Een nieuw zicht op de Dender
Langs de Dender liggen tal van sites die wachten op een nieuwe ontwikkeling. De voormalige industrieterreinen worden stilaan een onderdeel van onze hedendaagse stad. Braakliggende terreinen en verlaten fabriekspanden krijgen een nieuwe bestemming en vormen samen een nieuw stadsdeel langs het water, waar het heerlijk leven is.
De stad herwaardeert de kades en geeft de ruimte terug aan de mensen om er te feesten, samen te komen, aan te liggen, op te zitten, langs te lopen. Vele ambitieuze projecten zullen het levenslicht zien. Van het noorden naar het zuiden wordt gewerkt aan een ruim aanbod van nieuwe woningen, zorginfrastructuur, kinderopvang, schoolgebouwen, een cinema, sportinfrastructuur, kantoren, werkgelegenheid en mooie parken, pleinen, fietswegen en groen.
De Denderomgeving staat voor een heuse transformatie. We zetten in op beeldkwaliteit en schoonheid en werken aan kwaliteitsvolle open ruimte langsheen de Denderkaaien. We willen de mensen en het leven terug naar het water brengen.
Om dit te bereiken nam de stad studiebureau ORG² in de hand. Alexander D’hooghe en voormalig bouwmeester Marcel Smets stelden samen met de stadsdiensten een visie voor die door het beleid werd bekrachtigd in een aantal krijtlijnen. De vele projecten langsheen de Dender zullen dit beleidskader vertalen naar concrete realisaties.
De stad trekt de kaart van duurzaamheid
Duurzaamheid gaat om meer dan goed geïsoleerde woningen. Het gaat om meer dan de aanleg van een groen dak of warmtenet. In de stad van de toekomst kunnen mensen wonen dicht bij het centrum, liggen er veilige fietspaden en zorgen groene pleinen voor rust en verkoeling. De koelte van het water en het groen zorgen voor een aangenaam woonklimaat terwijl sport- en culturele voorzieningen dichtbij zijn.
Wat dichter bij elkaar wonen, maar toch genieten van comfort, een gezellige wijk en een prachtig uitzicht. Dat is wat wonen aan De Kaaien moet betekenen, met een gezonde mix van verschillende leeftijds- en sociale groepen, comfortabele, duurzame en leeftijdsbestendige woningen en voorzieningen in de buurt.
Wat vind je langs de Kaaien?
Vergane glorie, aan de Denderoevers. Het rijke brouwerij verleden van Aalst kan je nog zien aan enkele goed weggestopte relicten uit een ver verleden.
Je krijgt een zicht op bekende en minder bekende plaatsen die een grote rol hebben gespeeld tijdens het industriële verleden van Aalst.
Zeeberg
De voormalige brouwerij Zeeberg, één van de vele brouwerijen die de stad rijk was, werd opgericht in 1861. Er werden toen zo’n 50 verschillende bieren gebrouwen. In 1975 stopte de brouwerij haar activiteiten en werden de gebouwen zo goed als volledig gesloopt.
De terreinen werden ingenomen door ‘den Amylum’ (nu Tereos). Op de achterzijde van ‘den Amylum’ kan je tussen de vele buizen nog het woord 'Zeeberg' nog terugvinden. En de toegangspoort van de voormalige brouwerij vind je terug aan de kringwinkel op de Tragel.
Vandaag kan je het enige bier van Zeeberg nog terugvinden in…. Roemenië. Het ‘Bergenbier’ is niet te verkrijgen op de Belgische markt.
Interstoom
Aalst vervulde in de twintigste eeuw een pioniersrol door het opzetten van een stoomnetwerk. Dit netwerk, dat ongeveer 50 km lang was, voorzag woningen, ziekenhuizen, scholen en vele andere gebouwen van warmte en warm water.
Vandaag is het een nieuw te ontwikkelen stadsdeel, gelegen tussen Dender en stadspark. Het wordt één van de plekken waar een duurzaam en groen project zal verrijzen. Wonen, werken en (be)leven langs het water is de uitdaging. Het ontwikkelen van de site gebeurt stapsgewijs rekening houdend met het rijke industriële verleden.
The Outsider
Houdt een duizelingwekkende hoogte jou niet tegen? Bewonder onze stad dan eens vanop een torenhoge schoorsteen, een oude fabrieksschouw die je kunt beklimmen tot op 15 meter. Beleef de Dender vanop het water, vaar door de natuur met diverse biotopen, spot blauwe reigers en passeer tal van weiden en meersen tijdens een pleziervaart. Dankzij de zuivering van het Denderwater verbeterde de waterkwaliteit én het visbestand de laatste jaren opmerkelijk.
Bij The Outsider kun je je wagen aan de gekste en de meeste outdoor-avonturen op het land, in de lucht of op het water.
RUP Electrabelsite
Het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de omgeving van de Electrabelsite is op 11 augustus 2023 in werking getreden. Het aanwezige beeldbepalende erfgoed krijgt een centrale plek in de ontwikkeling van de site en betere groenverbindingen worden verzekerd.
De omgeving van de Electrabelsite heeft heel wat troeven. Dit te ontwikkelen stadsdeel, gelegen tussen Dender en stadspark, wordt één van de plekken met ruimte voor duurzame en groene projecten. Wonen, werken en (be)leven langs het water is de uitdaging. Het ontwikkelen van de site gebeurt stapsgewijs, rekening houdend met het rijke industriële verleden. De plannen passen perfect in de visie van de stad over het ruimer gebied 'De Kaaien', een nieuw zicht op de Dender.
Om deze ambities mogelijk te maken is een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt. In zo'n plan worden bestemmingen vastgelegd en verduidelijken voorschriften hoe het gebied verder ontwikkeld wordt.
Inwerkingtreding RUP
De definitieve vaststelling van het RUP Electrabelsite werd op 28 juli 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het RUP Electrabelsite is van kracht sinds 11 augustus 2023.