Heerlijke lokaalst

Voordelen van korte ketenproducten

Milieuwinst

Korte keten is een duurzaam en ecologisch concept. Als je lokale producten koopt in plaats van producten die ver weg geproduceerd werden, dan beperk je het aantal ‘voedselkilometers’. Dat is de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Minder voedselkilometers betekent minder verkeer, minder uitstoot van uitlaatgassen en minder benzineverbruik. Door je boodschappen met de fiets of te voet te doen, kan je de milieuwinst nog vergroten. Milieuwinst wordt ook geboekt door minder verpakkingsmateriaal en minder energieverbruik voor koeling tijdens transport en opslag. Korte keten voorkomt ook verspilling. De boer weet beter hoeveel hij moet oogsten of verwerken om te voldoen aan de vraag. Bovendien worden vruchten met speciale groeivormen niet zomaar weggegooid.

Betere smaak en kwaliteit

Het zal je niet verbazen dat de smaak van een wortel, die ‘s ochtends uit de grond getrokken werd, krachtiger en verser is dan een wortel die er een tweedaagse reis heeft opzitten van Portugal naar België. Dat is ook de reden waarom restaurants en sterrenchefs het liefst met lokale producenten samenwerken. Ze erkennen de intrinsieke  kwaliteiten van verse producten. Door de boeren een eerlijke prijs te betalen, kunnen boeren, ook in de toekomst, verder blijven inzetten op de productie van exclusieve, smaakvolle kwaliteitsproducten. In de korte keten vind je een ander aanbod dan in de supermarkt. Je vindt er bijzondere vormen en smaken: vergeten groenten, exclusieve  appelsoorten, een stukje van de koe dat je vroeger bij je oma at maar dat je nooit zelf in de winkels vindt.

korte keten aalst

De boer krijgt een eerlijke prijs

De prijsopbouw van een product is niet zo eenvoudig. Per product ligt dat helemaal anders, maar één ding is zeker: als je producten in een hoevewinkel koopt, dan krijgt de boer 100 % van wat jij betaalt. Koop je in de winkel, dan krijgt de boer slechts een fractie van het door jou betaalde bedrag (dikwijls slechts 30 % of zelfs minder). En de prijs die jij betaalt, die is nagenoeg dezelfde. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, ondersteun je jouw lokale landbouwer.

Producenten van hoeve- en streekproducten

CSA De Hoezekouter

Kom zelf je groenten en fruit oogsten in de zelf-pluk-moestuin aan de stadsrand van Aalst. Boeren op de Hoezekouter is een gemeenschapsgebeuren. Ieder lid, klein of groot, groene vingers of geen groene vingers, kan zijn steentje bijdragen. Je kan na het aankopen van een abonnement het hele jaar lang verse groenten komen halen op het veld.

Zuivelhoeve Keymeulen

Sinds jaar en dag vind je aan het einde van de Babbelaarstraat in Hofstade de pittoreske boerderij van de familie Keymeulen, een melkveebedrijf met zuivelverwerking op de hoeve. Het bedrijf is tot ver buiten Aalst bekend voor hun eersteklas artisanale kazen, ijs en andere verse zuivelproducten.

Prei- en zorgboerderij Ons Dagelijks Groen

Ons Dagelijks Groen is een gemengd landbouwbedrijf met zorgboerderij in Meldert met een aanbod van lekkere seizoensgroenten. Naast de productie van groenten is er ook een automatenwinkel met verse producten en de mogelijkheid tot groepsbezoek, landbouw- en plattelandseducatie, teambuilding, educatieve verjaardagsworkshops of zaalverhuur.

Landbouwbedrijf Steven De Winne

In de landelijke omgeving van Hofstade baat Steven De Winne een gemengd landbouwbedrijf uit. Naast de voedergewassen voor het melkvee worden er aardappelen geteeld.  Om de thuisverkoop te optimaliseren, heeft de ondernemende  landbouwer in een aardappelautomaat geïnvesteerd. In de automaat worden zakjes van 5 en 10 kg aangeboden. 

Imker Norbert Heeremans

Al meer dan 60 jaar is Norbert Heeremans uit Erembodegem aan het werk als gepassioneerd imker. Je kan bij Norbert terecht voor de aankoop van een breed gamma aan bijenproducten: diverse soorten honing, propolis, bijenwas, bijengif en koninginnebrij. Contacteer Nobert op het nummer 0474 10 41 97.

Hof ter Dromen

Bij Hof ter Dromen worden er hoeveproducten aangeboden en kan je logeren. Het gezin Van Lierde - Dooms biedt er hoeveproducten aan, aardappelen en aardbeien in het seizoen.

Schapenmelkerij De Brandt-Callebaut

Op dit mooie bedrijf lopen 400 melkschapen met bijhorend jongvee. Je kan er terecht voor schapenijs in verschillende smaken, schapenkaas en schapenmelk. 

De Seepscherf

De Seepscherf is een eeuwenoude hoeve in het landelijke Baardegem, die al generaties lang in het teken staat van fruitproductie en duurzaamheid. Er is ook een ruim aanbod van seizoensgroenten. Je kan voor jezelf en voor je gezin een groentenabonnement nemen voor de periode juni tot en met december. 

Melkvee- en akkerbouwbedrijf De Koker LV

Vader en zoon Eugeen en Bart De Koker baten in Baardegem een melkvee- en akkerbouwbedrijf uit met ongeveer 165 runderen. Het is een familiebedrijf met een echte landbouwerstraditie. De kwaliteitsaardappel, geteeld in een zandleembodem, is naast de melk een belangrijk product voor de landbouwonderneming.

Landbouwbedrijf Walter De Smet

Walter De Smet baat in Hofstade een akkerbouwbedrijf uit. Het landbouwbedrijf spitst zich volledig toe op de teelt van landbouwgewassen, waaronder verschillende aardappelvariëteiten. Het landbouwbedrijf werkt met een aardappelautomaat. 

Hopboer Alfons Temmerman

Alfons Temmerman is de enige overgebleven hopboer in Oost-Vlaanderen die hop teelt voor de bellen en vrijwel de volledige oogst rechtstreeks aan een lokale brouwerij verkoopt. Contacteer hopboer Alfons op 053 78 74 31.

Landbouwer Stijn Daelman

Stijn Daelman nam enkele jaren geleden in Hofstade het familiale landbouwbedrijf met rundvee en akkerbouw over van zijn vader Luc. Om de beste kwaliteit te kunnen garanderen, worden de aardappelen met de hand geraapt en manueel verpakt.

Imker Jef Smet

'Honing van eigen streek op ambachtelijke wijze geproduceerd’ is de leuze van imker Jef Smet uit Gijzegem. De honingbijen verzamelen nectar, pollen, propolis en water binnen een straal van 3 km rond hun bijenhal in Gijzegem. Dit resulteert in een aanbod van een streekeigen lente- en zomerhoning. 

Villa Kakelbont

Villa Kakelbont is een kleinschalig project waarbij leghennen en enkele haantjes onder de meest dier- en boervriendelijke omstandigheden in een mobiele kippenkar worden gehouden voor de eierproductie. Bij Villa Kakelbont scharrelen de kippen op 100% grasland en niet in grote stallen. De kippenkar wordt wekelijks verplaatst naar nieuw, vers gras boordevol kruiden. 

Hopboeren Baert-Hellinckx

Deze echte hopboerenfamilie is de vijfde generatie die in Meldert hop teelt. De hopkeesten uit de regio Aalst - Asse zijn een echte delicatesse voor fijnproevers.

Wijngaard De Kluizen

De wijngaard van 2,8 hectare is gelegen binnen de muren van de abdij Maria Mediatrix in Affligem. Daarnaast is aan de Broekstraat in Herdersem een nieuwe wijnmakerij met degustatiemogelijkheid. 

Hopboer Luc Van Langenhove

Hopboer Luc Van Langenhove nam in 2016 het initiatief om, naar het voorbeeld van zijn grootouders, opnieuw hop aan te planten in Meldert. De teelt en verkoop van hopscheuten richt zich vooral op de hopbellen, die voor de conservering en het bittere aroma van het bier worden gebruikt. 

Land- en tuinbouwer Gilbert Vinck

Aan de rand van het stadscentrum van Aalst baat Gilbert Vinck een land- en tuinbouwbedrijf uit met een ruime variatie aan seizoensgroenten. Het bedrijf teelt prei, bloemkolen en tomaten. Neem contact op via 053 77 48 11.

Witloofboer Dirk Van Wilder

Naast witloof op hydrocultuur teelt het familiebedrijf Van Wilder – Verstraeten uit Hofstade ook het meer gewaardeerde grondwitloof. 

Zorgboerderij Boer Dirk

Bij Zorgboerderij Boer Dirk in Moorsel kweekt Dirk Claessens, bijgestaan door hulpboeren, op een zo milieuvriendelijke en natuurlijk mogelijk manier zijn producten. Mensen met een mentale beperking kunnen er terecht en zijn gelukkiger als ze deel uitmaken van de maatschappij. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten