Op deze pagina
Gesprek op maat
'Doe ik het goed?' 'Ik krijg veel tips van vrienden en familie maar weet niet meer wat ik moet doen...' 'Mijn dochtertje wil nooit gaan slapen.' 'Na schooltijd komt mijn zoontje altijd boos en verdrietig thuis.' 'We maken vaak ruzie met onze dochter van 16 jaar.' 'Mijn zoon zit in Gent op kot, maar ik denk dat hij eenzaam en ongelukkig is.'
Soms heb je als ouder niet voldoende aan een brochure of boek. Je kunt in het Huis van het Kind daarom ook terecht voor gesprekken op maat waarbij jouw vraag centraal staat. Ouders en opvoedingsverantwoordelijken met kinderen en jongeren tussen 0 en 24 jaar kunnen er terecht. Het Huis van het Kind heeft geen ‘gouden regels’ over hoe je moet opvoeden. Ze kijken naar ieder gezin individueel en naar wat iedereen nodig heeft en overlopen samen met jou wat er goed gaat en waar ze kunnen helpen om zo te komen tot een passend antwoord.
Een opvoedingsvraag voor Huis van het Kind?
Home-Start Aalst
In een gezin met kleine kinderen loopt niet altijd alles van een leien dakje. Ouders worstelen dan wel eens met vragen. Op die momenten staan ze open voor steun van mensen uit hun omgeving. Dit brengt rust bij zowel de ouders als de kinderen. Maar niet iedereen kan rekenen op deze sociale steun...
Wat is Home-Start Aalst?
Home-Start is een vrijwilligersorganisatie die laagdrempelige, preventieve gezinsondersteuning aanbiedt bij gezinnen met kinderen tot twaalf jaar oud.
Opvoedingsondersteuning aan huis
De vrijwilliger van Home-Start Aalst brengt wekelijks een aantal uren door met het gezin in huis of gaat samen met de kinderen of de ouders op stap.
Wat hij of zij daar doet, gebeurt telkens in overleg met de ouders en afhankelijk van de noden van het gezin: samen met de kinderen spelletjes spelen, huiswerk helpen maken, een uitstap maken, samen knutselen, sociale contacten opbouwen of onderhouden, cultuur, sport, bibliotheek...
Nu en dan wordt er extra tijd vrijgemaakt voor de ouders apart door bv. een wandeling te maken met de mama of een tas koffie te drinken en wat bij te praten.
Babyboon
Wat mag je verwachten van Babyboon?
Babyboon helpt toekomstige mama's om hun baby's een goede start te geven in het leven. Die start begint al van bij de zwangerschap. Ze bieden medische en sociale opvolging tijdens de zwangerschap en bereiden hen voor op de bevalling en het moederschap.
Naast de medische en sociale opvolging komen de mama's die ‘even zwanger’ zijn samen met een vroedvrouw om over de zwangerschap te praten, elkaar te steunen, elkaar gerust te stellen, te helpen met het invullen van papieren (bv. kraamgeld), info te geven over de bevalling/gezonde voeding/(borst)voeding,…
Voor wie?
Alle toekomstige mama’s, wonend in groot-Aalst, die kwetsbaar (minstens 1) zijn door: inkomen, anderstaligheid, alleenstaand zijn, een klein of geen (in)formeel netwerk, een verslavingsproblematiek, of een psychische kwetsbaarheid, ....
Of toekomstige mama's die de zwangerschap in groep willen beleven en hun sociaal netwerk willen versterken.
Getuigenis van een mama
“Je maakt ook allemaal hetzelfde mee, dat schept een band. Ik heb veel toffe vrouwen leren kennen bij Babyboon. Eén mama zie ik nu nog regelmatig. We leren veel van elkaar. Er wordt ook niet opgelegd wat je moet doen, je wordt wel gesterkt om je eigen keuzes te maken en dat vind ik goed. Op het terugkommoment toen de kindjes 3 maand waren, was alles ineens allemaal écht en konden we weer nieuwe ervaringen delen rond het moederschap. Ik voelde me erg veilig in de groep en kon er zijn wie ik ben. Ik kan het alle mama’s aanraden om te komen.”
We hadden veel steun aan elkaar.
Wereldmama's
Anderstalige moeders met kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen wekelijks deelnemen aan 'Wereldmama's' in Huis van het Kind. Integratie, samen Nederlands leren, ondersteuning bij de opvoeding en de stad leren kennen zijn de doelstellingen van deze vormings- en ontmoetingsmomenten. Mama's en kinderen kunnen samen deelnemen aan de bijeenkomsten.
Een vaste educatief medewerkers van Ligo en een verpleegkundige/gezinsondersteuner van Kind en Gezin begeleiden de sessies. De nadruk ligt op opvoedingsondersteuning, diensten en voorzieningen in de stad leren kennen, empowerment en taalverwerving. Deze groep is opgericht als continuering van de IONA projecten.
Voor wie?
Voor mama’s met kinderen van 0 tot 3 jaar oud. Ook zwangere mama's zijn welkom.
Wanneer?
Elke dinsdag van 9 tot 11.30 uur (opgelet: niet tijdens schoolvakanties). Inschrijven is niet nodig, kom gewoon langs.
Waar?
Wereldmama’s vindt plaats in Huis van het Kind, Grote Markt 3, 9300 Aalst.
KOALA
Zwanger of kinderen tussen 0 en 3 jaar en woon je in de omgeving van Mijlbeek? Kom dan naar KOALA: een spel- en ontmoetingsplek voor gezinnen met jonge kinderen (0-3) die wonen in de wijk Mijlbeek.