Identificatie en registratie, wat is het verschil?
De identificatie of het chippen is het inbrengen van een microchip met uniek nummer bij je huisdier. Deze microchip is zo klein als een rijstkorrel. Het dier heeft er geen last van.
De registratie is het opnemen van de gegevens van de chip, je huisdier en van jou (als eigenaar) in een databank. Een correctie van de registratiegegevens moet gebeuren bij belangrijke veranderingen bijv. een verhuis, een verandering van eigenaar, verandering van telefoonnummer…
Enkel een dierenarts mag je huisdier identificeren en registreren.
Wanneer moet een identificatie en registratie gebeuren?
Honden moeten gechipt en geregistreerd zijn voor ze 8 weken oud zijn. Je kan hiervoor terecht bij je dierenarts of bij DogID, een centrale databank voor alle registraties van hondenchips. Op DogID kun je zelf nagaan of dit voor jouw hond in orde is door het chipnummer (15 cijfers) in te voeren.
Katten moeten gechipt en geregistreerd zijn voor ze 12 weken oud zijn. Je kan hiervoor terecht bij je dierenarts of bij CatID, een centrale databank voor alle registraties van kattenchips. Op CatID kun je zelf nagaan of dit voor jouw kat in orde is door het chipnummer (15 cijfers) in te voeren. Voor katten is het verplicht sinds 1 november 2017 om geregistreerd te worden in CatID. Elke registratie in een andere databank is wettelijk niet in orde.
Nieuwe eigenaar?
Zowel voor honden als katten geldt dat als je het dier aankoopt, ze al geïdentificeerd en geregistreerd moeten zijn. Dat geldt ook als de verkoper een particulier is of wanneer het dier wordt weggeven. Dieren verkopen/weggeven die niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn, is een overtreding.
Als je net een hond/kat gekocht of geadopteerd hebt, dan is het belangrijk dat je nagaat of het huisdier al geïdentificeerd en geregistreerd is. Daarnaast moet je met de verkoper de overdracht van het huisdier melden. Een correcte registratie verloopt als volgt:
- De verkoper of het asiel moet de overdracht melden aan DogID / CatID. Twee tot drie weken na de verkoop of adoptie ontvang je een definitief identificatie- en registratiecertificaat onder de vorm van een zelfklevend etiket. Dit etiket moet je in het paspoort van je huisdier kleven.
- Door het chipnummer in te voeren kan je vervolgens in de databank controleren of alles correct geregistreerd is.
- Om helemaal zeker te zijn dat het chipnummer overeenstemt met het paspoort, vraag je aan je dierenarts om met de chiplezer het nummer te controleren. Het is mogelijk dat de chip na een tijdje niet meer gemakkelijk te vinden is. Je laat de dierenarts dan best een nieuwe chip inbrengen.
Verhuisd?
Als je verhuist, dan verandert er meer dan enkel jouw adresgegevens. Ook de gegevens van je hond of kat moeten zo snel mogelijk worden aangepast. Als je verhuist, dien je dit (binnen de 8 dagen) te melden aan de databank zodat de gegevens van je hond of kat worden aangepast.
- Voor een hond stuur je het kaartje “Aanvraag voor verandering van verantwoordelijke of adresverandering- Aangifte van overlijden”, dat je bij de papieren van je hond vindt, terug met het nieuwe adres. Je ontvangt een nieuwe kaart binnen de 14 dagen.
- Voor een kat kan je dit laten weten aan je dierenarts, die de nodige wijzigingen zal doorvoeren, of u kunt dit zelf doen via de online-applicatie van CatID.
Met hond of kat uit het buitenland naar Vlaanderen?
Kom je met je hond of je kat uit het buitenland en blijf je minstens 6 maanden in Vlaanderen, dan moet je je huisdier binnen de 8 dagen na aankomst laten registeren.
Castratie of sterilisatie van je huisdier
Een kat castreren of steriliseren
Alle katten en kittens moeten gecastreerd / gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Ook katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.
Een hond castreren of steriliseren
Meestal wordt de castratie / sterilisatie uitgevoerd op een leeftijd van 6 tot 9 maanden. Ook puppy's kunnen al gecastreerd / gesteriliseerd worden. Wat de beste leeftijd is, is afhankelijk van het geslacht en het ras van de hond. Bespreek met je dierenarts de ideale leeftijd voor jouw hond.
Premiebon voor castratie of sterilisatie van huiskatten
Wat is een premiebon?
De stad probeert het aantal zwerfkatten terug te dringen door premies toe te kennen. Katteneigenaars die hun huiskat laten steriliseren of castreren, komen in aanmerking voor een premie van respectievelijk 30 EUR (sterilisatie) of 15 EUR (castratie).
Katteneigenaars die wonen in Groot-Aalst, kunnen een premiebon aanvragen. Je kan voor maximaal 2 katten in je gezin een premiebon aanvragen gedurende een periode van twee jaar.
Bij welke dierenartsen kan je de premiebon gebruiken?
De stad werkt samen met:
- Amelinckx Katrien - Steenweg op Aalst 10 - 9308 Hofstade - 053 82 87 60
- Bruyland Dagmar - Bredestraat 270 – 9300 Aalst - 0472 94 58 24
- DAP Boskema - Pachting 150 – 9310 Moorsel - 053 21 42 25
- DAP Botaniekenhof - Bauwensplein 18 – 9300 Aalst - 053 78 71 19
- DAP Janssens bv - Bergweg 7 – 9308 Hofstade - 0474 39 72 03
- DAP Radius - Neerhoflaan 20 – 9308 Gijzegem - 053 78 90 03
- De Sadeleer Liesbeth - Kraaiwinkelstraat 6 – 9320 Nieuwerkerken - 0474 27 38 65
- De Schrijver Annick - Brusselbaan 97 bus 1 – 9320 Erembodegem - 053 70 00 27
- De Schryver Nele - Geraardsbergsestraat 232 – 9300 Aalst - 0491 40 65 50
- Gunst Thijs - Dokter De Moorstraat 88 – 9300 Aalst - 053 70 09 26
- Van de Sijpe Iris - Kwalestraat 77 – 9320 Nieuwerkerken - 0485 83 75 30