteunen en ruimte geven om te praten met vertrouwensfiguren.”
Contacteer Traject op 053 72 37 15, traject@aalst.be of kom langs in ontmoetingshuis De Brug (Hertshage 11-19, Aalst).