Korte Zoutstraat Aalst

350 meter winkelwandelstraat

De stad vernieuwt de Lange en Korte Zoutstraat, samen goed voor 350 meter winkelwandelstraat. De laatste heraanleg van de Zoutstraten dateert van 1994 (bijna 30 jaar geleden) toen ze als winkel-/wandelstraten werden ingericht. Maar zowel de straat als de riolering zijn ondertussen aan vernieuwing toe. De tegels van de bovenbouw liggen los en zijn op vele plaatsen stuk, het straatmeubilair heeft zijn beste tijd gehad, er zijn al verschillende herstellingen uitgevoerd aan het wegdek én de oude fietsenstallingen zijn uitgebroken, de ondergrond is lokaal verzakt en de lantaarnpalen zijn beschadigd. Nieuwe armaturen zullen op de gevels worden aangebracht.

Wat zal er gebeuren tijdens de werken?

Met een nieuwe aanleg krijgen de straten weer een frisse look en worden ze aantrekkelijker gemaakt voor bewoners, handelaars, horeca en bezoekers. Aan de indeling zoals die nu is zal niets, of toch weinig veranderen. De bestaande bomen blijven behouden. 

Nieuwe riolering

Voor de zomer van 2023 werd de riolering in de Zoutstraten al aangepakt via een innovatie rioolrenovatiemethode. Daardoor bleef de hinder voor bewoners, handelaars en bezoekers beperkt. In augustus startten de eigenlijke wegenwerken.

Snelheidsremmer

Het inrijden van de autovrije zone aan de Korte Zoutstraat zal enigszins anders verlopen. De terrassen worden opgeschoven tot tegen de twee cafés, zodat auto’s er niet meer moeten tussenrijden én de zone wordt beschermd met anti-terreurpalen (zoals ook geplaatst in de Kattestraat). Op die manier wordt een slalom gecreëerd die als snelheidsremmer werkt. Daarvoor dient één boom te worden gerooid. Er worden ook nieuwe fietsbeugels geplaatst. Automatische vuilnisbakken cfr. het type van de Kattestraat worden geïntegreerd in de bovenbouw en tussen de bomen worden zitbanken geplaatst.

Rustpunt

Op het kruispunt van de Korte met de Lange Zoutraat wordt een rustpunt gecreëerd.  De bestaande rotonde wordt verwijderd en het monument krijgt een nieuwe plaats in de straat. Het team stadsplanning heeft een ontwerp uitgewerkt waarin een grote boom centraal wordt geplant. Kinderen kunnen op en rond de helling  en trap spelen, op het ponton kan iedereen een rustpauze nemen.

Nieuwe fietsbeugels

In de Lange Zoutstraat worden de boomspiegels voorzien van een nieuwe boomrooster in cortenstaal (cfr. Sint Jorisstraat) en wordt eenzelfde verharding in natuursteen zoals in de Molenstraat, het Sluierstraatje en de Sint Jorisstraat aangelegd. De nieuwe fietsbeugels zijn vergelijkbaar met diegene die geplaatst werden in de Sint Jorisstraat, maar ze zullen wel in cortenstaal uitgevoerd worden. De bestaande riolering werd vóór de eigenlijke wegen werken gerenoveerd (nieuwe binnenbekleding in hars), waardoor de straat niet op diepte dient worden opgebroken. Lokaal werd ook een deel van de bestaande ondergrondse nutsleidingen gesaneerd.

Zoutstraat heraanleg
Lange Zoutstraat heraanleg

Uitvoeringsperiode

De wegeniswerken zijn gestart op maandag 7 augustus 2023 en zullen half december klaar zijn.

De werken zullen in vijf 5 fases uitgevoerd worden. Hierdoor blijven leveringen met auto’s en licht vrachtvervoer mogelijk tot kort tegen de winkels. 

De aangestelde aannemer is de Tijdelijke Maatschappij Cochuyt-Desmet bv en De Jonge en zoon nv uit Maldegem - Aalst.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten