Wat zal er gebeuren tijdens de werken?

De Gudstraat en haar omgeving krijgen een gescheiden rioleringsstelsel, herprofilering van oude grachten, nieuwe grachten en 3 bufferbekkens. Nieuwe fietspaden tussen Leirekensroute en Pontweg zorgen voor een veilige fietsverbinding tussen Herdersem en Moorsel. En een nieuwe toplaag zal het rijcomfort voor gemotoriseerd verkeer bevorderen. De werken gaan door in de Gudstraat, Kattenbroekstraat, Koning Albertstraat, Biesebroekweg, Baaikensveldweg, Bloemenveldstraat, deel Rijgerstraat, deel Avouéstraat en deel Beugemstraat.

Gescheiden riolering

We zijn ondertussen gewoon om ons afval zo goed mogelijk te sorteren. Glas, papier en karton, PMD en groenafval worden apart opgehaald.  Maar het grootste deel van ons afval is vloeibaar en dat sorteren we te weinig. Om de droogte in de zomer en de wateroverlast in de herfst en winter aan te pakken, is het belangrijk dat we het regen- en afvalwater zoveel mogelijk scheiden.

Grachten en bufferbekken

Grachten en bufferbekken zijn een eenvoudige manier om snel veel water op te vangen en zo wateroverlast bij hevige regenval te beperken. Een deel van het regenwater zal vertraagd worden afgevoerd in de regenwaterafvoer. Het andere deel zal infiltreren in de grond. Het water dat infiltreert in de grond, bereikt de grondwatertafel. Waardoor we meer grondwater ter beschikking hebben voor de productie van drinkwater en voor de landbouw. Ook zoeken planten en dieren in grachten en bufferbekken een nieuw onderkomen. 

1850m fietspad

Tijdens de werken wordt een fietsverbinding voorzien tussen de Pontweg in Herdersem en de Leirekensroute in Moorsel. De Gudstraat, de Koning Albertstraat, de Kattenbroekstraat, de Rijgerstraat (oost) en de Beugemstraat krijgen een fietspad in beide richtingen van minstens 1,5 meter breed. De fietspaden worden aangelegd in rode asfalt. Ook de voetpaden en rijweg worden vernieuwd voor een beter comfort voor alle weggebruikers. 

Uitvoering in verschillende fases

De werken zijn gestart in februari 2023 en vinden plaats in verschillende fases. Hieronder vind je een update van de werken van november 2023. 

Fase 1 - Avouestraat én Rijgerstraat, deel tussen Dresselweg en nr. 46 (begrafenisondernemer) 

De riolerings- en wegeniswerken van fase 1 werden voltooid, met uitzondering van de afwerking van de wegbermen (groenzones).

Fase 2 - Gudstraat én Koning Albertstraat 

De rioleringswerken van fase 2 werden voltooid én de rijwegbeton is geplaatst.

Wat staat er nog te gebeuren?

  • De aannemer is gestart met de afwerking van de wegbermen. 
  • Langs weerszijden van de rijweg dienen nog fietspaden worden aangelegd.
  • Afhankelijk van de locatie dienen nog voetpaden, parkeerplaatsen, woninginritten/-toegangen en groenbermen te worden voorzien.

Fase 3 - Rijgerstraat, deel tussen nr. 46 (begrafenisondernemer) tot kruispunt Kattenbroekstraat (excl. Kruispunt)

De rioleringswerken van fase 3 werden voltooid. Langs weerszijden van de rijweg werden de trottoirbanden geplaatst en straatkolken aangesloten op de nieuwe riolering.

Wat staat er nog te gebeuren?

  • De aannemer is gestart met de voorbereidingen ter aanleg van de betonstraatsteenverhardingen van de voetpaden en de woninginritten/-toegangen.
  • De aanleg van de rijwegfunderingen en het plaatsen van de rijwegbeton is door de aannemer nog voorzien vóór het jaareinde.

Fase 4 -  Kattenbroekstraat (deel tussen woning nr. 10 en Koning Albertstraat), in de Biesebroekweg en Baaikensveldweg

De werkzaamheden in deze fase zijn gestart in december 2023.

Fase 5 - Kattenbroekstraat, vanaf woning nr. 10 richting en inclusief Rijgerstraat Oost én Beugemstraat

De werken in deze fase nemen pas aanvang na afwerking én openstelling van de rijweg, voor het lokale verkeer, in fase 4.

Fase 6 - Kattenbroekstraat, kant én inclusief Bloemenveldstraat en Rozendreef deel

De werken in deze fase nemen pas aanvang na afwerking én openstelling van de rijweg, voor het lokale verkeer, in fase 4.

Fase 7 -  Kortenbosdries (twee lokale ingrepen)

De werken in deze fase zijn nog in te plannen door de aannemer.

Gevolgen voor het verkeer

Wegomlegging in Rijgerstraat, Gudstraat en Koning Albertstraat

Het verkeer komende vanaf de Botermelkstraat én Broekstraat zal de Gudstraat niet meer kunnen inrijden én rijdt om via de Pontweg – Populierenstraat – Kruisabeelstraat – Houtenkruisstraat – Hollestraat – Geensbeekstraat – Leirekenstraat – Kloosterstraat – Pachting.

Het verkeer komende vanaf de Beugemstraat rijdt om via de Kortenbosdries – Geensbeekstraat – Hollestraat – Houtenkruisstraat – Kruisabeelstraat – Populierenstraat - Pontweg.

Omleiding De Lijn

De bussen van vervoersmaatschappij De Lijn worden omgeleid via Paardendries - Fonteinstraat - Rozendreef - Oude Abdijstraat - Botermelkstraat - Pontweg.

Het omleggingsplan van De Lijnbussen kan je bekijken via de bijlage onderaan dit artikel.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten