Wondernemen

Aanmeldingsprocedure

Hoe word ik een Wondernemer?

Elke Aalsterse ondernemer kan een echte Wondernemer worden, ook jij! De belangrijkste voorwaarden zijn dat jouw zaak gevestigd is in Aalst én dat je samenwerkt met minstens één andere ondernemer. Samenwerken kan met jouw buur-ondernemer, maar evengoed met je collega aan de andere kant van de stad.

Over welke projecten kan het zoal gaan?

De stad mikt op haalbare en realistische klimaatprojecten zoals een insectenhotel, een extra stukje groene gevel, een tiny forest of een kruiden-/bloementuin met bijenvriendelijke varianten. Extra zonnewering, opvangen en hergebruik van hemelwater, een veggie-werkdag/week invoeren of een fietsmaand bij het personeel met een toffe campagne. Er kan heel wat.

Komen bedrijvenverenigingen en verzamelgebouwen in aanmerking?

Jazeker! Van zodra minstens 5 bedrijven met een KBO-nummer zich samen vertegenwoordigen of huisvesten, kan er worden ingediend voor het Wondernemen-project en hoeft er geen bijkomende samenwerking worden aangegaan.

Wie beoordeelt het project?

Een beoordelingscomité zal de tijdig ingediende voorstellen adviseren. Het college van burgemeester en schepenen beslist uiteindelijk over de weerhouden projecten. Per ingediend en goedgekeurd project wordt 50% subsidie toegekend met een maximum van 10 000 EUR (per project). Minstens tot 2025 zal de oproep jaarlijks terugkeren. Komt deze oproep te vroeg en ben je nog niet volledig klaar me je projectidee? Niet getreurd, in 2025 krijg je opnieuw de kans om te wondernemen in Aalst.

Uitvoering en betaling

De weerhouden projecten moeten binnen de 12 maanden na de schriftelijke bevestiging van de subsidie volledig uitgevoerd zijn. Maak het daarom niet té ambitieus, maar denk vooral in haalbare, kleine stappen. De stad betaalt de subsidies op basis van facturen, betalingsbewijzen en andere verantwoordingsstukken. Wondernemen kan je meerdere jaren op rij, dus dien de volgende editie gerust opnieuw in.

Oproep projecten 2024 is voorbij

De deadline om projecten in te dienen voor 2024 is intussen jammer genoeg voorbij. In het voorjaar 2025 zal je opnieuw jouw subsidieproject kunnen voorstellen. Volg het nieuws over Wondernemen via de sociale media van de stad. Zo ben je zeker dat je geen deadline meer mist!

Icon Select

Meer informatie

Heb je vragen over de werkwijze of wil je aftoetsen of een borrelend projectidee in aanmerking komt? Contacteer dan vrijblijvend Sabine Smet (dienst Economie en zorginnovatie) via sabine.smet@aalst.be of bel op 0473 36 20 93.

Reglement

Documenten

Filmpje oproep 2024

Video

Wondernemers 2023

Dieter De Corte en Elise Van Opstal

Voortaan gebeurt het intercampustransport tussen het OLV Ziekenhuis en het A.S.Z. met bakfietsen. Op die manier worden medische stalen en instrumenten snel, hygiënisch en milieuvriendelijk uitgewisseld. Dieter De Corte en Elise Van Opstal zijn de bezielers van het project.

Dieter De Corte en Elise Van Opstal

In Bloom - Karolien Deprez

Karolien Deprez van In Bloom. Samen met buurman Wim Berhaeghe van Lucifer gaat zij biodiverse groendaken in combinatie met grondgebonden verticaal groen realiseren in de binnenstad.

Karolien Deprez

STROOM VZW - Tom Calloens

Tom Calloens van STROOM VZW zal met zijn team zorgen voor een prachtige groene gevel aan het Cimorné-gebouw, compleet met een 3D geprint bijenhotel. Een initiatief dat ons al helemaal in b(l)ije stemming brengt!

Tom Calloens

vzw Dender Noord - Isabelle Van den Nest en Koen Hofman

Isabelle Van den Nest en Koen Hofman van vzw Dender Noord gaan een communicatiecampagne voor duurzaam ondernemen opzetten. Hiermee willen ze gedurende een heel werkjaar met de inzet van sociale economieprojecten tientallen ondernemers prikkelen, inspireren en motiveren over duurzaamheid.

Isabelle Van den Nest en Koen Hofman

Wondernemers 2022

In Bloom - Karolien Deprez

Karolien Deprez van In Bloom ontwerpt ecologische tuinen. Ze kwam op het idee om platte bedrijfsdaken om te bouwen tot groene natuurdaken. Een groendak haalt per definitie CO2 uit de lucht en vangt fijn stof op, maar een natuurdak trekt ook veel meer vlinders en vogels aan. 

Karolien Deprez

Bedrijventerrein Dender Noord - Isabelle Van den Nest

Heel wat bedrijven wekken groene stroom op, met bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen. Maar de geproduceerde stroom staat niet altijd in verhouding met hun verbruik. Isabelle Van den Nest gaat op zoek naar matches tussen kleine bedrijven die energie op overschot hebben en bedrijven die bijkomende energie vragen. 

Isabelle Van den Nest

Clothilde - Dries De Kimpe

Achter de beautywinkel Clothilde in de Korte Zoutstraat, ligt een braakliggend stuk van maar liefst 250 m². Dries De Kimpe, medeoprichter van deze zaak, wil er een prachtige tuin van maken (fruit)bomen en eetbare planten en die publiek openstellen. 

Clothilde - Dries De Kimpe

HIER - Silvia Pauli

Silvia Pauli van coworking space HIER investeert met de subsidie in zonnepanelen en groendaken. “Door een groen dak te installeren doe je de natuur sowieso al een plezier”, zegt ze. “Maar door die groene oase te combineren met zonnepanelen gaan we nog een stapje verder.”

HIER - Silvia Pauli

Bedrijvenvereniging Aalst Zuid - Wim Cooremans

Eén strijkdienst voor een heel bedrijventerrein. Als het van Wim Cooremans afhangt, kunnen honderden werknemers van bedrijvenvereniging Aalst Zuid binnenkort hun wasgoed meebrengen en gestreken ophalen op het werk. Zo worden heel wat autoritten vervangen door 1 efficiënte verplaatsing. Minder CO2 uitstoot dus, om nog maar van de tijdswinst te zwijgen. 

Wim Cooremans

Stroom vzw - Ilse Top

Ilse Top gaat voor efficiënt ruimtegebruik op bedrijventerrein Aalst Zuid. Ze zet zich volledig achter het idee om werkruimtes en infrastructuur te delen met ILvA, beiden gelegen op de Industrielaan in bedrijventerrein Aalst Zuid. Met de subsidie van dit project willen ze de haalbaarheidsstudie bekostigen om een zo duurzaam mogelijk gebouw neer te poten op de site. De studie moet betere en onderbouwde inzichten opleveren over de mogelijkheden en de haalbaarheid van deze innovatie.

Stroom vzw - Ilse Top

Veelgestelde vragen

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten