Op deze pagina
Ik wil me verplaatsen in het centrum van Aalst
Elektrische deelfietsen en -steps van Dott
Met de elektrische deelsteps en -fietsen van Dott kan je je in een mum van tijd verplaatsen in de binnenstad. Het ideale vervoermiddel dus om de laatste kilometers van je traject duurzaam en vlot af te leggen.
Waar vind je de steps en fietsen?
Je vindt de steps en fietsen verspreid over 79 locaties in het gebied binnen de R41 tot en met station Erembodegem en ook aan beide ziekenhuizen en de hogescholen in Aalst. Neem zeker een kijkje op de kaart in de app voor alle locaties. Na het einde van je rit ben je verplicht de step of deelfiets op een afgebakende plek (dropzone) te parkeren. Een dropzone herken je op basis van de markering op de grond of een verkeersbord met daarop het pictogram van een e-step.
Op sommige locaties mag je niet rijden met een deelfiets of deelstep. Dat zijn private zones of openbare gebouwen zoals het stationsgebouw. In het voetgangersgebied geldt een snelheidsbeperking van 6 km/u. Geen zorgen! De Dott-voertuigen passen automatisch de snelheid aan afhankelijk van waar je je bevindt.
Hoe werkt het?
De steps of fietsen gebruiken kan door de app te downloaden en de QR-code aan het stuur te scannen. Je vindt de app in de Apple Store of bij Google Play. Je betaalt een vast bedrag om de step te ontgrendelen, en betaalt nadien een vast bedrag per minuut. Als je een account hebt aangemaakt, kan je ook een Dott-pas kopen (vergelijkbaar met een abonnement). Hiermee kan je voordeliger rijden. Je vindt de verschillende Dott-passen in de app.
Welke regels gelden er voor e-steps?
Gebruikers van e-steps worden voor de wet gelijkgesteld met fietsers. Het maakt hierbij geen verschil hoe traag of snel je rijdt. Je moet dus altijd de regels voor fietsers volgen. Dat betekent dat je niet met een e-step over het voetpad mag rijden.
Om een elektrische step of deelfiets van Dott te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig, maar dat betekent niet dat je als bestuurder de wegcode niet dient te volgen. Je kan de voertuigen pas gebruiken vanaf de leeftijd van 18 jaar.
Ik wil me verplaatsen naar een locatie in regio Dender of Vlaamse Ardennen
Elektrische deelfietsen van Hoppy
Met de elektrische deelfietsen van Hoppy kan je je niet alleen binnen groot-Aalst verplaatsen, maar kan je naar elke gemeente van de vervoerregio Dender of Vlaamse Ardennen fietsen. Dit maakt de fietsen ideaal voor daguitstappen of woon- werkverkeer.
Waar vind je de fietsen?
Je vindt deze fietsen aan (toekomstige) Hoppinpunten in 28 Oost-Vlaamse gemeenten. Aan deze Hoppinpunten (die je herkent aan paars-groene zuilen) komen verschillende vervoermiddelen samen. In Aalst vind je een deelfiets van Hoppy op de volgende locaties:
- Station Aalst
- Station Erembodegem
- Frans Blanckaertdreef
- Colinetstraat
- Kwalestraat (Odisee)
- Eendrachtstraat
- VTI
De fiets hoef je na het einde van je rit niet per se terug te brengen naar de plaats waar je hem ophaalde. Je kan de fiets ook achterlaten op een andere locatie in Aalst, of in één van de andere gemeenten die deel uitmaken van de vervoerregio's Dender en Vlaamse Ardennen: Berlare, Brakel, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Hamme, Herzele, Kluisbergen, Kruisem, Lebbeke, Lede, Lierde, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wichelen, Zottegem, Zwalm. Neem zeker een kijkje in de Hoppy-app voor alle locaties.
Hoe werkt het?
Om een Hoppy deelfiets te kunnen gebruiken, moet je minimum 18 jaar zijn. Installeer eerst de Hoppy-app op je smartphone. Hierin krijg je een overzicht van alle vrije fietsen in de buurt. Om een rit met een deelfiets te maken, scan je de QR-code van de fiets, waardoor deze automatisch ontgrendeld wordt.
Na gebruik kan de fiets achtergelaten worden in een drop-offzone naar keuze. Er zijn verschillende abonnementsformules en betalingsmogelijkheden (Visa, Bancontact, Mastercard, Ecocheques).
Ik wil me verplaatsen naar om het even waar in België
Klassieke fietsen van Blue-bike
Met een Blue-bike lidmaatschap kan je een klassieke fiets lenen aan 120 locaties (meestal NMBS-stations) in heel België. Je kan de fiets ook meerdere dagen gebruiken. Dat maakt de fietsen ideaal in combinatie met openbaar vervoer, of voor meerdaagse stedentrips in België.
Waar vind je deze fietsen?
In Aalst vind je ze aan het station (Majoor Charles Claserstraat en achterzijde station, aan de kant van de Dender). Alle locaties vind je in de app van Blue-bike, of op deze overzichtskaart.
Hoe werkt het?
Om een Blue-bike te kunnen gebruiken, moet je eerst lid worden via het inschrijfformulier of bij een Fietspunt. Een lidmaatschap kost 12 EUR per jaar en wordt automatisch vernieuwd. Je Blue-bikekaart valt binnen enkele dagen in je brievenbus - met deze kaart kan je fietsen ontlenen aan de sleutelautomaat die je op elke Blue-bikelocatie kan vinden.
Meteen een fiets nodig? Op locaties met Blue-bikes met een digitaal slot kan je meteen beginnen fietsen via de app. Op locaties met een sleutelautomaat heb je een lidkaart nodig; die zal je enkele dagen na je inschrijving per post ontvangen.
Een lidmaatschap kan je aangaan vanaf 18 jaar, fietsen zelf mag al vanaf 14 jaar. Per lidkaart kan je twee fietsen tegelijk ontlenen. Je betaalt een vast tarief van 3,50 EUR per fiets voor een volledige dag. Alle tarieven vind je hier.