Brooddoosverrijking in BSBO De Brug

Nele Buyl werkt voor Mensen voor Mensen op de Sinte-Annalaan. Van daaruit coördineert ze het project Brooddoosnodig in opdracht van de stad. Ze weet precies waarom een project als dit in Aalst nodig is: “Je moet je maar eens proberen te concentreren als je honger hebt. Dat gààt gewoon niet. Een gevulde brooddoos zorgt ervoor dat een kind meer onderwijskansen krijgt. En betere resultaten op school zijn een belangrijke hefboom om uit de armoede te geraken.”

“Niemand kan zich concentreren met een lege maag”

Nele Buyl

Antennefunctie

“Welke ouder stuurt zijn kind nu zonder eten naar school?” is een vraag die Nele vaak krijgt. Haar antwoord is even eenvoudig als schrijnend: “Een ouder die niet anders kan. Een kind iets ontzeggen is het laatste wat je als ouder doet. Mama’s en papa’s in armoede sparen het eten uit hun mond om hun kinderen te voeden. Vaak eten ouders een hele week enkel boterhammen om hun kind op school toch een warme maaltijd te kunnen bieden. Een lege brooddoos is een zeer belangrijk signaal voor een veel grotere armoedeproblematiek. Scholen hebben een belangrijke antennefunctie en kunnen de alarmbel luiden.”

 

Nele Buyl van project 'Brooddoosnodig'

Brugfiguren

“Enkel in gezond voedsel voorzien is niet voldoende, er moet structureel iets veranderen”, gaat Nele verder. “In de scholen waar we nu Brooddoosnodig opstarten, zijn er brugfiguren die ouders wegwijs maken in het doolhof van de hulpverlening. We brengen de hulp ook naar de mensen in plaats van omgekeerd. Zo willen we aan de ouders zeggen: we zien jou, je bent niet alleen. Daarnaast laten we de scholen ook nadenken over hun eigen beleid: kan de schoolfactuur naar beneden? Is dat stoeltjesgeld (om kinderen tijdens de middagpauze in de opvang te houden) wel nodig? Moet de schoolreis per se naar een duur pretpark gaan? Zulke ingrepen zijn goed voor alle gezinnen, want school is al duur genoeg.”

“Kinderen iets ontzeggen is het laatste wat een ouder doet”

Nele Buyl

Van alles proeven

Een ander thema dat met de scholen wordt besproken? Het idee van wat een gezonde brooddoos is. “Wie bepaalt wat gezond is?”, zegt Nele. “Dat is een moeilijke discussie. In sommige scholen leeft het idee dat ‘de Vlaamse brooddoos’ de enige juiste is: wit brood met kaas. Een slaatje of rijst met groenten wordt op die scholen niet aanvaard, terwijl dat net gezonder is. Bovendien is elk kind anders, niet iedereen lust alles. We stimuleren kinderen om van alles te proeven, met wisselend succes. Er bestaat niet iets als dé ideale brooddoos voor iedereen. Kinderen die weinig lusten, komen al eens met een chocoboterham naar school. Maar blijkbaar worden mensen in armoede daar sneller op aangesproken. Dat verschil kaarten we ook aan met Brooddoosnodig.”

Brooddoosnodig in Aalst

Brooddoosverrijking in BSBO De Brug

Wat is het?

Brooddoosnodig van Enchanté vzw pakt de problematiek van lege en weinig voedzame brooddozen aan. Het is een traktatieconcept in een schoolcontext, waarbij wordt gezorgd voor een voedzame maaltijd voor ieder kind. Ook de problematiek van voedselongelijkheid wordt aangekaart. In Aalst wordt gestart met vier basisscholen. Het is de bedoeling dat de werking volgend schooljaar wordt uitgebreid naar andere scholen. Brooddoosnodig zamelt geld in voor de scholen en elke school bepaalt zelf welke actie hiermee wordt gefinancierd.

Foto: In BSBO De Brug werd de brooddoosverrijking feestelijk ingekleed.

Wat doen de scholen?

  • Stedelijke kleuterschool ’t Krawietelken (Slotstraat 1a): De 70 leerlingen krijgen wekelijks verse soep en extra groenten.
  • Basisschool Sint Maarteninstituut Moorselbaan: Alle 400 leerlingen krijgen wekelijks een stuk fruit en één keer per maand worden de verjaardagen op een gezonde manier gevierd. In de wintermaanden maken leerlingen en ouders samen soep voor alle leerlingen.
  • Basisschool De Nieuwe Arend (Binnenstraat 308): De school voorziet wekelijks in fruit en brooddoosverrijking met extra groenten.
  • BSBO De Brug (Welvaartstraat 70 b5): Elk kind krijgt wekelijks een stuk fruit en er is brooddoosverrijking met extra groenten. In een latere fase wordt ook in ontbijt voorzien.

Hoe kun jij helpen?

De scholen zijn momenteel nog op zoek naar verdere financiering voor hun gezonde initiatieven. Wil je een gezonde, gevulde brooddoos trakteren? Dat kan eenmalig of via een periodieke overschrijving. Voor 0,50 EUR schenk je een kind een kop soep of een stuk fruit. Voor 80 EUR schenk je een kind een heel schooljaar lang soep of fruit.

Alle inkomsten worden verzameld via de projectrekening(en) onder beheer van Enchanté vzw. Deze middelen worden verdeeld onder de deelnemende scholen. Via de website enchantevzw.be kun je een bedrag overmaken voor een specifieke school. Wil je een bedrag overmaken dat over alle deelnemende scholen wordt verdeeld? Dat kan via het rekeningnummer BE66893944127943 (Enchanté VZW) met vermelding "brooddoos24". 

Hoe kun jij helpen?

Dossier Brooddoosnodig in Aalst

2024_09_25_dossier_brooddoosnodig.pdf

Meer weten over het project Brooddoosnodig in Aalst? Lees er alles over in dit dossier.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten