Welke werken vinden er plaats?
Gescheiden riolering aanleggen
Begin april 2024 start aannemer Audebo NV uit Lochristi, in opdracht van de stad, met het opbreken van de bestaande wegverhardingen en de oude rioleringen. Nadien wordt er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd bestaande uit twee buizen: één voor afvalwater en één voor regenwater. De regenwateriolering is ontworpen om bij hevige regen de grote hoeveelheden water beter te verwerken en zo overstromingen te voorkomen. Aansluitend op de aanleg van de rioleringen zal het wegdek vernieuwd worden.
Regenwater maximaal infiltreren
De rijbaan wordt aangelegd in waterpasserende betonstraatstenen. De voetpaden worden gerealiseerd in betonklinkers en de parkeerstroken in grasdallen. Daarnaast zijn er verschillende groenzones voorzien, waaronder de asverschuivingen. De opbouw van de weg is ontworpen om het regenwater zo maximaal mogelijk in de grond te laten dringen. Hierdoor wordt het grondwater meer aangevuld. Bij hevige regenval zal het water minder de riolering inlopen om de kans op overstroming te verkleinen.
Speel-, sport- en rustelementen langsheen de straten
Fietsbeugels en multifunctionele zitelementen zullen in het straatbeeld verschijnen. Aan fietsbeugels kan je elke type fiets vastleggen. Op de zitelementen, vervaardigd uit vezelversterkt beton of dikwandige kunststof, kan je even gaan zitten en een babbeltje slaan met de buren, jouw workout doen of even stretchen na een rondje lopen. Kinderen kunnen er hun energie op kwijt en hun zotste fantasieën tot leven laten komen. Van haasje over tot een theekransje, ze kunnen er zich naar hartenlust mee amuseren.
Planning van de werken
Ontwerp en inspraak
De ontwerpplannen werden opgemaakt op basis van de input van de bewonersvergadering, die plaatsvond op 24 oktober 2019. Pas begin 2023 kon het dossier administratief afgerond worden. In maart 2023 konden de bewoners de plannen nogmaals inkijken en hun laatste opmerkingen doorgeven. Na de laatste opmerkingen werden de definitieve plannen getekend.
Aanbesteding en voorbereidende nutswerken
Van zodra de definitieve plannen klaar waren, werd de aanbesteding uitgeschreven. Tijdens de aanbestedingsfase worden ook de nutsmaatschappijen gecontacteerd en grote nutswerken ingepland. De voorbereidende nutswerken werden opgestart in het najaar van 2023 en zullen net op tijd zijn afgerond voor de start van de heraanleg.
Infomoment bewoners
Donderdag 14 maart vond het infomoment voor bewoners en andere betrokkenen plaats. Het definitief ontwerp, het bouwteam en de werkplanning werden toegelicht. Achteraf konden de plannen analoog worden ingekeken en vragen worden gesteld aan het bouwteam. De plannen en de presentatie zijn onderaan te vinden.
Fasering heraanleg riolering en wegdek
De heraanleg start maandag 8 april 2024 en het einde van de werken is voorzien in juni 2025. Om de hinder te beperken wordt zoveel als mogelijk elke fase eerst volledig afgewerkt voor de start van een volgende fase. Hieronder zijn de vier fases, waarin de werken zullen verlopen, te vinden.
De timing is onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden.
April 2024
- Fase 1 - Van Ninovesteenweg tot Welleweg huisnummer 71
Midden september 2024
- Fase 3 - Welleweg van Asterstraat tot Welleweg huisnummer 71
Februari 2025
- Fase 2 - Burgemeester de Cocklaan en Welleweg van Keppestraat tot Asterstraat
Juni 2025
- Fase 4 - Asterstraat
De Asterstraat start op na Pasen. Fase 2 en 4 zullen even overlappen.
Eind juni 2025
Gevolgen voor het verkeer
Tijdens de werken
- Voetgangers kunnen door. Voor je eigen veiligheid vermijd je de werf zo veel als mogelijk;
- Fietsers en gemotoriseerd verkeer moeten omrijden via de Keppestraat en de Ninovesteenweg.
Woonerf na heraanleg
Na de werken worden de straten een woonerf. Deze verkeersmaatregel wordt ingevoerd om de verkeersveiligheid, de leefbaarheid en de woonkwaliteit van de straten en zijn inwoners te verhogen. Door fietsers, steppers en gemotoriseerd verkeer te vertragen, komt er opnieuw ruimte vrij om gezellig een babbeltje te slaan met de buren, samen een workout te doen en kinderen veilig te laten spelen. Ook de hulpdiensten zijn erbij gebaat, want een vlotte doorgang wordt zo verzekerd.
Wat mag je allemaal doen in een woonerf?
- Voetgangers mogen de volledige breedte van de weg gebruiken, maar mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren;
- Kinderen mogen er spelen;
- Max. 20 km/u voor fietsers, steppers en gemotoriseerd verkeer;
- Parkeren mag enkel in de voorziene parkeervakken;
- Laden en lossen is toegestaan;
- Iemand laten in- of uitstappen uit de wagen is toegestaan.
Contact, plannen en links
Plannen
Nuttige links
Wens je meer informatie over de verplichte afkoppeling, de bereikbaarheid tijdens de werken en de veiligheid in en rond de werf? Lees het dan even na op de pagina 'Eerste hulp bij werken in mijn straat'