Mybike​.bel​gium​.be is het fietsregistratieplatform van de federale overheid en de 3 gewesten. Via dit platform kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker. Zo verklein je het risico op diefstal en heling en kan je je fiets sneller terugvinden als die gestolen is.

Het platform is gratis en kan door iedereen gebruikt worden: fysieke personen die in België wonen en rechtspersonen die in België gevestigd zijn. Het platform werkt zowel voor nieuwe als tweedehandsfietsen.

Je fiets registreren biedt geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt fietsdieven wel af. Het vergroot ook de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt. Bedenk wel dat de beste preventie tegen fietsdiefstal nog steeds het gebruik is van minstens 2 goede fietssloten. Je maakt je fiets ook het best vast aan een vast voorwerp. Neem daarnaast een paar (digitale) foto’s van je fiets. Zo heb je bij diefstal alle gegevens beschikbaar voor een aangifte. Werd je fiets toch gestolen? Doe altijd aangifte bij de Lokale Politie of Police-On-Web en check zeker Verloren of gevonden fietsen | Stad Aalst. Misschien is jouw fiets al teruggevonden.

Voorwaarden

Alle fietseigenaars.

Procedure

De gemeenschapswachten registreren fietsen:

  • ter plaatse, op één van de registratiemomenten

Registratiemomenten:

  • zaterdagmarkt: centrum Aalst, binnenkoer van het stadhuis - Grote Markt 3 te Aalst: elke zaterdag van 7.30 tot 14.30 uur

  • juli en augustus: centrum Aalst, binnenkoer van het stadhuis - Grote Markt 3 te Aalst: van maandag t.e.m. vrijdag van 9.30 tot 18.30 uur en zaterdag van 7.30 tot 18.30 uur (behalve op zon.- en feestdagen)

  • na afspraak, via het team Gemeenschapswachten: tel. 053 77 9300 of via gemeenschapswachten@aalst.be

  • alle avondmarkten

  • speciale evenementen: Pikkeling, Cirk!, Criterium, Vlaanderen Feest!

  • op aanvraag: georganiseerd voor bedrijven, scholen, verenigingen e.d.

Ik heb mijn geregistreerde fiets met sticker verkocht. Wat nu?

Ga naar je mybike-account en stuur de fiche van de fiets in kwestie naar de nieuwe eigenaar. Voer hierbij het e‑mailadres van de nieuwe eigenaar in.

Als de nieuwe eigenaar nog geen mybike-account heeft, zal die er één moeten aanmaken en pas daarna kan hij de fiets overnemen.

De overdracht van de fiets kan enkel gestart worden door de huidige eigenaar en is maar compleet als de nieuwe eigenaar dit bevestigd heeft aan de hand van de authenticatiediensten van de federale overheid (eID, itsme…).

Zo zijn jij en de nieuwe eigenaar zeker dat alles correct is afgehandeld.

Ik heb een fiets met een mybike-sticker gekocht. Wat nu?

Vraag aan de verkoper om je fiets over te dragen op het platform. Daarvoor moet je je e-mailadres opgeven. Wanneer je de e-mail met de fietsoverdracht ontvangt, accepteer je de overdracht.

Als je nog geen mybike-account hebt, moet je er één aanmaken aan de hand van de authenticatiediensten van de federale overheid (eID, itsme …).

Zorg er bijkomend voor dat je in het bezit bent van het aankoopbewijs en stel een kleine overeenkomst op tussen de huidige eigenaar en jou. Daarin staan zeker de volgende gegevens: datum verkoop, bedrag, namen en handtekeningen van de huidige en de toekomstige eigenaar en het stickernummer. Dit kan latere discussies vermijden (bijvoorbeeld als de vorige eigenaar de nieuwe eigenaar zou betichten van diefstal).

Geen tijd om langs te komen? Je kan ook digitaal een Mybike registratiesticker aanvragen.

Je maakt een profiel aan opStartpagina | mybike (belgium.be) en geeft de gegevens van je fiets of meerdere fietsen in (bijvoorbeeld foto, factuur, merk, serienummer …). Registreren kan in minder dan 5 minuten.

Binnen de 2 weken ontvang je een persoonlijke sticker met de post. Je kleeft die vervolgens op je fiets.

Nadien kan iedereen de sticker scannen en nagaan of je fiets als gestolen gemeld staat. Je moet je fiets wel telkens zelf als gestolen melden bij de politie en via je profiel op het platform van Mybike zodat wie je QR-code scant onmiddellijk kan zien dat je fiets als 'gestolen' is opgegeven.

Iemand die je gestolen fiets vindt, kan je anoniem contacteren via het platform en je helpen om hem terug te vinden.

Als bevoegde diensten (zoals de politie) je fiets vinden, kunnen ze je persoonlijk contacteren zodat je je fiets terug kunt ophalen.

Kost

De fietsregistratie via mybike is gratis.

Meer info

Wenst u meer informatie over het mybike fietsregistratiesysteem neem dan zeker eens een kijkje op FAQ | mybike (belgium.be)

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten