De Ondernemersaward is het event bij uitstek om ondernemend talent uit Aalst te spotten. Organisator Broeikas is een partnerschap tussen HOGENT, Odisee en Stad Aalst. Scheepvaart was het thema. Honderden toeschouwers volgden het spektakel live en stemden vanuit de rode zeteltjes op hun winnaar.
Ruth DeVreese - Ondernemer van het jaar
Ruth DeVreese toont haar award waar ‘Ondernemer van het jaar’ op staat geschreven. Haar subsidiekantoor Konnekto gaat op zoek naar subsidiekansen voor ambitieuze ondernemingen.
“Hier ben ik enorm trots op. De avond zelf heb ik heel wat felicitaties gekregen. Ik had de overwinning nooit verwacht en kan ook niet zeggen waar het juist aan ligt. (lacht) Misschien door mijn traject? Ik kom niet uit een ondernemersfamilie, maar ben wel sterk geworden in wat ik doe. Mensen zouden wat meer tegen elkaar moeten zeggen dat ze goed bezig zijn, dat doet echt wel deugd.” “Weet je dat ik ooit nog een subsidie indiende voor de Ondernemersaward?”, gaat Ruth verder. “Enkele jaren geleden startte ik in bijberoep met het schrijven van subsidieaanvragen.
“Mensen zouden wat meer tegen elkaar moeten zeggen dat ze goed bezig zijn, dat doet echt wel deugd"
En in 2019 richtte ik – samen met mijn man – subsidiekantoor Konnekto op. De naam komt van connecteren, het aan elkaar linken van bedrijven met overheden en kennisinstellingen. Intussen hebben we al meer dan 300 klanten aan subsidies kunnen helpen, dat is een mooi aantal.
We denken mee over een langdurig subsidietraject en gaan niet voor éénmalige winst. Een subsidieproject indienen is zoveel meer dan louter financiële steun. Het zorgt ervoor dat ideeën concreet kunnen worden. Dankzij onze ervaring weten we intussen wat een subsidieaanvraag kansrijk maakt. We durven het ook zeggen als we er niet in geloven. Ons bedrijf telt nu 6 medewerkers die zich zowel inzetten voor Vlaamse, Belgische als Europese subsidies. In de toekomst willen we groeien, maar niet te veel. Ik wil me vooral verder inzetten voor het binnenhalen van Europese subsidies en subsidies rond het circulaire,” besluit Ruth.
Arnaud Muylaert (26): Prille Klimmer
Arnaud geeft de klassieke melksector met Tiptoh een veeg uit de pan. “Samen met mijn schoonbroer Louis hebben we een plantaardig alternatief voor koemelk op basis van spliterwtjes op de markt gebracht. In onze omgeving merkten we veel allergenenintoleranties. Na een uitgebreid marktonderzoek konden we de problematiek op basis van echte cijfers in kaart brengen. Er waren amper lekkere alternatieven voor koemelk en daar hebben we met Tiptoh verandering in gebracht.”
Het begon allemaal in de keuken. “Louis en ik zijn zelf beginnen te experimenteren met erwten”, zegt Arnaud. “Dat was niet evident. We kwamen in onze kookpotten niet veel verder dan een geelbruine brij. (lacht)
“Experimenteren met erwten was niet evident. We kwamen niet verder dan een geelbruine brij”
Gelukkig kwamen we in 2021 terecht in foodlabo Proef! in Schellebelle. Na een uitgebreide testfase hebben we nu drie smaken in ons plantaardig melkassortiment: chocolade, ongezoet en de ‘original’.
De doorslaggevende factor voor het winnen van de award moet het duurzame karakter van onze onderneming geweest zijn. Ons product is gezond en goed voor het milieu. Ik ben ervan overtuigd dat je als individu een positieve impact kan hebben op de planeet. Het zou te gek zijn om er niet in te investeren.”
“We willen met Tiptoh blijven groeien, over de landsgrenzen heen. Ons product vind je in Delhaize en Okay Compact en we maken er volop werk van om extra verkooppunten in de wacht te slepen. Ons assortiment zal ook groeien. We enken aan plantaardige boter, room, ijs en yoghurt.”
Jeniffer Vansteyvoort (32) - Gangmaker
Ze had het niet verwacht, de award voor Gangmaker van het jaar. Want Jeniffer Vansteyvoort, algemeen directeur van kunstencentrum Netwerk, ziet zichzelf niet als een ondernemer in de klassieke zin van het woord. Maar ze runt wel kunst en cultuur in onze stad.
“Ik heb het gevoel dat ik nog maar net ben begonnen”, vertelt Jeniffer. “Maar het is een mooie erkenning. Eentje die ik wil opdragen aan mijn team en alle vrouwen in de culturele sector. Want ook dat is een mannenbastion hé. Met Netwerk tonen we dat het anders kan, wij hebben een voornamelijk vrouwelijk team. Ik leerde de werking van Netwerk kennen door de Academie voor Beeldende Kunsten Aalst, waar ik in het secundair zat.
“Ik draag mijn award op aan mijn team en alle vrouwen in de culturele sector”
Als tiener deed ik er vrijwilligerswerk, enkele jaren later ging ik er officieel aan de slag als medewerker dagelijkse werking en productie. En sinds kort ben ik benoemd tot algemeen directeur. Ik veronderstel dat dit parcours de doorslaggevende factor is voor het winnen van de award. Ze hebben het goed in de gaten gehouden bij Broeikas. (lacht)
Voor meer cultureel aanbod in onze stad, daar wil ik me voor engageren. Er komt heel wat potentieel van de schoolbanken van onze Aalsterse academie, maar dat talent wijkt uit naar grotere steden en komt zelden nog terug. Omdat er bijvoorbeeld geen atelierwerking of plekken om werk te ontwikkelen zijn. Mochten die er wel zijn, dan zouden kunstenaars wel blijven en zou onze stad hier enkel maar beter van worden.”
In maart 2024 gaat Netwerk opnieuw open na grondige verbouwingen én met een nieuwe artistieke directie aan het roer.