Fietszone Vaartstraat

Fietszone

Wat is een fietszone of fietsstraat?

Een fietszone (de nieuwe benaming voor wat de meeste mensen nog kennen als fietsstraat) is een zone waar fietsers op de eerste plaats komen en waar specifieke regels gelden. Je bent er welkom met de auto, maar dient je aan een aantal specifieke regels te houden.

Een fietszone heeft een wettelijk statuut. Je herkent ze aan het verkeersbord aan het begin van de zone, dat vaak (maar niet altijd) ook op het wegdek staat afgebeeld. Een fietszone eindigt pas waar je een eindbord aantreft.

Welke regels gelden in een fietszone?

  • Fietsers mogen over heel de breedte van de straat fietsen in straten waar éénrichtingsverkeer geldt. In tweerichtingsstraten mogen ze de rijstrook in hun rijrichting volledig gebruiken.
  • Auto's mogen fietsers niet inhalen en mogen max. 30km/u rijden.
  • Voor verkeer dat uit zijstraten een fietsstraat inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Als er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, dan geldt de algemene voorrangsregel: voorrang van rechts. 

Fietslijnen

Een fietslijn is een aaneensluiting van fietszones. Zo'n route leidt fietsers van de stadsrand naar het centrum. Een fietslijn heeft geen wettelijk statuut.

Waar vind je de fietslijnen?

Een fietslijn herken je aan de gele streep in het midden van het wegdek.

In Aalst zijn er 7 fietslijnen die je veilig naar het autovrije winkelhart brengen:

  1. Bredestraat - Sint-Annabrug
  2. Albrechtlaan - Sint-Annabrug / Station
  3. Parklaan - Station
  4. Siesegemlaan - Sint-Annabrug / Station
  5. Siesegemlaan - Vredeplein
  6. Boudewijnlaan - Vrijheidstraat
  7. Boudewijnlaan - Station
Fietslijnen naar het centrum

Welke regels gelden er op een fietslijn?

Een fietslijn heeft geen wettelijk statuut, maar bestaat wel uit fietszones. Op zo'n fietslijn gelden dus dezelfde regels als voor een fietszone.

De fietslijnen liggen in het verlengde van de fietsroutes die de omliggende wijken en deelgemeenten met Aalst verbinden. Ze lopen door autoluwe straten en elke fietslijn mondt uit op een plek in het stadshart waar je je fiets makkelijk kunt stallen.

Fietssnelwegen

Fietssnelwegen vind je vaak langs spoor-, water- of snelwegen. Het zijn kwaliteitsvolle fietsroutes, rechttoe-rechtaan, voor fietsverplaatsingen tussen steden. Een ruggengraat waarop andere fietsverbindingen aansluiten.

Waar vind je fietssnelwegen?

Een fietssnelweg heeft veel verschillende gezichten: fietsstraat, fietspad, jaagpad, aparte fietsbaan... Maar wat zijn looks ook zijn, jij fietst er vlot en comfortabel. Aalst telt 5 fietssnelwegen die je leiden naar de regio's Asse, Sint-Niklaas, Londerzeel, Zottegem, Gent en Brussel.

jaagpad en fietssnelweg

Welke regels gelden er op een fietssnelweg?

Een fietssnelweg heeft geen eigen juridisch statuut. Het type infrastructuur waarover een fietssnelweg loopt, bepaalt het juridische statuut.

De wegcode bepaalt dus wat er mag en wat niet m.b.t. snelheid en soorten (brom)fietsen.

Als de wegcode geen maximum snelheid oplegt, kan je zo traag en zo snel rijden als je zelf wil. Er is op een fietssnelweg ook geen opgelegde minimumsnelheid.

Veelgestelde vragen

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten