Bij een fietsregistratie worden je gegevens genoteerd en doorgegeven aan de gemeenschapswachten die je een fietspas en fraudebestendige sticker (fietslabel) met je rijksregisternummer toesturen. Deze kleef je zelf op je fiets. De meegeleverde fietspas bewaar je thuis. Het is een handig hulpmiddel bij aangifte van een gestolen fiets, of wanneer je je fiets later zou willen doorverkopen. Bovendien mag je bij diefstal van je geregistreerde fiets 1 maand lang gratis gebruikmaken van een leenfiets bij de Fietserij.

Je fiets registreren biedt geen garantie tegen diefstal, maar het schrikt fietsdieven wel af. Het vergroot ook de kans dat je je fiets terugkrijgt als hij gevonden wordt. Bedenk wel dat de beste preventie tegen fietsdiefstal nog steeds het gebruik is van minstens 2 goede fietssloten. Je maakt je fiets ook het best vast aan een vast voorwerp. Neem daarnaast een paar (digitale) foto’s van je fiets. Zo heb je bij diefstal alle gegevens beschikbaar voor een aangifte. Werd je fiets toch gestolen? Doe altijd aangifte bij de Lokale Politie of Police-On-Web. Check ook Gevondenfietsen.be. Misschien is jouw fiets al teruggevonden.

Bij een fietsregistratie wordt op professionele wijze je rijksregisternummer met een label op je fiets aangebracht.

Voorwaarden

Alle fietseigenaars.

Procedure

De gemeenschapswachten registreren fietsen:

  • ter plaatse, op één van de registratiemomenten

Registratiemomenten:

  • zaterdagmarkt: centrum Aalst, binnenkoer van het stadhuis - Grote Markt 3 te Aalst: elke zaterdag van 7.30 tot 14.30 uur

  • juli en augustus: centrum Aalst, binnenkoer van het stadhuis - Grote Markt 3 te Aalst: van maandag t.e.m. vrijdag van 9.30 tot 18.30 uur en zaterdag van 7.30 tot 18.30 uur (behalve op zon.- en feestdagen)

  • na afspraak, via het team Gemeenschapswachten: tel. 053 77 9300 of via gemeenschapswachten@aalst.be

  • alle avondmarkten

  • speciale evenementen: Pikkeling, Cirk!, Criterium, Vlaanderen Feest!

  • op aanvraag: georganiseerd voor bedrijven, scholen, verenigingen e.d.

  • bij aankoop van een nieuwe fiets, brengen onderstaande fietshandelaars het voor jou in orde:

Bické Koen - Blektestraat 29A - 9308 Hofstade
Geert Velo - Pachthofstraat 50/1- 9308 Gijzegem
Van Impe A.- Gentsestraat 38 - 9300 Aalst
De Fietserij - A. Nichelsstraat 14 - 9300 Aalst
Dany's fietsstop - Legeweg 11 - 9308 Gijzegem

Wat breng je mee ?

  • je identiteitskaart

  • je fiets

  • (optioneel) een aankoopbewijs van je fiets

  • bij geregistreerde tweedehandsfietsen: de gegevens van de verkoper en/of een verkoopovereenkomst om aan te tonen dat de fiets jouw eigendom werd.

Wat als ik mijn geregistreerde fiets wil doorverkopen ?

Het beste is dat je jouw fietspas (waarop alle gegevens van de fiets genoteerd staan) meegeeft aan de koper, vergezeld van een briefje waarin je verklaart dat je jouw fiets aan deze persoon doorverkoopt. Op dit briefje noteer je ook jouw naam, en de naam van de koper. De koper van jouw fiets kan zich dan, met fietspas en briefje, aanmelden bij de gemeenschapswachten om de fiets te laten her-registreren.

Een fietsregistratie kan voortaan digitaal aangevraagd worden.

Kost

De fietsregistratie is gratis.

Meer info

De website gevondenfietsen.be bundelt alle initiatieven die er in België zijn voor het terugvinden van je verloren of gevonden fiets.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten