Watertoren

Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot in Aalst 40% lager liggen dan de waarden in 2011, tegen 2050 wil de stad volledig klimaatneutraal zijn. De stad werkte daarom, samen met een team van experten, een nieuw Klimaatplan met tal van acties uit. De stadsdiensten dragen alvast hun steentje bij met de elektrificatie van het wagenpark, de verduurzaming van evenementen en zonnepanelen op onder meer Schotte, Aquatopia en Utopia. Het is echter ook belangrijk dat burgers, bedrijven en verenigingen meehelpen. Daarvoor zijn er maatregelen op maat in vijf verschillende domeinen.

Icon Select

392 257 ton CO²

Zoveel werd in 2011 op jaarbasis uitgestoten in Aalst. Als je die hoeveelheid zou willen compenseren met de aanplanting van bomen, heb je 4,63 keer de oppervlakte van de stad nodig. CO2 op zich is geen schadelijk gas voor de mens, maar het heeft wel degelijk invloed op ons welzijn en alledaags leven. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe sterker het broeikaseffect. Broeikasgassen houden warmte vast in de atmosfeer, waardoor de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt en we meer periodes van extreem weer krijgen.

Lees hier het Klimaatplan in detail

Natuur

Wat kan je zelf doen?

Wat kan jij doen voor onze natuur om de aarde leefbaar te houden voor iedereen? Kleine veranderingen hebben een grote impact. Door je tuin milieuvriendelijker in te richten, draag je bij aan een betere luchtkwaliteit en biodiversiteit. En door slim om te gaan met (regen)water, kan je jaarlijks heel wat liters besparen. 

Geveltuin

Vergroenen

Verwijder overmatige verharding, plant bomen en struiken aan in je (voor)tuin, kies voor een groendak.

Water bufferen

Water bufferen

Vang hemelwater zoveel mogelijk op, hergebruik het of laat het infiltreren. Buffer water op je eigen perceel om droogte tegen te gaan. 

Wat doet de stad?

Verharding betekent een verlies aan natuur, maar het zorgt ook voor meer wateroverlast, verdroging en hittestress. Daarom streeft de stad naar een groen beleid in de openbare ruimte.

De Zonnebloem Meldert

Speelplaatsen vergroenen

In de Aalsterse stedelijke scholen krijgen de speelplaatsen extra groen. In SBS De Zonnebloem gaan ze nog een stapje verder: daar wordt sinds 2023 standaard buiten lesgegeven.

Villa Botanica

Oprichting Villa Botanica

Sinds 2019 vind je natuurhuisje Villa Botanica aan de rand van het stadspark (Parklaan). Elke eerste zaterdag van de maand vinden er tussen 10 en 14 uur gratis natuurworkshops plaats voor kinderen van de lagere school.

Groenpool

Studie Groenpool

De stad werkt aan de uitbouw van een robuuste multifunctionele Groenpool, grenzend aan de stadskern van Aalst en de dorpskernen van Erembodegem, Hekelgem en Denderleeuw. Deze Groenpool moet in de toekomst uitgroeien tot één grote groene recreatieve long voor de inwoners van Aalst en omstreken.

regenton

Groepsaankoop regenton

Solva organiseert jaarlijks de groepsaankoop '1000 Regentonnen'. Aalstenaars kunnen zo nog voordeliger hemelwater opvangen.

Economie

Wat kan je zelf doen?

Ook wat economie betreft, kan je meehelpen om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. Heb je al nagedacht over duurzame samenwerkingen met nabijgelegen bedrijven? Koop je als consument al verpakkingsvrije producten? Hou je jouw winkeldeur dicht tijdens de wintermaanden? 

seizoensgroenten en fruit

Seizoensgroenten eten

Groenten uit eigen streek, die smaken nog zo goed. Zeker wanneer ze tijdens het juiste seizoen geteeld worden. Koop lokaal op de wekelijkse markt, bij de plaatselijke handelaar of op de zelfplukboerderij CSA De Hoezekouter.

laadpalen

Laadpalen plaatsen

Met het project 'Aalst laadt op!' biedt de stad voordelige tarieven voor laadpalen aan.

zonnepanelen

Zelf energie opwekken

Op daken van gebouwen en zelfs op gevels benutten zonnepanelen de beschikbare ruimte optimaal. Ze bieden niet alleen schone energie voor huishoudens en bedrijven, maar verminderen ook de belasting van het elektriciteitsnetwerk tijdens piekuren.

duurzaam samenwerken

Duurzaam samenwerken: Wondernemen

De stad geeft tot 10 000 EUR subsidies aan ondernemers die wonderen doen voor het klimaat. Deel jij je energie met een naburig bedrijf, installeer je samen zonnepanelen of zet je een gemeenschappelijke strijkdienst op poten? Dien je project dan zeker in.

Wat doet de stad?

Wist je dat de stad in gesprek gaat met bedrijven en de samenwerking tussen bedrijven stimuleert om klimaatbestendige bedrijventerreinen te creëren? Daarnaast worden ook carnavalsgroepen begeleid bij de omschakeling naar batterijen, beschikt de stad over een KMO-zonnecoach voor Aalsterse ondernemingen en kan je subsidies ontvangen bij het samenwerken rond klimaatneutraliteit (Wondernemen). Wat doet de stad?

energiecoaching

Energiecoaching aanbieden

De energieprijzen swingen de pan uit, dus biedt de stad zowel voor kleine ondernemers als kmo's energiecoaching op maat aan. Een expert komt bij je langs en zegt welke ingrepen je op korte en lange termijn kan doorvoeren om energie te besparen.

Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers aanbieden

Herbruikbare bekers zijn verplicht op grote stadsevents. Vraag ze aan via de stad.

MOS school

Scholen begeleiden tot MOS-school

Een MOS-school is een kleuter-, lagere of secundaire school die een duurzame leer-en leefomgeving creëert samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Daarbij staan leerlingenparticipatie, teamwork, netwerk en beleving centraal.

Mobiliteit

Wat kan je zelf doen

Wist je dat de transportsector verantwoordelijk is voor bijna 25% van de uitstoot van broeikasgassen? Om de klimaatdoelstellingen waar te maken moeten we gaan voor een CO2-neutrale mobiliteit. Dagelijks kleine aanpassingen in je gedrag: dat gaat zéker het verschil maken. 

7 fietslijnen

Neem de fiets voor korte verplaatsingen

De stad telt zeven fietslijnen die je veilig en vlot naar het centrum leiden. De snelste manier om je te verplaatsen in het stadscentrum? Da's met je tweewieler.

Deelsteps

Gebruik alternatieve vervoersmiddelen

Waarom de auto nemen als het ook met de trein of bus kan? Of wat dacht je van een elektrische deelstep van DOTT?

Wat doet de stad?

Dat fietsers veiliger de stad kunnen doorkruisen dankzij de invoering van het circulatieplan, is een feit. Maar de stad onderneemt nog acties om de klimaatdoelstellingen tegen 2030 te halen wat mobiliteit betreft. 

Circulatieplan

Met de invoering van een Circulatieplan vanaf de zomer van 2021 wil Aalst leefbaarder, meer bereikbaar en veiliger worden.

Aalst vanuit de lucht
Autovrije zondag

Organisatie Autovrije Zondag

Tijdens de Week van de Mobiliteit in september wordt Aalst één dag autovrij. Kom met je fiets of ander rijwiel naar het centrum en geniet van verschillende activiteiten.

fietssuggestiestrook

Fietssuggestiestroken aanleggen

Zie je gele lijnen op straat met daar fietsers op? Dan hebben zij voorrang. Matig je snelheid en hou afstand.

laadinfrastructuur

Meer laadpunten voorzien

Een wagenpark dat steeds elektrischer wordt, dat vraagt om meer laadpalen en -punten in Groot-Aalst.

Wonen

Wat kan je zelf doen?

Verbouwen of een kleine klus? Denk aan het milieu als je offertes opvraagt want je kan het doen met een minimale impact op de natuur. Isoleer je ramen en deuren, recycle je meubels of kies voor FSC-recycled keurmerk waarbij het hout uit meer dan 85% bestaat uit gerecycleerd hout. En er bestaat ook milieuvriendelijke verf die het Europese Ecolabel of het Nature-Plus keurmerk draagt. 

renoveren

Gratis renovatieadvies aanvragen

kamertemperatuur

Let op je energieverbruik in huis

warmtepomp

Zoek naar duurzame verwarming

Wat doet de stad?

Naast het opzetten van collectieve renovatieprojecten zoals het Prikkelproject en Renocity, probeert de stad haar inwoners ook te stimuleren om groener te wonen en (ver)bouwen. 

dakisolatie

Groepsaankopen aanbieden

De stad en Energiehuis BEA bieden jaarlijks verschillende voordelige groepsaankopen aan.

renovatieadvies

Gratis renovatieadvies aan huis

Vragen over renovaties? Ga dan langs bij Energiehuis BEA.

Energie

Wat kan je zelf doen?

Gloeilampen, halogeen of LED: welke verlichting kies je het best om te besparen? En ga je voor apparaten op stand-by of schakel je ze beter uit? Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder energie er opgewekt moet worden en hoe minder schadelijke stoffen uitgestoten worden.

energiebatterij

Sla energie op

zonnepanelen energie

Kies voor zonnepanelen

energie verkopen

Verkoop opgewekte energie

Wat doet de stad?

Wist je dat energiehuis BEA neutraal en objectief advies verleent over alle energierelateerde vragen? Je kan er ook terecht voor de Vlaamse Energielening en je kan intekenen op groepsaankopen. Daarnaast dooft de stad sinds eind 2022 tussen 23 en 5 uur ook de lichten op straat: een besparing van 307 622 EUR op jaarbasis. 

windplan

Opmaak windplan

Zonnepanelen Schotte

Zonnepanelen op eigen gebouwen

LED verlichting

LED in openbare verlichting

Hoe ga jij voor minder CO2?

Als klimaatambassadeur geef jij het goede voorbeeld en inspireer je andere mensen, bedrijven of verenigingen. We zetten graag jouw klimaatactie in de kijker, hoe klein of groot die ook is. Heb je thuis zonnepanelen op jouw dak, rij je rond met een elektrische wagen of nog beter, doe je elke verplaatsing zonder wagen? Bied jij jouw werknemers bedrijfsfietsen aan of serveren jullie seizoensgebonden gerechten met lokale groentjes in jullie bedrijfsrestaurant? Één voor één topacties die we graag delen met heel Aalst.

Registreer je als klimaatambassadeur

Ben je al actief met deze acties bezig of ben je vastberaden om ermee aan de slag te gaan? Registreer je dan als klimaatambassadeur van de stad.

klimaatambassadeur

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten