Iedereen die een pop-uphorecazaak wil starten op Aalsters grondgebied dient een aanvraag in te dienen in het evenementenloket. De aanvragen moeten minstens 4 maanden voor opening te worden ingediend. In het aanvraagdossier dienen alle modules te worden overlopen en te worden aangevuld met de informatie die relevant is voor de organisatie van de pop-up horecazaak.

Opstellingsplan

Bij de aanvraag in het evenementenloket dient er een duidelijk opstellingsplan te worden toegevoegd. Dit is een op schaal getekende plattegrond van de pop-up zaak waarop alle elementen worden aangeduid; dit met de correcte afmetingen.

Bijvoorbeeld:

  • Constructies: podium, muziekinstallatie, toiletwagen, kramen…

  • Losse elementen: tafels en stoelen, terrasverwarmers, brandblussers…

  • Vaste elementen: togen, vaste toiletten…

  • Signalisatie: in- en uitgangen, nooduitgangen...

Voor meer info over het opstellen van een plan kan je hier terecht.

Parkeerplan

De aanvraag moet een duidelijk parkeerplan bevatten, hierin bespreek je de mogelijke impact op de omgeving en voorgestelde oplossingen.

Voorwaarden

Horecaformaliteiten

Voor een pop-up horecazaak gelden dezelfde formaliteiten als voor een permanente horecazaak. Voor een volledig overzicht kan je hier terecht.

Tijdsduur

Het openen van een pop-up horecazaak is beperkt tot de wettelijke 4 periodes van 30 dagen per jaar, let wel op dit is op- en afbouw inbegrepen.

Sluitingsuur

Alle pop-up horecazaken hebben een vast sluitingsuur.

  • Op weekdagen (maandag tot donderdag) 23 uur muziek af, 23.30 terrein vrij

  • Op weekends en dagen voor een feestdag: 00.30 uur muziek af, 1 uur terrein vrij

Per maand kan er maximum 2 keer een uitzondering op het sluitingsuur worden aangevraagd. Dit moet worden vermeld in het aanvraagdossier.

Geluidsbeperking tot 85 dB

Geluidswaarden van pop-up horecazaken moeten voldoen aan geluidscategorie 1 en alle voorwaarden opgenomen in hoofdstuk 6.7 van VLAREM. (een maximaal geluidsdrukniveau LAS(max) kleiner of gelijk aan 92 dB(A° en een gemiddeld geluidsdrukniveau LAeq, 15 min kleiner of gelijk aan 85 dB(A)).

Per maand kan er maximum 2 keer een uitzondering op de geluidsbeperking worden aangevraagd. Dit moet worden vermeld in het aanvraagdossier.

Horeca-attest

Bij ontvangst van een openingsvergunning zal ook een horeca-attest afgeleverd worden. Dit attest moet steeds zichtbaar zijn zodat bezoekers en controlediensten kunnen zien dat de zaak aan alle voorwaarden voldoet.

Goedkeuring

Alle dossiers worden voorgelegd op de evenementencel. Iedere organisator zal hier tevens een uitnodiging voor ontvangen. Eventuele opmerkingen zullen besproken worden en indien nodig worden aangepast in het aanvraagdossier.

Wanneer het dossier voldoet aan alle voorwaarden van de evenementencel wordt het dossier voorgelegd aan het college van Burgemeester en schepenen die de uiteindelijke beslissing neemt.

Voor wie?

Voor alle organisatoren van een pop-up horecazaak.

Procedure

1. De organisator maakt een dossier aan in het evenementenloket met bijgevoegd het opstellings- en parkeerplan.

2. Het veiligheidsdossier wordt geopend door het evenementenloket. De organisator wordt hiervan op de hoogte gebracht om dit verder in te vullen.

3. De nodige adviezen van de betrokken diensten worden opgevraagd.

4. Het volledige dossier wordt besproken op de evenementencel samen met de organisator.

5. Eventuele opmerkingen vanop de evenementencel worden door de organisator aangepast in het dossier.

6. Het dossier wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

Meer info

Regelgeving

https://assets.aalst.be/e/_dam/documenten/2022/9/28046/4.pdf

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten