fruitboomactie

Vellen of rooien van bomen

In Aalst moet men voor iedere boom, haag of houtkant die men wil rooien een digitale omgevingsvergunning aanvragen. Als het gaat om bomen in bosverband, is een kapmachtiging nodig.

Zonder voorafgaande en uitdrukkelijke vergunning kan een boom niet gerooid worden.  

De regels staan beschreven in de gemeentelijke bouwverordening over beplantingen.

Het betreft:

  1. het rooien van bomen die op 1,50 meter hoogte, een omtrek van tenminste 20 cm hebben, of waarvan de stam minstens 3,50 meter hoog is of kan worden, ongeacht of ze alleen staan of behoren tot een rij of een groep.
  2. het geheel of gedeeltelijk rooien van half- of hoogstammige fruitboomgaarden, hagen, houtkanten, struwelen, grienden en hakhout.

Wanneer je een omgevingsvergunning aanvraagt voor het rooien van bomen en/of andere groenelementen dien je ook steeds het ingevulde addendum B20 aan je dossier toe te voegen. 

Wanneer je aanvraag ook een vegetatiewijziging betreft, bijvoorbeeld onder andere wanneer je bomen wenst te rooien in natuurgebied, in landschappelijk waardevol agrarisch gebied... voeg je ook het addendum V1 toe. Als handeling kies je dan zowel voor de stedenbouwkundige handeling 'het vellen van bomen' als de handeling 'vegetatiewijziging' in het omgevingsloket. 

Verordening betreffende beplantingen

Wat met overhangende takken en wortels?

Een boom is geplant voor 1 september 2021

Het is verboden om zelf de takken van de boom van je buur te snoeien of te verwijderen. Hangen de takken van bomen van je buur hangen over je eigendom (en vind je dat een probleem), kan kun je die buur verplichten die takken af te snijden.

Een boom is geplant na 1 september 2021

De eigenaar kan de buur via een aangetekende brief vragen om overhangende takken of doorschietende wortels te verwijderen. Indien die nalaat dat te doen binnen 60 dagen na een ingebrekestelling, kan de eigenaar eigenmachtig, op kosten van de buur en eigenaar van de beplantingen, deze takken of wortels wegsnijden en zich toe-eigenen. De eigenaar van de beplantingen dient zelf gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de ingebrekestelling. Als die dat nalaat of dat niet tijdig kan laten plaatsvinden, dan kan het snoeien door de nabuur na 60 dagen plaatsvinden.

Als de buur zelf wegsnijdt wat overhangt of doorschiet, dan draagt hij zelf wel het risico voor de schade die hij aan de beplantingen toebrengt (hij kan daar m.a.w. voor aansprakelijk gesteld worden). Hij kan eveneens eisen dat de eigenaar dit wegsnijdt, tenzij de rechter oordeelt dat dit rechtsmisbruik is. De rechter houdt bij dat oordeel rekening met alle omstandigheden van het geval, met inbegrip van het algemeen belang. Het recht om de verwijdering te eisen, kan niet uitdoven door verjaring. 

In Aalst geldt een goedgekeurde bouwverordening i.v.m. beplanting waarin vermeld staat dat geen enkele boom in zijn wasdom mag geremd worden door het ondeskundig en/of drastisch snoeien. Dit wordt immers gelijkgesteld aan het onwettig rooien van bomen.

Opgelet: De snoeier is verantwoordelijk voor de mogelijke schade die aan de plant toegebracht werd.

Wat met bomen op het openbaar domein?

Straatbomen behoren tot het openbaar groen en kunnen enkel door de stad worden aangeplant, gesnoeid of verwijderd worden.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten