Overlastdieren
Ongedierte
Ondervind je last van ratten, duiven, kippen of konijnen? Dan kan je een melding maken bij de stad, die werkt samen met een externe firma, de provinciale vzw RATO die instaat voor de gratis verdelging van de dieren. Insectenbestrijding hoort daar niet bij. Daarvoor neem je als burger zelf contact op met een privéfirma. Na een melding neemt Rato binnen enkele dagen contact met je op. In vakantieperioden kan dat uitzonderlijk 2 weken zijn.
Heb je last van ongedierte in je huis of tuin, grijp dan niet onmiddellijk naar chemische bestrijdingsmiddelen. Die zijn vaak schadelijk voor de gezondheid en de omgeving. Zoek eerst en vooral uit waarom het ongedierte naar jouw huis of tuin komt.
Wat kan je zelf doen?
- Voedsel in huis lokt ratten. Sluit daarom voedselvoorraden goed af.
- Zorg er ook voor dat ratten je huis niet binnengeraken. Dicht openingen die als ingang kunnen dienen.
- Breng tuinafval en keukenafval naar de composthoop. Op de composthoop hoort geen gekookt eten of vlees want dat trekt net muizen en ratten aan.
- Kies voor een gesloten compostbak en plaats de bak op stoeptegels zodat ratten er niet onder kunnen graven.
- Voeder kippen niet te veel en vroeg op de dag zodat er 's nachts geen ratten aangetrokken worden.
- Sluit voedselvoorraden en bewaarplaatsen van groenten goed af.
Vleermuizen en steenmarters
Vleermuizen en steenmarters zijn beschermde diersoorten. Het is bij wet verboden om vleermuizen te verstoren, te doden of hun verblijfsplaats te vernielen of onbereikbaar te maken. Het is bovendien een erg wrede daad. Dieren die in je spouwmuur opgesloten geraken, sterven (dat kan dagen duren) en veroorzaken een rottingsgeur. Wie wacht tot de vleermuizen ’s nachts zijn uitgevlogen, vergeet vaak dat de jongen achterblijven en opgesloten worden. Steenmarters mag je ook niet verdelgen en zelfs niet verplaatsen.
Vossen
Vossen vallen onder de jachtwetgeving. Enkel in de jachtperiode kan de vos bejaagd worden, enkel met het geweer. De burcht is echter gedurende het hele jaar beschermd. Het gebruik van vergif, stroppen of klemmen is altijd verboden.
Wat kan je zelf doen?
Hou voor ogen dat dieren het niet gemakkelijk hebben in een dichtbevolkt landje als België waar overal wel een mens iets te koesteren heeft. Leg wat tolerantie aan boord en zoek een diervriendelijke oplossing. Vaak is het een kleine moeite om de ongenode gasten uit te sluiten zonder hen van het leven te beroven.
Met preventieve maatregelen kun je heel wat mogelijke problemen voorkomen. Een greep uit de mogelijkheden:
- Blauwe reiger: span draden of een net langs of over je vijver om je vissen te beschermen
- Vos: maak je kippenhok en -ren vosbestendig
- Steenmarter: dicht de openingen in je gebouwen goed af
Insecten
Aziatische hoornaar
De eerste Aziatische hoornaar dook in België op in 2011. Sindsdien breidt de soort snel uit. De wesp komt uit China, heeft het gemunt op bijen en andere insecten, én wordt beschouwd als een invasieve exoot. In België wordt ze gemonitord en wordt de populatie beheerd door nesten te verdelgen. Om de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar goed in kaart te kunnen brengen, zijn vele ogen op de uitkijk nodig. Op de website van natuur en bos kan je uitgebreide info vinden.
Tijgermug
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt overgewaaid uit de tropen. Je herkent deze exoot aan de zwart-witte strepen. In tegenstelling tot de gewone steekmug vertoont ze een agressief bijtgedrag, vooral in de voormiddag en de late namiddag (tot het begint te schemeren). Ze is ook iets kleiner dan de gele en bruine muggen die vooral ’s avonds onze slaapkamers onveilig maken.
De tijgermug kan virale infecties zoals dengue, zika, chikungunya en het westnijlvirus overdragen van mens tot mens. In de verwachting dat de tijgermug zich de komende jaren verder zal verspreiden, is het ook belangrijk meer bewustzijn te creëren rond deze agressieve mug.
Interventie aanvragen voor overlastdieren
Ondervind je last van ratten, duiven, muizen,...? Dan kan je het formulier invullen of bellen naar 053 77 9300.
Specifieke vragen kan je stellen via dierenwelzijn@aalst.be